Mesto Bojnice reaguje na výstavbu v meste, zaviedli poplatok za rozvoj

1.12.2021
Mesto Bojnice reaguje na výstavbu v meste, zaviedli poplatok za rozvoj
Bojnice

Za stavbu na bývanie stavebníci zaplatia desať eur za štvorcový meter.

Stavebníci zaplatia od budúceho roka za nové stavby v Bojniciach miestny  poplatok za rozvoj. Výšku sadzby určila samospráva na nižšej hranici,  ktorá vyplýva zo zákona. Vyrubením poplatku reaguje okrem iného i na  masívnu výstavbu v meste.      

Poplatok za rozvoj upravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré už  dávnejšie prijali mestskí poslanci. Normou sa zaoberali viackrát. Na  svojom poslednom rokovaní koncom novembra schválili aktualizáciu, ktorá  tiež určuje sadzby poplatku. "V zmysle zákona sme doplnili prílohu, v ktorej sú stanovené sadzby. Máme tam celé katastrálne územie Bojníc a Dubnice," povedala vedúca finančného oddelenia Mestského úradu v Bojniciach Klaudia Bartková.

Sadzby poplatku podľa nej nie sú vysoké ani neprimerané. "V zmysle zákona sa pohybujú od troch do 35 eur, my tam máme sadzbu približne desať eur," vysvetlila.

Za stavbu na bývanie stavebníci zaplatia desať eur za štvorcový meter  (m2), za stavbu na pôdohospodársku produkciu, vodné hospodárstvo či  skleníky päť eur za m2. Sadzbu za priemyselnú stavbu a stavbu využívanú  na skladovanie vrátane stavieb na vlastnú administratívu určilo mesto na  desať eur za m2, sadzbu za stavby na ostatné podnikanie či zárobkovú  činnosť na 15 eur za m2. Za ostatné stavby zaplatia stavebníci desať eur  za m2.

"VZN o miestnom poplatku za rozvoj nabieha od budúceho roku. To, čo  bolo dlhodobo diskutované a sporné, bola práve príloha výrubu poplatku,  aká bude jeho sadzba a v akých lokalitách. Základná sadzba je desať eur  pre kataster Bojníc a Dubnice," spomenula mestská poslankyňa a  iniciátorka zavedenia poplatku Antónia Kováčová Píšová. Poslankyňa  zároveň avizovala, že ak bude potrebné do budúcna riešiť zmeny, VZN sa  dá upraviť.  

Výnos poplatku za rozvoj mesto použije v zmysle príslušného zákona.  Konkrétne chce financie použiť na investície do zariadenia  starostlivosti o deti, škôl a ďalších zariadení, sociálneho bývania,  zdravotníckeho zariadenia, parkov, cestnej infraštruktúry či na účely  zmiernenia následkov zmeny klímy. Financie musí mesto zvlášť evidovať.

Ďalšie správy