Mesto Prievidza podporilo zdieľané bicykle, vďaka podpore funguje Zelený bicykel aj túto sezónu

23.5.2019
Mesto Prievidza podporilo zdieľané bicykle, vďaka podpore funguje Zelený bicykel aj túto sezónu

Služba zdieľaných bicyklov na krátke trasy Zelený  bicykel bude v Prievidzi k dispozícii aj v roku 2019. Mesto Prievidza  pre obyvateľov mesta Prievidza a jeho návštevníkov na účel alternatívnej  ekologickej formy dopravy objednalo prevádzkovanie služby verejných  zdieľaných bicyklov za celkovú odplatu 15 tisíc eur. Tým umožnilo  prevádzkovanie tejto služby aj v tejto sezóne.

Ceny ostávajú rovnaké

Jednorazová polhodinová jazda na Zelenom bicykli stojí 40 centov,  teda ostáva nezmenená. Úhrada sa realizuje prostredníctvom spoplatnenej  SMS správy na číslo 8866. Podrobné pokyny sú na všetkých stojanoch  služby Zelený bicykel.

Mesačné programy sú dva. Za 250 predplatených minút v balíku Program  Start, ktoré sú k dispozícii 30 dní, zaplatí zákazník 1,90 eur. Program  Liter s 1 000 minútami na 30 dní stojí 5,90 eur. Aktívni používatelia  môžu využiť aj Program XL, permanentku na celú sezónu, ktorá za 39,90  eur obsahuje 20 000 predplatených minút.

Ceny služby Zelený bicykel
jednorazová jazda (Maximálna povolená dĺžka jazdy je 30 minút.) – 0,40 €
Program Start (250 predplatených minút, po maximálnu dĺžku 30 dní) – 1,90 €
Program Liter (1.000 predplatených minút, po maximálnu dĺžku 30 dní) – 5,90 €
Program XL (20.000 predplatených minút) – 39,90 €

Mesto zaplatí 15 000 eur

Mesto počítalo v schválenom rozpočte na rok 2019 s podporou služby v  rovnakej výške ako minulý rok, teda vo výške 7 000 eur. Prevádzkovateľ  na základe skúseností z predchádzajúcich sezón inicioval rokovania s  vedením mesta, pretože očakával, že by pri takejto výške podpory  prevádzka bola stratová.

„Napokon sa po vzájomných rokovaniach podarilo nájsť riešenie, ktorým  je objednanie prevádzky služby za dohodnutú vyššiu odplatu. Teším sa,  že pri schvaľovaní prvej zmeny programového rozpočtu mesta poslanci  podporili náš návrh navýšiť v tomto roku podporu na 15 000 eur,“ hovorí  Katarína Macháčková, primátorka mesta Prievidza. Mesto si zabezpečovanie  prevádzky služby Zelený bicykel objednalo na obdobie od 18. mája do 14.  októbra 2019, teda spolu na 150 dní.

Bez podpory by projekt skončil

„Snažili sme sa, aby projekt v meste ostal, pretože si uvedomujeme  jeho prínos, aj veľmi pozitívne vnímanie, ktoré presahuje hranice mesta.  Dá sa povedať, že bez podpory mesta by nebola jeho prevádzka ďalej  možná. Chceme sa teraz zamerať na propagáciu služby zdieľaných bicyklov,  a pomôcť tomu, aby bola viac využívaná. So spoločnosťou 2brothers  plánujeme spolupracovať na osvetových a  propagačných aktivitách,  ktorými budeme propagovať alternatívne formy mobility a cyklistiku v  meste. Dohodli sme sa tiež na poskytovaní štatistických a prevádzkových  informácií, na základe ktorých sa budeme snažiť zavádzať vylepšenia,“  dodáva primátorka Macháčková.

Súťaž o permanentky Zeleného bicykla

Ak chcete vyhrať jeden z  10 poukazov na bezplatnú aktiváciu Programu Start služby Zelený  bicykel, pošlite do 1. júna 2019 na e-mail info@prievidza.sk svoju  odpoveď na otázku: „Prečo ste v minulých sezónach využili, alebo  nevyužili službu Zelený bicykel?

Ďalšie správy