Koronavírus: Celoplošné testovanie, miernejší lockdown a zákaz vychádzania. Premiér Matovič oznámil nové opatrenia

22.10.2020
Koronavírus: Celoplošné testovanie, miernejší lockdown a zákaz vychádzania. Premiér Matovič oznámil nové opatrenia
koronavírus

Ústredný krízový štáb SR vo štvrtok rozhodol o ďalšom postupe v boji  proti ochoreniu COVID-19. Závery rokovaní oznamujú predstavitelia vlády a  ústredného krízového štábu spoločne na tlačovej konferencii. „Zrejme to  bolo najťažšie rozhodovanie, aké kedy slovenská vláda prijala,“ uviedol  premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Zákaz vychádzania s výnimkami

Slovenská  krivka infikovaných podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího  (OĽaNO) kopíruje českú a posledných pár dní dokonca naša stúpa strmšie. „Zlá situácia je aj v susednom Poľsku,“ uviedol.

Stúpa nám aj percento pozitívne testovaných k počtu testov aj reprodukčné číslo. „V súčasnosti sa nachádza medzi 1,25 až 1,4,“ priblížil. Denný priemer počtu nových prípadov sa podľa Krajčího z 1214 na 1586.

Ako povedal Matovič, celá vláda stojí za rozhodnutím krízového štábu. „Konzílium epidemiológov odporučilo úplný, tvrdý lockdown,“ priblížil. Nakoniec však podľa premiéra bol   prijatý miernejší lockdown a dvojnásobné pretestovanie. Pilotné bude  už  počas nasledujúceho víkendu v okresoch Dolný Kubín, Námestovo,  Tvrdošín  a okresu Bardejov. V nasledujúcich dvoch víkendoch vo všetkých  okresoch  Slovenska.

Nedochádza k ďalšiemu zatvoreniu ekonomiky, hovorí Richard Sulík.Štát teraz nezatvára obchody. Richard Sulík však  hovorí, že v nasledujúci týždeň možno viaceré  obchody pre obmedzený  pohyb zatvoria.Jeden týždeň budú ľudia podľa neho  chodiť obmedzene  nakupovať, ale nedôjde k ekonomickému lockdownu nad  rámec toho, čo je  dnes zatvorené.

Zo všetkých zlých riešením považuje  minister hospodárstva za to  najmenej zlé, že bude na najbližší týždeň  obmedzený odchod z domu. „Nie  je to smrť byť týždeň doma a zistiť, že  manželka je celkom príjemný  spoločník na rozhovor,“ povedal.

Keď  prebehnú obe plošné testovania, Sulík dúfa, že ľudia s dvomi   negatívnymi testami mohli chodiť aj napríklad do reštaurácií či   divadiel.

Nové opatrenia proti koronavírusu

 

V týždni od 2. do 8. novembra už bude možný pohyb pre obyvateľov, ktorí budú mať negatívny PCR test alebo antigénový test.

"Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci vrátiť do škôl,"  uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling  (SaS) na sociálnej sieti s tým, že ak sa situácia nezlepší, bude sa  pokračovať v dištančnej výučbe. Doplnil, že od pondelka 26. októbra  prejdú všetky vysoké školy na dištančné vzdelávanie na celý zimný  semester. Žiaci stredných škôl naďalej pokračujú v dištančnej výučbe.

Minister potvrdil, že jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra na 30. októbra a 2. novembra. "Ide  o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa má konať  celoplošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Okrem toho  pribudnú nové prázdniny aj v piatok 6. novembra a v pondelok 9. novembra  – opäť ide o obdobie celoplošného testovania," dodal Gröhling. Ako uviedol, v piatok 23. októbra budú zverejnené ďalšie opatrenia a informácie v školstve.

"Bolo to najťažšie rozhodovanie, aké vláda počas samostatnej Slovenskej republiky prijala," uviedol na úvod tlačovky Igor Matovič. Konzílium odborníkov či  pandemická komisia sa rozhodovala na základe viacerých dát. Jedným z  nich je krivka rastu pozitívnych prípadov. Podľa Marek Krajčíjho máme  identický rast a posledných sedem dní slovenská krivka rastie rýchlejšie  ako česká. "S potvrdeným covidom-19 nám denne v nemocniciach zomiera 18  ľudí," uviedol Marek Krajčí. 

Konzílium odborníkov odporúčalo pandemickej komisii tvrdý lockdown minimálne na dva až tri týždne. 

PRIJATÉ OPATRENIA

  • Obmedzenie hromadnej dopravy s cieľom zníženia mobility.  Krízový štáb odporučil pre VÚC zrušenie bezplatnej regionálnej prepravy s  výnimkou ŤZP
  • Od pondelka 26.10 do 27.11 budú uzavreté všetky školy s výnimkami detských jaslí, materských škôl a prvého stupňa ZŠ

Zákaz vychádzania (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Bardejov)

  • Od 24.10. do 1.11.
  • výnimka zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu -  v čase od 01:00-05:00; cesta na testovanie;najbližšie potraviony,  lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné  hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od  bydliska, pohreby, dojazd do bydliska do 25.10. 2020
  • výnimka zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom tstu (PCR alebo antigénový test nie starší ako z 23.10) - cesta do zamestnania, doprovod dieťaťa do školy, najbližšie  potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o  vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100  metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne,  čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt; pobyt v  prírode (okres bydliska)

Zákaz vychádzania (celé Slovensko) 

  • od 24.10.2020 - 1.11.2020
  • Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska
  • v čase od 01.00 do 05.00 hod.
  • cesta na testovanie 
  • cesta do zamestnania, doprovoddieťaťa do školy
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu,  starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských  zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do  poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt 
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska) 
  • dojazd do bydliska do 25.10.2020

Režim na hraniciach

  • Pokračovanie námatkových kontrol na hraniciach s ČR
  • Prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa

Ďalšie správy