Jedinečný Bencovje grunt Bojnice už otvoril svoje brány

8.5.2021
Jedinečný Bencovje grunt Bojnice už otvoril svoje brány
Bojnice Kam na výlet

Atmosféra  stará viac ako 150 rokov s odkazom na niekdajšiu tradíciu   hrnčiarstva a  kachliarstva čaká na návštevníkov Bencovjeho gruntu v   Bojniciach.  Múzeum remesiel aj s viac ako 400-ročnou vínnou pivnicou  sa  nachádza na  najstaršej ulici v kúpeľnom meste a otvorili ho minulú  sobotu.

"Vzniká  tu múzeum remesiel, taký kúsok starého sveta, ktorý  chceme  zachovať,  aby ľudia nezabudli, ako sa žilo kedysi. V unikátnom  domčeku,  ktorý tu  máme, chceme práve starý svet pripomínať aj do  budúcna," načrtol Emil Medera, ktorý múzeum vytvoril spolu so svojou rodinou.

Múzeum  sa podľa neho nachádza v starom pôvodnom typickom dome pre   Bojnice,  žila tam rodina Michala Bencu, ktorý sa venoval remeslám a    'nádenníčil'. Pred ním tam žil jeho otec Štefan Benca, ešte v časoch    rakúsko-uhorskej monarchie. "Domček je preto držaný v starom    remeselnom, nádenníckom duchu s tým, že Bojnice boli kedysi vychýrené   aj  hrnčiarmi a kachliarmi. Bolo tu až sedem keramických dielní, čo sa    možno bežne nevie. My chceme nadviazať na túto tradíciu, preto sme    otvorili keramickú dielňu a vrátili sme keramiku, spracovanie hliny do    Bojníc," priblížil. Návštevníci si tak v Bencovje grunte môžu namaľovať vlastnú keramiku.

Súčasťou múzea je i viac ako 400-ročná tufová vínna pivnica, kde budú Mederovci robiť degustácie vína. "Ľudia si sem môžu prísť i len tak posedieť v tieni 100-ročného viniča, ktorý plánujeme spracovať na víno," doplnil Medera.

Medzi najstaršie exponáty Bencovje gruntu patria podľa neho veci z dreva, lavice a kachlice. "Na    dvore je preto výstava, ako ľudia spracovávali hlinu, čo z nej   dokázali  vyrobiť. Tiež, čo dokázali vyrobiť z dreva, alebo ako   spracovávali kov.  Niektoré z exponátov sú staré 100 až 150 rokov," podotkol.

Bencovje  grunt sa nachádza na najstaršej ulici v Bojniciach, dnes  ju  ľudia  poznajú pod názvom Hviezdoslavova, kedysi bola Pivárska. "Bola   to  priama spojka Prievidze a Bojnického hradu. Až neskôr v stredoveku  sa   začalo formovať dnešné Hurbanovo námestie. Na tejto ulici sa tak  začalo   v meste žiť," spomenul múzejník.

Dom pravdepodobne starý viac ako 400 rokov rekonštruovali Mederovci tri roky. "Je    to určite ďalšie miesto na mape atrakcií cestovného ruchu na hornej    Nitre. Chceme, aby ten, kto k nám príde nasať atmosféru starých čias,   si  zastavil hodinky," dodal Medera.

Otváracie hodiny Bencovje grunt Bojnice v roku 2021

máj + jún / každý víkend (sobota + nedeľa) 14.00 – 18.00 hod.
– prehliadka Bencovje gruntu so sprievodcom (vstupné dobrovoľné)
– maľovanie keramiky
– posedenie s občerstvením (kávička, vínko, naše domáce dobroty)

júl + august / denne 15.00 – 21.00 hod.
– prehliadka Bencovje gruntu so sprievodcom (vstupné dobrovoľné)
– maľovanie keramiky
– posedenie s občerstvením (kávička, vínko, naše domáce dobroty)

otváracie hodiny v ďalších mesiacoch budú upresnené neskôr
  https://bencovjegrunt.sk/

Ďalšie správy