Medveď prišiel v Kľačne (okres Prievidza) na dvor rodinného domu. POLÍCIA VYZÝVA OBČANOV NA OPATRNOSŤ

4.8.2022
Medveď prišiel v Kľačne (okres Prievidza) na dvor rodinného domu. POLÍCIA VYZÝVA OBČANOV NA OPATRNOSŤ
medveď

V obci Kľačno (okres Prievidza) dnes ráno okolo 3:30 hod. prišiel na dvor rodinného domu medveď. Počas svojho pobytu na dvore poškodil králikáreň a zabil jedného králika. 

Majitelia kontaktovali políciu, avšak medveď do príchodu hliadky ušiel.Podľa majiteľov domu, medveď bol hnedej farby a mohol mať do 200 kg.

Polícia kontaktovala Zásahový tím pre Medveďa hnedého, v ktorého kompetencii je uvedenú situáciu riešiť.

Vyzývame obyvateľov i návštevníkov obce Kľačno a jej okolia k mimoriadnej ostražitosti. V súvislosti s výskytom medveďa odporúčame sa vyhnúť pohybu v okolitom lese. V prípade potreby okamžite kontaktuje tiesňovú linku 158.

AKTUALIZÁCIA

V okolí obce Kľačno je niekoľko problémových medveďov, ŠOP to rieši

Niekoľko problémových jedincov medveďa hnedého evidujú v okolí Kľačna v  okrese Prievidza odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého  Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Problematikou sa zaoberajú, v Kľačne  boli opakovane. TASR o tom vo štvrtok informovala manažérka pre  komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

"Zásahový tím pre medveďa hnedého situáciu v okolí obce Kľačno  monitoruje. Vyskytuje sa tam niekoľko problémových jedincov medveďa  hnedého, ide najmä o medvedicu s malými," uviedla Bocková.

Odborníci z tímu sú podľa nej v úzkom kontakte s miestnou samosprávou, ako aj občanmi. "Medvede  sa opakovane objavujú v blízkosti záhrad, kde vyhľadávajú potravu v  podobe ovocných plodov a spôsobujú škody na hospodárskych zvieratách," ozrejmila.

Do obce prišli členovia zásahového tímu aj 29. júla. "Ich služobný  výkon marila skupina občanov obce, ktorá vo večerných hodinách rušila  priebeh plánovaného odchytu medveďa. Skupina strieľala, pokrikovala,  jazdila motorovým vozidlom a hádzala petardy v okolí zásahu. Zásah bol z  tohto dôvodu prerušený," priblížila manažérka pre komunikáciu ŠOP.

Na mieste bol podľa nej zásahový tím aj 1. augusta, keďže dostal hlásenie o výskyte uviaznutého medvieďaťa v krovinách. "Členovia tímu v spolupráci s miestnym poľovným združením medvieďa oslobodili," doplnila.

Medveď prišiel na dvor jedného z rodinných domov aj vo štvrtok nadránom,  poškodil tam králikáreň a zabil jedného králika, uviedli trenčianski  krajskí policajti na sociálnej sieti. Zároveň vyzvali obyvateľov a  návštevníkov Kľačna i jeho okolia na ostražitosť.

"Situáciu v obci zásahový tím naďalej monitoruje, bezpečnosť občanov  je pre nás prvoradá. Z dôvodu podozrenia na opakovanú snahu marenia  výkonu však nebudeme o plánovanom zásahu podávať podrobnejšie  informácie," zdôraznila manažérka pre komunikáciu ŠOP.

K štvrtku zásahový tím podľa nej odstránil šesť problémových jedincov medveďa hnedého. "Ich  správanie bolo na základe monitoringu vyhodnotené ako preukázateľné  riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v  predmetných lokalitách," priblížila.

Bocková pripomenula, že naďalej platí výzva, aby občania pri  zaregistrovaní medveďov, ktoré sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto  situáciu ohlásili na linky tiesňového volania alebo Zásahovému tímu pre  medveďa hnedého na telefónne číslo 0903 201 879. Informácie o tom, ako  sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné aj na webe zásahového  tímu.

Problémy s medveďmi v bezprostrednej blízkosti obydlí eviduje obec  Kľačno už dlhšie. Šelmy tam viackrát spôsobili škody na majetku i  zvieratách.

Niektorí občania v Kľačne sa nevedie rozhodnúť (príspevok z 30.7.2022)


Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy