Koronavírus: V okrese Prievidza pribudlo rekorných 130 prípadov. Na Slovensku 3042 prípadov.

25.10.2020
Koronavírus: V okrese Prievidza pribudlo rekorných 130 prípadov. Na Slovensku 3042 prípadov.
koronavírus

Na Slovensku v sobotu (24. 10.) pribudlo 3042 nakazených novým  koronavírusom. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na  sociálnej sieti s tým, že boli identifikovaní klasickou cestou pomocou  PCR testov. "Je to slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote,"  zdôraznil. Ľudí vyzval na opatrnosť. Apeloval na nich, aby nepodliehali  pocitu falošnej negativity po negatívnom výsledku testu a boli aj  naďalej opatrní.

Vzhľadom na čísla premiér skonštatoval, že rýchlosť šírenia nového koronavírusu neustáva. "Bolo správne nasadiť lockdown, aby sme znížili mobilitu ľudí, a tým aj pravdepodobnosť prenosu nákazy,"  hovorí. Podotkol, že samotný lockdown, ako je na Slovensku nastavený, s  tým, že milióny ľudí naďalej pracujú, je nedostatočný pri takejto  dynamike šírenia vírusu. Kľúčovú úlohu preto podľa neho musí zohrať  celoplošné testovanie.

Premiér upozorňuje, že spoliehať sa na efekt jemného lockdownu v  kombinácii s celoplošným testovaním stačiť nebude. Pripomenul, že  kľúčovým je dodržiavať základné pravidlá rúško - odstup - ruky. Varuje  tiež pred pocitom falošnej negativity, keď ľudia po zistení negatívneho  výsledku PCR či antigénového testu začnú byť výrazne menej opatrní.  Poukázal na to, že v oboch prípadoch môže infekčnosť prepuknúť neskôr.  Dodal, že nebezpečnejšie je to pri antigénových testoch, keďže približne  dve tretiny pozitívnych s nízkou vírusovou náložou zachytiť nevedia.

Na Slovensku v sobotu (24. 10.) vykonalo 16.048 testov. Z ochorenia  COVID-19 sa vyliečilo ďalších 40 pacientov. V súvislosti s novým  koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na ochorenie  COVID-19 ostáva na čísle 159. Informuje o tom Národné centrum  zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR priblížilo, že pozitívne testy malo  1621 žien a 1421 mužov. Najviac prípadov pribudlo v Žilinskom kraji  (803), ďalej v Prešovskom (719), Trenčianskom (395), Banskobystrickom  (315), Košickom (313), Bratislavskom (170), Nitrianskom (169) a v  Trnavskom kraji (158).

V okrese Prievidza pribudlo 130 prípadov.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1117 pacientov, potvrdené  ochorenie COVID-19 má 891 z nich. Na jednotkách intenzívnej  starostlivosti je 82 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje  76 pacientov.

Na Slovensku doposiaľ ochorenie COVID-19 prekonalo 9960 osôb.

Celkový počet pozitívne testovaných v našej krajine je doteraz 43.843,  od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 694.117 laboratórnych  testov. Aktívnych prípadov je podľa slov ministerstva v našej krajine  nateraz 33.724.

ÚVZ: COVID-19 sa vyskytuje vo viacerých sférach života

Nákaza sa medzi príbuzných zväčša dostane z často navštevovaných  kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s pozitívne testovaným.

Početnejší výskyt prípadov ochorenia COVID-19 eviduje väčšina krajských  miest, pribúdajú aj v okresných. Prevažuje reťazové šírenie ochorenia v  rodinách. Ochorenie sa vyskytuje v každej sfére života, u dohľadaných  kontaktov zo starších ohnísk nákazy, vznikajú aj nové. Informovala o tom  hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Nákaza sa medzi príbuzných podľa jej slov zväčša dostane z často  navštevovaných kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s pozitívne  testovaným. Ochorenie sa vyskytuje aj na pracoviskách a u osôb z  výchovno-vzdelávacích zariadení, v zariadeniach sociálnej  starostlivosti, zdravotníckych zariadeniach, v športových kluboch a  iných často navštevovaných kolektívoch.

"Na pracoviskách, v zariadeniach sociálnej starostlivosti aj v  zdravotníckych zariadeniach sa v prípade výskytu ochorenia COVID-19  postupuje v zmysle vypracovaných krízových plánov, postupov príslušných  rezortov a uplatňujú sa aj postupy v rámci epidemiologického  vyšetrovania regionálnych úradov verejného zdravotníctva," ozrejmila Račková.

Doplnila, že ochorenie COVID-19 bolo potvrdené aj u ľudí v rámci  predoperačných vyšetrení a pacientov, ktorí mali príznaky a telefonicky  sa nahlásili ošetrujúcemu lekárovi. Sporadicky sa ochorenie vyskytlo aj u  kontaktov pozitívne testovaných osôb, ktoré sa pred sprísnením opatrení  zúčastnili na svadbách, karoch, rodinných oslavách či iných  podujatiach. Importy zo zahraničia sú minimálne.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) podľa jej slov  zaznamenali vyšší výskyt ochorenia v oblastiach Banská Bystrica,  Bardejov, Bratislava, Čadca, Dolný Kubín, Humenné, Košice, Liptovský  Mikuláš, Michalovce, Nitra, Prešov, Prievidza, Stará Ľubovňa, Trenčín,  Trnava a Žilina.

RÚVZ v Prešove eviduje najmä výskyt v rodinách a pri kontaktoch  potvrdených osôb. Väčší výskyt zaznamenal v jednom zo zariadení  sociálnej starostlivosti (ZSS) v okrese Sabinov, ktoré je v karanténe a  funguje v špeciálnom režime. Menší výskyt potvrdil v ZSS v Prešovskom  okrese. Nákazu u osôb z výchovno-vzdelávacích zariadení a v ZSS evidujú  aj regionálne úrady Michalovce, Trnava, Humenné a Veľký Krtíš. RÚVZ v  Poprade eviduje ochorenie v dvoch ZSS, ale aj v rodinách, zdravotníckom  zariadení a iných kolektívoch. Ochorenie v ZSS zaznamenali úrady Banská  Bystrica a Žilina. Ochorenie evidujú v rodinách, firmách, zdravotníckych  zariadeniach a pri dohľadávaní kontaktov zo starších ohnísk.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch. "Zamestnanci prešli testovaním, postupuje sa podľa krízových plánov a sú zavedené protiepidemické opatrenia," priblížil úrad. RÚVZ Prievidza a Partizánske hovoria o prípadoch najmä v  rodinách a pri kontaktoch pozitívne testovaných. Pribúdajú prípady z  pracovísk a zdravotníckeho zariadenia. Podobne je to na RÚVZ Nitra,  konštatuje zvýšený počet nových prípadov súvisiaci s testovaním osôb v  zdravotníckom zariadení a u rodinných príslušníkov infikovaných.

V Čadci prevažujú dohľadané prípady a kontakty v rodinách,  zamestnaniach, školských a zdravotníckych zariadeniach. Epidemiológovia  neevidujú konkrétne nové ohniská. Rovnako ani v  Košiciach, kde sú  sporadické prípady bez epidemiologickej súvislosti. RÚVZ Stará Ľubovňa  eviduje ochorenie najmä u osôb s príznakmi a kontaktoch potvrdených  osôb. Medzi pozitívnymi eviduje aj bezpríznakových samoplatcov, ktorí sa  dali otestovať s cieľom práce v inej krajine. V Bardejove a Dolnom  Kubíne evidujú početné epidémie v rôznych sférach života.

Ďalšie správy