Klasické a džezové online koncerty počas vianočných sviatkov sprístupnené

21.12.2020
Klasické a džezové online koncerty počas vianočných sviatkov sprístupnené
Mucha Quartet Linda Mellenová Vokálne kvarteto Elegance Slavonic duo Cappella Istropolitana Kvintet Miriam Kaiser Trio Ondřej Štveráček Quartet Štvrtok? Jedine koncert! Nedeľná klasika Klasika na zámkoch Regionálne kultúrne centrum

Hoci jeseň roka 2020 nepriala živým koncertom, Regionálne kultúrne centrum sa snažilo zachovať tradičné koncertné cykly „Štvrtok? Jedine koncert“, „Nedeľná klasika“ a „Klasika na zámkoch, hradoch a kaštieľoch“ aspoň v podobe, ktorú v tom čase umožňovali zákazy a nariadenia hygienikov a pandemickej komisie. Vo väčšine prípadov išlo o online koncerty prenášané cez internet bez prítomnosti divákov v sále s voľným prístupom alebo dobrovoľným príspevkom. Teraz sa RKC rozhodlo sprístupniť všetky nahraté koncerty pre verejnosť až dokonca vianočného obdobia a môžete si sviatky spríjemniť aj klasickou a džezovou hudbou, ktorá sa v novembri a decembri prezentovala za zatvorenými dverami.

Mucha Quartet (Klasika na zámkoch, hradoch a kaštieľoch) 

Mucha Quartet vzniklo v roku 2003 na pôde Konzervatória v Bratislave a patrí k významným komorným telesám na Slovensku. Na koncerte v prievidzskom Farskom kostole Sv. Bartolomeja zazneli diela: Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Sláčikové kvarteto č. 1 F dur, op. 18/1, Eugen Suchoň (1908 – 1993): Preletel sokol a Alexander Borodin (1833 – 1887): Sláčikové kvarteto č. 2 D dur.

Účinkujú: Juraj Tomka - 1. husle, Jozef Ostrolucký - 2. husle, Veronika Kubešová - viola, Pavol Mucha - violončelo.


Vokálny recitál Lindy Mellenovej (Klasika na zámkoch, hradoch a kaštieľoch)

Záznam koncertu opernej speváčky známej v celej Európe s klavírnou spoluprácou Blanky Juhaňákovej. Uskutočnil sa v historickej obradnej sále Obecného domu v Nitrianskom Pravne. Slávnostnú atmosféru tretieho adventu Gaudete dopĺňajú atraktívne zábery z vtáčej perspektívy obce Nitrianske Pravno a jej historických pamiatok. Kamera a zvuk: Michal Miffo Lenghart, kamera a strih: Tomáš Šrámek, scenár a réžia: Eduard Gürtler


Vokálne kvarteto Elegance (Nedeľná klasika)

Vypočujte si aj atraktívnu interpretáciu hudby na vysokej umeleckej úrovni v podaní vokálneho kvarteta Elegance. Štvorlístok dám tvoria profesionálne sólové speváčky a hlasové pedagogičky - Anna Kaššová, Ivana Kurtulíková, Michaela Štellárová a Andrea Bošeľová.


Slavonic Duo (Klasika na zámkoch, hradoch a kaštieľoch)

Koncert husľovo - gitarového dua v podaní hudobných virtuózov - Andreja Barana (husle) a Adama Marca (gitara) v bojnickom kostole Sv. Martina. Zaznejú diela N. Paganiniho, G. F. Händela, A. Piazzollu, E. Granadosa a J. Iberta.


Cappella Istropolitana Kvintet (Nedeľná klasika)

Komorný orchester Cappella Istropolitana  vznikol v roku 1983 z popredných slovenských  komorných hráčov a sólistov. Koncert, ktorý sa uskutoční v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi, bol interpretovaný kvintetom tohto významného telesa na čele s umeleckým vedúcim Cappelly Istropolitana Robertom Marečkom. Program: Ilja Zeljenka: Musica Slovaca, Lucia Chuťková: Surfer ők, Antonín Dvořák: Sonatína pre husle a klavír op.100 v úprave pre sláčikové kvinteto, Béla Bartók: Rumunské tance.


Miriam Kaiser Trio (Štvrtok? Jedine koncert!)

Speváčka, huslistka a skladateľka Miriam Kaiser predstaví divákom svoj najnovší projekt s názvom Horúca slza.

Miriam Kaiser - husle, spev - Milan Adamec - husle, elektronika, Lujza Ďurišová – violoncello


Ondřej Štveráček Quartet (Štvrtok? Jedine koncert!)

Saxofonista Ondřej Štveráček patrí už viac ako dekádu k najvýraznejším postavám nastupujúcej džezovej generácie v Česku. Popri aktivitách sidemana však usilovne rozvíja svoj vlastný systém hry na saxofón neprehliadnuteľne inšpirovaný džezovou tradíciou.

Účinkujú: Ondřej Štveráček – saxofón, Klaudius Kováč – klavír, Robert Ragan Jr.- kontrabas, Marián Ševčík – bicie


Všetky koncerty sa mohli uskutočniť hlavne vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Produkcia: Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi - https://www.rkcpd.sk 

Dramaturgia: Mgr. Magdaléna Hianiková, Dis.art., stream a zvuk: Ing. Peter Dechet, Ing. Peter Cagáň

(Upozornenie: v úvode každého videa je niekoľkosekundová úvodná obrazovka, koncert sa obvykle začína približne po minúte)


Jana Hvojniková, Peter "Caggy" Cagáň

Ďalšie správy