Foto: Vodiči môžu opäť využívať cestu cez obec Koš pri Prievidzi, ktorá bola uzavretá 20 rokov pre ťažbu v okolí

3.7.2023
Foto: Vodiči môžu opäť využívať cestu cez obec Koš pri Prievidzi, ktorá bola uzavretá 20 rokov pre ťažbu v okolí

Vodiči už môžu na presun z Novák do Prievidze využívať cestu tretej  triedy na Novej ulici v Koši (okres Prievidza). Dopravu na komunikácii  obmedzili pred 20 rokmi v súvislosti s ťažobnou činnosťou. Úsek dlhý  viac ako 1,6 kilometra zrekonštruovala spoločnosť Hornonitrianske bane  Prievidza (HBP), do užívania ho odovzdala Trenčianskemu samosprávnemu  kraju (TSK) v pondelok.

"Nová ulica bola uzatvorená približne 20 rokov pre dobývanie uhlia v  siedmom ťažobnom poli Bane Nováky. Ťažba totiž spôsobovala zmeny povrchu  na ceste, na základe ktorých ju nebolo možné prevádzkovať bežným  spôsobom. Využívala sa len na priemyselné účely," spomenul predseda dozornej rady HBP Rastislav Januščák.

Cestu podľa neho zrekonštruovala firma ako náhradu za škody spôsobené  banskou činnosťou i s prispením zo štátneho rozpočtu, a to z kapitoly  Ministerstva hospodárstva SR. Investičné náklady predstavovali viac ako  800.000 eur. "Cesta bude spojnicou medzi Novákmi a Prievidzou či  Bojnicami. Doteraz totiž museli vodiči z okolitých obcí tento úsek  obchádzať cez Nováky a tzv. starú novácku cestu do Bojníc," priblížil Januščák a odhadol, že šoféri teraz ušetria minimálne 20 až 30 minút času.      

"Občania Koša si po desiatkach rokov zaslúžia prístup do dolnej časti  obce, dostať sa však budú môcť do Bojníc i Kanianky, kam väčšiu časť  obce presťahovali," podotkol starosta Koša Rastislav Píš.

Do starej časti Koša sa budú môcť po ukončení ťažby uhlia vrátiť i obyvatelia, ktorých pred rokmi pre ňu vysťahovali. "Výstavbu má obec zahrnutú v územnom pláne,"  potvrdil starosta s tým, že to ešte záleží od rozhodnutia banského  úradu. Píš avizoval, že sa chystá výstavba ďalšej cesty s prístupom pre  chodcov a cyklistov.

Komunikácia tretej triedy bude v majetku TSK, starať sa o ňu bude Správa ciest TSK. "Ťažba  uhlia na hornej Nitre sa končí a toto je jeden z príkladov toho, že to,  čo kedysi muselo ustúpiť ťažbe, sa nejakým spôsobom vracia do života," skonštatoval predseda TSK Jaroslav Baška.

Video: V  deväťdesiatych rokoch minulého storočia nezostal v obci Koš pri  Prievidzi takmer kameň na kameni. Stovky domov zbúrali, ľudia sa museli  presťahovať a to všetko kvôli ťažbe uhlia. Cestu cez dedinu pred 20 timi  rokmi zatvorili, lebo sa prepadala. Dnes sa do poddolovaných území  začína vracať život.


Ďalšie správy