Mesto Prievidza bude mať v budúcom roku rozpočet vo výške 48 miliónov eur. Do čoho bude investovať?

6.12.2021
Mesto Prievidza bude mať v budúcom roku rozpočet vo výške 48 miliónov eur. Do čoho bude investovať?
prievidza

Bežné príjmy mesta majú dosiahnuť budúci rok viac ako 38 miliónov eur, z  toho viac ako 20,4 milióna eur tvorí príjem podielovej dane.

Mesto Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.  Jeho celkové príjmy budú vo výške 48.329.605 eur, s rovnakou sumou  počíta aj vo výdavkoch. Rozpočet na rok 2022 schválili mestskí poslanci  na svojom rokovaní v pondelok.

Bežné príjmy mesta majú dosiahnuť budúci rok viac ako 38 miliónov eur, z  toho viac ako 20,4 milióna eur tvorí príjem podielovej dane, načrtol  vedúci ekonomického odboru mestského úradu v Prievidzi Marián Bielický.

Samospráva podľa neho počíta v budúcom roku s kapitálovými príjmami vo  výške viac ako sedem miliónov eur, približne 620.000 eur z rezervného  fondu použije na splátky úverov a návratných zdrojov financovania.

"V budúcom roku sa sústredíme na využitie nenávratných zdrojov  financovania, dotácií či grantov. Tie by mali dosiahnuť takmer deväť  miliónov eur. Zo strany mesta v prípade týchto projektov ide len vo  väčšej miere spolufinacovanie vo výške piatich percent. Z toho vyplýva,  že si zoberieme úver len vo výške milión eur," priblížil ďalej Bielický.

Z nenávratných zdrojov financovania chce mesto podľa neho zabezpečiť  vybudovanie zariadenia na spracovanie biologického odpadu vo výške  približne 300.000 eur, projekt spracovania mechanickej úpravy  komunálneho odpadu vo výške 3,5 milióna eur. V pláne má i realizáciu  vodozádržných opatrení, revitalizáciu viacerých vnútroblokov.

"Zo zdrojov mesta plánujeme investície v podobe parkoviska a  rekonštrukcie chodníkov na Ulici V. Benedikta, vybudovanie ostrovčekov,  spevnených plôch, rekonštrukciu chodníkov, vykurovania v kine Baník, z  roku 2021 prenášame nedočerpaný úver vo výške 400.000 eur na  rekonštrukciu zariadenia na J. Okáľa," doplnil Bielický.

V Programe prostredie pre život je rozpočtovaná revitalizácia vnútrobloku na Ul. M. Mišíka v sume viac ako 540 tisíc eur a revitalizácia Čerešňového sadu v Prievidzi vo výške 200 tisíc eur. Tieto investície plánuje samospráva financovať z nenávratných finančných prostriedkov. Školstvo už tradične patrí medzi oblasti s najvyššou mierou rozpočtových výdavkov.

Pričom bežné výdavky sú rozpočtované vo výške viac ako 16 miliónov eur, a kapitálové výdavky viac ako 768 tisíc eur.

Na dotácie pre športové kluby, ktoré využívajú športoviská – zimný štadión, futbalový štadión, či športovú halu, sú na rok 2022 rozpočtované finančné prostriedky v celkovej sume 489 625 €. Kluby po zmene VZN o dotáciách nebudú platiť spolufinancovanie prenájmu.

Okrem toho sa ráta aj s prevádzkou krytej plavárne v sume 226 000 €. Na podporu mládežníckeho športu je na dotácie schválený balík 60 tisíc eur, ktorý bude prerozdelený mládežníckym klubom. Celkové výdavky programu sú rozpočtované vo výške 808 771 €.

V programe kultúra sa počíta s financiami na obľúbené podujatia ako Banícky jarmok  či Prievidzský rínok. Samozrejme čerpanie bude závislé od aktuálnej pandemickej situácie. Mesto Prievidza tiež ráta s príspevkom pre Kultúrne a spoločenské stredisko vo výške 734 391 €, na podporu kultúrnych podujatí celomestského charakteru, prevádzkovanie a podporu kultúrnych domov v mestských častiach a prevádzkovanie a podporu mestských knižníc. V rozpočte sa ráta aj s kapitálovým transferom vo výške 40 000 € na vytvorenie centrálnej knižnice v priestoroch Kina Baník.

 V sociálnej oblasti bude medzi hlavné kapitálové výdavky patriť debarierizácia objektov Zariadenia pre seniorov Ul. J. Okáľa vo výške 400 tisíc eur. Práce by sa mali začať realizovať v prvej polovici roka.


Nastavenie rozpočtu kritizoval mestský poslanec Branislav Gigac, podľa  ktorého sa mesto ide opäť zadlžiť a celkový dlh mesta by v budúcom roku  mal dosiahnuť 12,2 milióna eur. Tvrdil tiež, že samospráva napriek  sľubom nepristúpi k vybudovaniu parkovacích miest na Ulici M. Rázusa.

