Koronavírus: Na Slovensku budú opäť platiť obmedzenia a konzílium odborníkov odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia (video)

13.8.2020
Koronavírus: Na Slovensku budú opäť platiť obmedzenia a konzílium odborníkov odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia (video)
koronavírus

Konzílium počas septembra obmedzuje aj hromadné podujatia. Staršie deti  budú nosiť rúška prvé dva septembrové týždne aj v triedach

Konzílium odborníkov vo štvrtok prijalo hneď niekoľko zásadných  opatrení. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sú nové opatrenia  potrebné najmä kvôli začiatku školského roka. V septembri podľa neho  nastane obrovská nálož nových kontaktov.

 

Konzílium uistilo, že do 1. septembra nebude prehodnocovať  zaradenie štátov medzi menej rizikové krajiny. „Rozhodli sme sa  nekomplikovať ľuďom život,“ povedal Krajčí. Zároveň však vyzval  študentov a rodičov maloletých detí, aby zvážili pred septembrom cestu  do zahraničia.

 

Konzílium namiesto toho zadefinovalo rizikové regióny  v jednotlivých krajinách. „Počnúc dnešným dňom budeme tieto údaje  aktualizovať každé dva týždne,“ upresnil minister zdravotníctva.  Začiatkom septembra teda znova zaktualizujú rizikové regióny. Od  septembra však môžu pribudnúť aj nové rizikové krajiny – podľa ministra  sa začiatkom septembra bude rizikovosť krajín prehodnocovať.

 

O aké regióny ide?

  • Česko = Praha
  • Chorvátsko = Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa
  • Poľsko = Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo
  • Španielsko
  • Francúzsko = Provence-Alpes-Côte d’Azur, Île-de-France, Mayotte
  • Belgicko
  • Malta
  • Holandsko = Noordholland, Sudholland
  • Írsko = Midlands, Mid-East
  • Dánsko = Midtjylland
  • UK = Grampian
  • Estónsko = Tartumaa, Harju Maakond

 

Podrobnejšie budú rizikové regióny zverejnené na stránkach ministerstva zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva.

 

Minister upozorňuje, aby sa v týchto regiónoch ľudia správali  zodpovedne. Odporúča, aby nosili rúška, dodržiavali odstup a používali  dezinfekciu. Zároveň apeluje na obmedzovanie kontaktov s cudzími ľuďmi,  dovolenkujúci by mali zostávať len v skupine, s ktorou sú v pravidelnom  kontakte.

 

Obmedzené hromadné podujatia

Kvôli začiatku školského roka, počas ktorého dôjde podľa ministra  zdravotníctva k masívnej socializácii, prijalo konzílium odborníkov aj  obmedzenia hromadných podujatí. Tie sú zatiaľ nastavené na obdobie od 1.  septembra do 1. októbra.

Konzílium neodporúča organizovať hromadné podujatia a zároveň  zakazuje organizovať hromadné podujatia nad 1000 ľudí, vrátane  športových podujatí. „Je to na základe skúseností z iných krajín, kde  vieme, že nákaza sa rozšírila práve po organizovaní veľkých športových  podujatí,“ vysvetlil minister zdravotníctva.

Konzílium zároveň zakáže hromadné podujatie v interiéri nad 500 ľudí.  Na interiérových podujatiach s menším počtom ľudí je povinnosť nosenia  rúška.

Konzílium zároveň zakáže interiérové hromadné podujatia po 23:00,  s výnimkou svadieb. „Nočný život je spojený s konzumáciou alkoholu a sú  tam veľmi úzke kontakty,“ vysvetlil minister.

Konzílium pripravuje aj obmedzenia pre akvaparky a kúpaliská. „Pôjde o 50-percentné zníženie ich kapacít,“ vysvetlil minister.

Hlavný hygienik vyzval vo štvrtok aj zamestnávateľov, aby si  pripravovali pandemické plány na to, ako zabrániť šíreniu nákazy vo  svojich firmách.

Konzílium tiež uvažuje nad zavedením povinnosti pre firmy, aby  zamedzili vstup na pracovisko tým zamestnancom, ktorí prišli  z rizikových krajín a neukázali negatívny test. Hlavný hygienik chce  v nasledujúcich dňoch diskutovať so zamestnávateľmi. Povinnosť pre firmy  však zrejme bude zavedená už od septembra.


Minister zdravotníctva uviedol, že na Slovensku je najviac rizikovým  regiónom Trenčiansky kraj. Vyzval okresné úrady v kraji a zriaďovateľov  zariadení sociálnej starostlivosti, aby vyhodnocovali situáciu a podľa  toho prijímali opatrenia.

V stredu hovoril minister Krajčí aj o regionálnom semafore na  Slovensku. Ten by mal byť súčasťou pandemického plánu, ktorý bude  zverejnený 15. augusta. Regionálne semafory znamenajú, že regionálni  hygienici budú posudzovať šírenie koronavírusu lokálne. Malo by ísť  o analýzu dát v niekoľkých kategóriách, podľa ktorých sa budú okresy  alebo celé kraje prepínať do inej farby. Dáta budú posudzovať regionálni  hygienici, ktorí finálne rozhodnú o rozsahu opatrení.

