Krajčí: Od 8. februára môže prísť k uvoľneniu opatrení, ak sa nezhorší situácia

22.1.2021
Krajčí: Od 8. februára môže prísť k uvoľneniu opatrení, ak sa nezhorší situácia
koronavírus

Minister zdravotníctva pripúšťa aj výraznejšie uvoľňovanie opatrení od 8. februára.  Marek Krajčí tiež hovorí o možnom návrate detí do škôl, zatiaľ však nie  je jasné, ako to ovplyvnia výsledky plošného testovania.

  • situácia sa zlepšuje, podľa Krajčího môžeme mať vrchol tretej vlny za sebou
  • vo februári by sa mohli otvoriť niektoré školy
  • od 8. februára by sa nemal vyžadovať negatívny test na pobyt v prírode
  • s testom sa zrejme bude dať aj cestovať mimo okres
  • otvoriť by sa mohli tiež obchody, bude to však podmienené testom
  • minister nevylúčil ani otvorenie lyžiarskych stredísk
  • očkovaní nebudú mať výhody pred ešte nezaočkovanými
  • človek bude mať nárok na bezplatný PCR test maximálne dvakrát za mesiac

Epidemiologická situácia na Slovensku sa postupne zlepšuje. V piatok o  tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Očakáva, že  postupne, s priaznivejšou situáciou, dôjde časom aj k uvoľňovaniu  zavedených opatrení. Problematický by ešte stále mohol byť britský  variant nového koronavírusu.

Šéf rezortu zdravotníctva komentoval, že aktuálna situácia naznačuje, že  vrchol druhej vlny nového koronavírusu má Slovensko za sebou. Očakáva,  že situácia v nemocniciach sa začne zlepšovať. Predpokladá však, že  počet hospitalizovaných na umelej pľúcnej ventilácii ešte pravdepodobne  neklesne. Očakáva, že do dvoch týždňov sa podarí Slovensku zlepšiť  situáciu na tzv. COVID automate o jednu úroveň. Informáciu však potvrdí  až budúci týždeň.

Ak by sa dobrý trend udržal, podľa Krajčího by sa mohli otvoriť od  začiatku februára napríklad niektoré školy. Bez nutnosti testovania by  sa mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Tiež by od 8. februára nemusel byť na pobyt v prírode nutný negatívny  test na ochorenie COVID-19. Otvoriť by sa mohli niektoré obchody, v nich  by však preukázanie sa testom bolo potrebné.

Poznamenal, že najkritickejšie okresy nie sú na tom tak zle ako boli  minulý týždeň, výnimkou je Revúca. Situácia sa v okrese Zlaté Moravce  zlepšila o 75 percent, rovnako sa zlepšil aj okres Nitra. Najhoršia  situácia je momentálne v okresoch Dunajská Streda, Trnava a Hlohovec.

Denne ochoreniu COVID-19 podľahne 94 osôb. Reprodukčné číslo je pod  hodnotou 1. Zaočkovaných je takmer 90.000 ľudí. Na základe výzvy  Ministerstva zdravotníctva je otvorených 248 mobilných odberových miest,  rezort má desiatky žiadostí na otvorenie ďalších takýchto miest.

Podľa ministra sa PCR testy hradené z poistenia v mnohých prípadoch  zneužívali. Preto od začiatku februára bude mať na bezplatný test nárok  každý občan len dva razy do mesiaca. Ak bude chcieť byť otestovaný viac  ráz, bude si ho musieť zaplatiť.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné  lekárstvo Adriana Šimková tiež vyzvala ľudí na dodržiavanie  protiepidemiologických opatrení. Veľký zmysel vidí aj v užívaní  vitamínov a stopových prvkov.

Správu aktualizujeme

Ďalšie správy