Foto: Výstava v Prievidzi predstavuje sakrálnu tvorbu Márie Nemčekovej-Chmeliarovej

9.3.2023
Foto: Výstava v Prievidzi predstavuje sakrálnu tvorbu Márie Nemčekovej-Chmeliarovej

Obrazy so sakrálnymi motívmi z tvorby výtvarníčky z hornej Nitry Márie  Nemčekovej-Chmeliarovej predstaví výstava Posolstvá obety a lásky v  Galérii Imricha Vysočana v Prievidzi. Návštevníci si ju tam budú môcť  pozrieť od štvrtka (9. 3.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana  Krajčiová.

Výstavné podujatie úzko korešponduje s kresťanskou symbolikou a najmä  hlbším zmyslom Veľkej Noci, ktorým je obeta a láska. Prostredníctvom nej  Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS) predstaví tvorbu autorky, ktorá  od 80. rokov minulého storočia žila a tvorila v regióne hornej Nitry a  obrazy so sakrálnymi motívmi boli v jej tvorbe dominantnými.

"Výstavu otvoríme vernisážou vo štvrtok, v rámci ktorej budeme  prezentovať aj monografiu o autorke pod názvom Tvorba ako vyznanie viery  z pera Amálie Lomnickej od Vydavateľstva Magma v Čadci," uviedla  riaditeľka KaSS Dana Horná. Vyzdvihla, že vydavateľstvo poskytlo k  prezentácii i súbor archívnych tlačí z cyklu autorky Krížová cesta,  originály ktorého sa nachádzajú v kostole v Šali-Veči.

Realizáciu výstavy, ktorá potrvá do 12. apríla, podporila i obec  Nitrianske Sučany. V nej autorka žila od 80. rokov 20. storočia do  svojej smrti v roku 2014. Obrazy z pozostalosti poskytla jej  rodina.

Viac informácií o výstave tu: POSOLSTVÁ OBETY A LÁSKY


Ďalšie správy