 

Rúška povinne

 

Rodičia detí sa už nemusia báť, že si na začiatok školského roka budú  musieť kvôli dovolenke zaplatiť test. Pri nástupe detí do škôl budú  musieť spraviť dva úkony: vypísať dotazník a podpísať čestné prehlásenie  o bezinfekčnosti.

Čestné prehlásenie o bezinfekčnosti znamená, že dieťa ani jeho blízki  nemajú nariadenú karanténu a ani nemajú príznaky koronavírusu.

V dotazníku budú rodičia odpovedať na dve otázky. A to či od 17.  augusta bolo dieťa mimo Slovenska alebo či sa zúčastnilo hromadného  podujatia. Odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatru Elena  Prokopová zdôraznila, že hromadné podujatie bude presne definované  v dotazníku.

Ak rodič uvedie aspoň jednu odpoveď na otázku kladne, bude jeho  povinnosťou sledovať zdravotný stav dieťaťa aj blízkych osôb v rodine.  Ak sa u niekoho vyskytne príznak ochorenia, má povinnosť kontaktovať  lekára.

„Deti sú často bezpríznakové. Pokiaľ aj rodič bude mať príznaky, to  nám pomôže zistiť, že aj dieťa môže byť nositeľom nákazy a skôr budeme  môcť prijať lokálne protiepidemické opatrenia,“ vysvetlil minister  Krajčí.

Konzílium odborníkov zároveň rozhodlo, že staršie deti budú nosiť  rúška povinne aj v triede, a to prvé dva septembrové týždne. Vzťahuje sa  to na žiakov 2. stupňa základnej školy a stredoškolákov. Mladšie deti,  predškoláci a žiaci 1. stupňa, budú rúška nosiť iba v spoločných  priestoroch a na chodbách.

„V triede sedia deti celý deň v ucelenom kolektíve, kde dochádza  k blízkemu kontaktu do 2 metrov po dobu dlhšiu ako 15 minút. Preto  chceme zamedziť týmto kontaktom počas tej najrizikovejšej doby, teda  prvé 2 týždne,“ vysvetlila pediatrička Prokopová.

 

Rúška na Facebooku

Konzílium odborníkov tak vypočulo návrh premiéra Igora Matoviča. Ten  už počas rokovania konzília epidemiológov zverejnil facebookový status,  v ktorom tvrdil, že deti by podľa neho mali počas prvých dvoch  septembrových týždňov nosiť rúška aj v triedach. Vysvetlil to tým, že  niektorí rodičia môžu vycestovať do rizikovej krajiny, škole to  nepriznajú a dieťa aj bez testu pošlú do školy.


“Navrhol som preto na práve prebiehajúcom konzíliu, aby sme PRE  ISTOTU A OCHRANU DETÍ nariadili povinnosť mať rúška aj v triede počas  prvých 2 týždňov v škole,” vyhlásil premiér.

Premiér tak nevypočul apel ministra školstva Branislava Gröhlinga,  ktorý v stredu vyzýval svojich kolegov z vlády, aby boli zdržanliví  v tom, ako budú informovať o školách v septembri. “V školstve máme  800-tisíc žiakov a študentov a stotisíc učiteľov. K tomu je asi  polmilióna rodičov, ktorí vnímajú každé jedno slovo, ktoré v oblasti  školstva povieme,” apeloval Gröhling.

Nezhody pri čestnom prehlásení

Rokovanie vlády sa v stredu nieslo v duchu prestreliek medzi  ministrom zdravotníctva, školstva a premiérom. Politici sa nevedeli  zhodnúť na tom, čo majú v čestnom vyhlásení podpísať rodičia, ktorí 2.  septembra privedú deti do školy.

Pandemická komisia na čele s ministrom zdravotníctva ešte v utorok  schválila pandemický plán, v ktorom navrhovala prísne podmienky. Ak by  rodič 14 dní pred nástupom do školy vycestoval do akejkoľvek zahraničnej  krajiny, musel by si zaplatiť test a až po negatívnom výsledku poslať  dieťa do školy. Ostatní rodičia by museli podpísať čestné vyhlásenie  o tom, že v zahraničí neboli.

 

Minister školstva Branislav Gröhling však prišiel na rokovanie vlády  so slovami, že urobí všetko pre to, aby tento návrh neprešiel. „Musím  teraz odpovedať na otázky rodičov, ktorí sa pýtajú: ‚Keď mám dieťa  u starých rodičov v Česku, čo je zelená zóna, prečo majú platiť iné  pravidlá?‘ Ak budú rodičia v zahraničí v rámci zelených zón, je to  korektné, pretože takto máme nastavené pravidlá v celej krajine.“

Výsledkom rokovaní bolo, že Krajčího prísny návrh neprešiel. Minister  školstva oznámil, že v čestnom prehlásení budú rodičia podpisovať len  to, že ich dieťa nebolo v rizikovej krajine a nemá príznaky  koronavírusu.

O polhodinu na to však premiér vyhlásil, že minister školstva  predbiehal, keď zverejnil, čo budú rodičia podpisovať. Matovič dodal, že  čestné prehlásenie bude pripravovať ministerstvo zdravotníctva a nie  rezort školstva, ako to tvrdil Gröhling.

Ďalšie správy