Jesenná rovnodennosť: V stredu 22. septembra sa začína astronomická jeseň

21.9.2021
Jesenná rovnodennosť: V stredu 22. septembra sa začína astronomická jeseň

Hranica medzi tmavou a osvetlenou časťou zemegule nazývaná zemský  terminátor v tento deň spája južný a severný pól a prebieha kolmo na  zemský rovník.

Jesenná rovnodennosť tento rok nastane v stredu 22. septembra 2021 o 21.  hodine a 21. minúte stredoeurópskeho letného času (SELČ), respektíve o  19.21 univerzálneho času (UTC). Na Slovensku - tak ako na celej severnej  pologuli - sa v tejto chvíli začne astronomická jeseň.

V okamihu rovnodennosti (aequinoctium) sa Zem na svojej obežnej dráhe  okolo Slnka ocitne v bode, keď rovina zemského rovníka prechádza  geometrickým stredom slnečného disku. Slnečné lúče teda dopadajú kolmo  na zemský povrch. Pozorovateľ stojaci na rovníku vidí v takýto deň na  poludnie slnko priamo nad sebou v nadhlavníku. Jeho postava nevrhá  žiadny tieň.

V tento deň tiež slnko vychádza presne na východe a zapadá na západe.  Deň je v čase jesennej rovnodennosti (podobne ako aj jarnej) rovnako  dlhý na akomkoľvek mieste na zemeguli – trvá približne 12 hodín. Hranica  medzi tmavou a osvetlenou časťou zemegule nazývaná zemský terminátor v  tento deň spája južný a severný pól a prebieha kolmo na zemský rovník.

V Bratislave napríklad slnko vyjde 22. septembra 2021 o 6.38 h SELČ,  zapadne o 18.49 h SELČ, teda bude nad obzorom presne 12 hodín a 11  minút. V Košiciach, keďže ležia východnejšie, nastane východ slnka už o  6.22 h a západ o 18.33 h, no dĺžka dňa je rovnaká.

Rozdielnu dĺžku dňa a noci počas roka, ako aj striedanie ročných období  spôsobuje sklon rotačnej zemskej osi voči obežnej dráhe Zeme o približne  23,5 stupňa. Ak by os bola kolmá na obežnú dráhu Zeme, dni by boli celý  rok rovnako dlhé.

Počas astronomického leta, ktoré sa v stredu večer skončí, bola vďaka  sklonu zemskej osi severná pologuľa priklonená bližšie k Slnku. Dopadalo  na ňu viac slnečného žiarenia, dni boli dlhšie, čo spôsobovalo  teplejšie počasie.

Od jesennej rovnodennosti sa severná pologuľa od Slnka odkláňa, dni sú  kratšie než noci a ochladzuje sa. Už ďalší deň po rovnodennosti, 23.  september, bude o štyri minúty kratší. Dni sa budú skracovať do zimného  slnovratu, ktorý tento rok nastane 21. decembra o 16.59 h  stredoeurópskeho času a začne sa tak astronomická zima.

Foto: Miroslav Zajíc

Ďalšie správy