"Máme uhradené všetky faktúry, v hodnotení Inštitútu pre ekonomické a  sociálne reformy nemáme dlhy na mestských spoločnostiach, PPP projekty.  V miere investovania v roku 2019 sme boli na 12. mieste na Slovensku," reagovala primátorka Katarína Macháčková. Dlh na obyvateľa je podľa nej v porovnaní rokov nižší a výška majetku vyššia.

Projekt parkoviska na Ulici M. Rázusa mesto naďalej pripravuje, doplnila Macháčková. "Som  však realista, nie populista. Nemáme ešte stavebné povolenie. Druhá  vec, z čoho by sme ho chceli zaplatiť, keď si nemáme brať úvery a máme  šetriť. Náklady na druhú etapu sú vo výške 900.000 eur, na ďalšie dve  etapy milión eur," pýtala sa primátorka.

Za rozpočet zahlasovalo 15 poslancov, zdržali sa traja.

Prievidza medzi najlepšími v intenzite investovania

V závere októbra občianske združenie INEKO zverejnilo hodnotenie finančného zdravia samospráv za rok 2020. Prievidza v hodnotení získala známku 4,6 z max. 6. čo je klasifikované ako dobré finančné zdravie. „Napriek uvedenému hodnoteniu, niektorí opoziční mestskí poslanci hospodárenie mesta kritizujú za zvyšovanie úverovej zadlženosti. Úverová zadlženosť je jedným z ukazovateľov v spomínanom hodnotení. Je však potrebné zadlženosť vidieť v kontexte ekonomiky a hospodárenia ako celku. Nie je možné všímať si len jeden ukazovateľ,“ vysvetľuje primátorka Macháčková.

Zvýšenie dlhu mesta, súvisí s jeho vysokou intenzitou investovania. Napríklad v roku 2019 bola miera investovania Prievidze 18,6 %, pričom priemer miest SR bol len 6,9 %. Prievidza bola v tomto roku na výbornom 12. mieste spomedzi všetkých miest Slovenska. „Práve v tomto roku sa masívne investovalo do opráv škôl, ciest, či úprav verejnej zelene,“ pokračuje primátorka. „Vôbec teda neplatí, že sa robia investície iba rok pred voľbami. S odstupom času vidíme, že bolo správne rozhodnutie využiť príležitosti na finančnom trhu. Pri návratných zdrojoch financovania sme získali výhodné podmienky úverov, čo je tiež jasným odkazom pre tých, čo hovoria o katastrofálnom hospodárení mesta. Banky sú známe svojou precíznosťou pri zisťovaní finančných rizík svojich klientov,“ pripomína.

Okrem nízkej úrokovej sadzby mesto Prievidza pozitívne hodnotí aj fixáciu úrokov počas celej doby splácania. Podľa samosprávy sú vďaka tomu výdavky ľahko predvídateľné a hlavne stabilné, čo má do budúcna priniesť svoje ovocie, keďže sa úroky zvyšujú. „V roku 2019 bola cena práce, cena energií, cena stavebných materiálov nižšia než je tomu teraz. V aktuálnom období máme značnú časť investícií zrealizovanú, pričom zaznamenávame rast cien energií, zaznamenávame rast cien stavebných materiálov, a samozrejme cena práce je omnoho vyššia než tomu bolo v roku 2019. Ak by sme investovali dnes, urobili by sme za rovnakú sumu iba menšiu časť investícií,“ uzatvára Katarína Macháčková.

Majetok mesta narástol

V dôsledku správne načasovaných zvýšených investícií do majetku mesta, rapídne narástol majetok mesta. Investície mesta priniesli päťnásobne zhodnotenie majetku mesta z investovaných peňazí. Napríklad v roku 2010 bol dlh na obyvateľa 168 eur ale čistý majetok na obyvateľa len 1 457 eur. V roku 2020 bol dlh na obyvateľa 259 eur a čistý majetok sa výrazne zvýšil na sumu 1 943 eur. Za desať rokov sa zvýšil dlh na obyvateľa len o 91 eur, a na druhej strane za to obyvatelia získali vyšší čistý majetok až o 486 eur. To značí, že každé investované euro prinieslo ľuďom navyše 5 eur čistého majetku.

Zadlženosť klesne

 Napriek tomu, že rok 2022 je volebný, kedy je predpoklad, že mestá vo zvýšenej miere investujú, rozpočet Prievidze na tento rok je vyvážený medzi investovaním a mierou úverovej zadlženosti. Rozpočet je zostavený tak, že sa ráta s nominálnym poklesom zadlženosti k 31.12.2022 o takmer 100 tisíc eur oproti koncu roka 2021. Prirodzene klesne k tomuto obdobiu aj percentuálna zadlženosť.

Ďalšie správy