Mesto Prievidza nemusí od začiatku budúceho roka zbierať kuchynský bioodpad. Dostalo výnimku.

9.8.2020
Mesto Prievidza nemusí od začiatku budúceho roka zbierať kuchynský bioodpad. Dostalo výnimku.

Od 1. januára 2021 by mali obce a mestá zaviesť a zabezpečiť pre svojich občanov triedený zber kuchynského biologického odpadu.

Mesto Prievidza nemusí od začiatku budúceho roka zbierať kuchynský  bioodpad. Odloženie novej povinnosti v zmysle zákona o odpadoch mu  umožnila výnimka, keďže zabezpečuje energetické zhodnotenie týchto  odpadov činnosťou R1. Uviedol to hovorca mesta Michal Ďureje.

Výnimku mestu udelili do 31. decembra 2022. "Pokiaľ ide o zber  kuchynského bioodpadu po tomto termíne, sme v štádiu príprav a kreovania  systému zberu. Momentálne tak ešte nevieme povedať presné detaily  systému zberu," dodal hovorca mesta.

Od 1. januára 2021 by mali obce a mestá zaviesť a zabezpečiť pre svojich  občanov triedený zber kuchynského biologického odpadu. Cieľom opatrenia  je eliminovať, ideálne odstrániť kuchynský bioodpad zo zmesového  komunálneho odpadu. Pri skládkovaní, ktoré sa praktizuje na 80  percentách územia SR, je takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových  plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v utorok (4. 8.) navrhlo  odloženie termínu spustenia povinnosti, argumentuje nepripravenosťou  samospráv i samotného systému triedeného zberu, poukazuje pritom na to,  že nie je doriešené nielen technické zabezpečenie zberu, ale i prevoz  a zhodnotenie bioodpadu. Envirorezort od termínu ustúpiť nechce,  poukazuje pritom na to, že ide o dlhodobo odkladaný záväzok, ktorý  Slovensko neplnilo. Myslí si tiež, že samosprávy sa na túto novú  povinnosť mohli pripravovať. Štátny tajomník Ministerstva životného  prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana však deklaruje, že rezort nebude  pokutovať obce, ktoré zdokladujú, že sa snažia plniť svoje povinnosti.

Ďalšie správy