Heger: Uvoľnenie opatrení príde 28. februára, zruší sa režim OP aj OP+

16.2.2022
Heger: Uvoľnenie opatrení príde 28. februára, zruší sa režim OP aj OP+
koronavírus

Vláda začína postupne rušiť opatrenia. Prvé úpravy očakáva predseda vlády do dvoch týždňov.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) predstavil plán uvoľňovania protipandemických opatrení na Slovensku. Uviedol, že 28. marca príde k veľkému otváraniu a na Slovensku budeme mať život takmer ako pred pandémiou. Uvoľňovanie by malo prísť v dvoch fázach.

Prvá fáza uvoľňovania

Prvá fáza má prebiehať od 28. februára do 27. marca. V rámci nej sa zrušia režimy známe ako OTP, OP či OP+. Respirátory zostanú povinné v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach, ako aj v exteriéri pri vzdialenosti do dvoch metrov od iných osôb.

Obmedzenie otváracích hodín prevádzok a služieb zostane v platnosti. Budú môcť mať otvorené od 5.00 h do 24.00 h.

Zruší sa domáca karanténa žiakov po kontakte s pozitívnym spolužiakom, no izolácia zostáva zachovaná. Odporúča sa dôrazné nosenie respirátora po dobu piatich dní po izolácii.

Pri hromadných podujatiach by mali zostať v platnosti kapacitné obmedzenia.

Druhá fáza uvoľňovania

Podľa slov premiéra sa bude druhá fáza otvárania konať od 28. marca. Zrušiť by sa mali kapacitné obmedzenia aj obmedzenia otváracích hodín prevádzok. Taktiež dôjde k úprave pri nosení respirátorov a rúšok na základe vývoja epidemiologickej situácie.

Zruší sa aj karanténa pri úzkom kontakte s pozitívnou osobou. Nahradí ju iba nosenie respirátorov po dobu 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnym.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) dodal, že vo štvrtok (17.2.) sa uskutoční okrúhly stôl, kde sa s premiérom chcú stretnúť so zástupcami jednotlivých sektorov.

Lengvarský hovorí, že na návrhu je zhoda, preto k výrazným zmenám v definitívnom znení pravidiel nemá dôjsť. Úrad verejného zdravotníctva podľa neho už pracuje na sformulovaní vyhlášok.

Testy v špecifických prípadoch

Podľa návrhu, ktorý po rokovaní vlády predstavil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík, sa pri nízkych a stredne rizikových podujatiach (napr. bohoslužby, športové podujatia, kultúrne akcie) od 28. februára má zvýšiť maximálna kapacita na 500 osôb alebo maximálne na 50 percent kapacity. „Pri vysoko rizikových podujatiach ako sobáše či kary bude kapacitné maximum 50 osôb, v oboch prípadoch bude platiť režim ‚základ‘,“ uviedol Mišík.

Režim základ sa bude uplatňovať aj pri športových súťažiach a tréningoch s kapacitným obmedzením do 100 športovcov. Bez ohľadu na očkovanie a testovanie bude mať verejnosť prístup aj do prevádzok fitness, wellness, akvaparku či kúpeľov, platiť pre nich bude kapacitný limit 50 osôb alebo pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov krytej plochy.

Základ by mal od konca februára platiť aj pre múzeá, galérie, výstavné siene či ubytovacie zariadenia, využívanie spoločných priestorov sa bude riadiť pravidlami pri hromadnom podujatí.

Reštaurácie budú takisto otvorené pre všetkých, povolené bude len sedenie a obsluha pri stoloch, vrátane terás. Mimo stolov bude povinný respirátor.
Bez obmedzení to bude aj v diaľkovej doprave, v prostriedkoch verejnej dopravy bude stále povinný respirátor.

Mišík upozornil, že testy môžu byť naďalej vyžadované v špecifických prípadoch, napríklad pri návšteve nemocnice alebo zariadení sociálnych služieb. Tieto zariadenia by preto mali fungovať od 28. februára v OTP alebo „základ“ podľa rozhodnutia riaditeľa a zriaďovateľa.


Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy