Krivé nohy u dieťaťa - čo robiť?

25.3.2024
Krivé nohy u dieťaťa - čo robiť?

Správne tvarované nohy sú základom rovného držania tela a zárukou  budúceho zdravia dieťaťa. Tento prirodzený proces však neprebieha vždy  podľa najlepšieho scenára. A potom sa môžu nohy deformovať, čo môže  viesť k mnohým negatívnym dôsledkom. Tu je návod, čo robiť v prípade  krivých chodidiel u detí.

Ako by mala vypadať zdravá detská noha?

Detské nohy nie sú ako nohy dospelých. Pozostávajú z chrupaviek,  zatiaľ čo svaly a väzy sú príliš slabé. Približne do šestnásteho roku  života sa telo postupne posilňuje, chrupavky sa nahrádzajú kosťami a  chodidlá sa začínajú formovať. Kým deti ich majú ploché, s tlmiacou  tukovou vrstvou, dospievajúci by už mali mať pozdĺžnu a priečnu klenbu.

Mnohí rodičia začnú včas biť na poplach, pretože sa domnievajú, že  dolné končatiny ich dieťaťa nie sú správne formované. Ale napríklad  plochú nohu môže mať dieťa až do veku 6-7 rokov. A to sa považuje za  normálne. Aj nesprávna chôdza u detí, ktoré sa učia chodiť, môže tiež  viesť k zakrivovaniu nôh. Nie vždy to však znamená deformáciu chodidla  dieťaťa.

Ako rozpoznať hlavné deformity detských nôh?

Ako ste už pochopili, proces tvorby chodidla u detí je veľmi  dôležitý. A je potrebné ho starostlivo sledovať. Existuje totiž mnoho  ochorení nôh, na ktoré rodičia nemôžu vždy včas zreagovať. Medzi ne  patrí napr:

  • ploché nohy - priečne, pozdĺžne, kombinované;
  • varózne deformity alebo nohy do “O”;
  • valgózne deformita alebo nohy do “X”;
  • hákovitá noha;
  • konská noha;
  • vytáčanie nohy dovnútra.

Niektoré z týchto ochorení možno diagnostikovať doma. Existujú  napríklad spôsoby, ako rozpoznať ploché nohy u detí. Na tento účel je  potrebné namazať chodidlo dieťaťa krémom alebo vodovou farbou. Potom by  sa dieťa malo postaviť na čistý list položený na tvrdej podlahe.  Výsledný odtlačok by mal byť v tvare srpku bez vnútornej časti. Ak tomu  tak nie je, mali by ste sa poradiť s detským ortopédom.

Majte na pamäti, že musíte pravidelne navštevovať ortopéda. Iba on  môže po dôkladnom vyšetrení stanoviť presnú diagnózu a navrhnúť cviky na  ploché nohy. Väčšina ochorení nôh sa dá účinne liečiť. Napríklad na  korekciu nôh do O sa odporúča nosiť špeciálnu detskú obuv proti  varozite. Správny model topánok a ďalšie pomôcky na ploché nohy pre deti si môžete ľahko vybrať v online katalógu Ortek.

Prevencia zakrivenia nôh u detí

Okrem pravidelných ortopedických prehliadok patria medzi preventívne opatrenia:

  • mierna fyzická aktivita;
  • pohodlná obuv pre konkrétne ročné obdobie a veľkosť. Napríklad na  horúce leto možno zakúpiť ortopedické detské sandále. Takáto obuv môže  pôsobiť preventívne aj liečebne. Pred kúpou sa však určite poraďte s  lekárom;
  • masáž;
  • liečebná telesná výchova. Na tento účel môžete použiť špeciálne  podložky s reliéfnym povrchom, ktoré imitujú kamienky, šišky a iné  prírodné nerovnosti. Najlepšiu masážnu podložku nájdete v katalógu Otek  (tento výrobca má v sortimente aj podložky pre psa)

Upozorňujeme, že preventívne opatrenia sú účinné len vtedy, ak sa  priebežne vykonávajú. Preto pozorne sledujte zdravotný stav svojho  dieťaťa.

Na základe materiálov: https://ortek.sk/

Ďalšie správy