Matovič predstavil ďalšie výrazné uvoľňovanie koronaopatrení. Podujatia, športoviská, reštaurácie, zoo. Pozrite si všetky uvoľnenia

1.6.2020
Matovič predstavil ďalšie výrazné uvoľňovanie koronaopatrení. Podujatia, športoviská, reštaurácie, zoo. Pozrite si všetky uvoľnenia
koronavírus

Ďalšia vlna uvoľnenia začne platiť od stredy 3. júna. Otvárajú sa viaceré prevádzky a uvoľňujú opatrenia. 

Po konzíliu epidemiológov a infektológov premiér Igor Matovič  z OĽaNO ohlásil veľké uvoľňovanie: „Je to ďalšie zásadné uvoľnenie. Veľa  toho už obmedzeného nebude. Ale stále niečo bude.“

Uvoľnenie platí od stredy tohto týždňa, teda od 3. júna.  Epidemiologička Zuzana Krištúfková hovorí, že pri takých dobrých  výsledkoch už môžeme výrazne uvoľňovať. Na Slovensku je jedna  z najnižších úmrtností na svete.

Rozsah epidémie je u nás podľa Krištúfkovej minimálny, preto môžeme výrazne uvoľňovať. „Situácia teraz nebude  o príkazoch a zákazoch, ale o individuálnej zodpovednosti,“ upozornila.  Vyzvala najmä dôchodcov a ľudí s chronickými ochoreniami, aby znižovali  riziko nákazy, najmä aby si umývali a dezinfikovali ruky, dodržiavali  rozstupy a nosili rúška.

Obchody zostanú ďalej zatvorené aj v nedeľu zo sanitárnych dôvodov, majú vtedy vyčistiť priestory.

Premiér hovorí, že po piatom uvoľnení na Slovensku môžeme žiť takmer  slobodne, lebo zatvorené ostávajú nočné kluby a ešte možno pár vecí, ale  väčšina už je otvorená.

Staršie deti ešte do školy nepôjdu, o ich návrate sa rozhodne možno na budúci týždeň.

Núdzový stav ostáva, rozhodnú o ňom v utorok

Núdzový stav aj naďalej ostáva, potvrdil premiér Matovič. „Núdzový  stav žiadnym spôsobom nikoho neobmedzuje. Dovoľuje nám, aby sme  nemocnice zásobovali ochrannými pomôckami, keď ho zrušíme, budú si ich  musieť kupovať samy,“ povedal.

O možnosti zrušenia núdzového stavu budú rokovať v utorok, rovnako aj  o zrušení zákazu zhromažďovania. Na zrušenie núdzového stavu vyzval  premiéra aj jeho predchodca Peter Pellegrini.

„Ak by nekryl rozkrádanie Kičuru a zabezpečil ochranné pomôcky  v domovoch sociálnych služieb, ak by nepúšťal do osád ľudí bez kontroly  naverímboha, tak by Slovensko nemalo núdzový stav už dva mesiace,“  povedal Matovič.

Čo sa mení:

  • Rúška – povinné v interiéri a vonku už pri rozstupoch do dvoch metrov, nie piatich.
  • Hranice – pri prekračovaní hraníc s Českom  a Maďarskom nebude potrebný len trvalý alebo prechodný pobyt, stačia dva  dokumenty, ktoré preukážu život v krajine. Môže to byť aj účet za  elektrinu či telefón. Táto zmena platí už od utorka.
  • Športové súťažné podujatia povolia od 3. júna. Budú  môcť byť prítomní aj diváci, celkovo však budú musieť dodržiavať počty  osôb ako pri hromadných podujatiach.
  • Obmedzenia veľkosti predajní či reštaurácií sa znížia – z 15 štvorcových metrov na desať.
  • Taxislužba – fólia je odporúčaná, ale nie je povinná, povoľuje sa klimatizácia a zrušil sa 15-minútový interval medzi zákazníkmi.
  • Kultúrne podujatia – umelci už nemusia mať test,  nebudú musieť dodržiavať rozstupy dva metre, bude šachovnicové sedenie.  Rovnaké to bude v kostoloch.
  • Denné stacionáre sa otvoria pre ľudí do 62 rokov.  Od 3. júna sa začína postupne uvoľňovať aj prijímanie nových klientov do  zariadenia sociálnych služieb. Zmenia sa aj obmedzenia pri návštevách,  povedal Jozef Šuvad z ministerstva zdravotníctva. V priebehu dvoch až  troch týždňov „by malo dôjsť k prinavráteniu života v domovoch  sociálnych služieb“. Detaily ešte neuviedli.
  • Hromadné podujatia – od 10. júna budú povolené do 500 ľudí, od 1. júla do konca roka budú povolené do tisíc ľudí.
  • Verejné stravovanie – ruší sa časové obmedzenie a limit počtu ľudí za stolom.
  • Otvárajú sa – všetky vnútorné športoviská, kúpaliská, wellness, kúpele, masáže, kasína, vnútorné priestory ZOO a botanických záhrad.
  • Otváracie hodiny pre seniorov sa rušia.
  • Ubytovanie – ruší sa 24-hodinový odstup a povinnosť samostatných sociálnych zariadení na izbe.
  • Letné tábory – budú pre ne platiť rovnaké pravidlá  ako pre hromadné podujatia, budú sa teda postupne zvyšovať počty detí,  ktoré tam budú môcť byť. Budú určené aj pre staršie deti, nielen pre  deti, u ktorých je povolená škola. Tábory však budú musieť byť na jednom  mieste, zakázané budú putovné tábory.
  • Dovolenka pri mori – premiér naznačil, že bude  možné ísť cez leto k moru. „Budeme hľadať cestu, ako by sa mohli dostať  k moru,“ povedal s tým, že Chorvátsko a Grécko sú na tom epidemiologicky  veľmi dobre. „Je to však riziko, nevieme, ako na tom budú o mesiac  alebo dva,“ povedal. Kto si chce kúpiť dovolenku pri mori, je to na  vlastné riziko.
  • Návštevy v nemocniciach – od 3. júna by mali byť za  špecifických podmienok znovu povolené aj návštevy v nemocniciach.  Podmienky zverejnia v nasledujúcich dňoch.

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

Ďalšie správy