Múzeum Bojnice sa vo štvrtok večer prostredníctvom modrého osvetlenia časti Bojnického zámku symbolicky pridá k Svetovému dňu povedomia o autizme.

2.4.2020
Múzeum Bojnice sa vo štvrtok večer prostredníctvom modrého osvetlenia časti Bojnického zámku symbolicky pridá k Svetovému dňu povedomia o autizme.

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice sa vo štvrtok večer prostredníctvom modrého osvetlenia časti Bojnického zámku symbolicky pridá k Svetovému dňu povedomia o autizme.

Autizmus je pervazívna vývinová porucha, ktorú charakterizujú predovšetkým nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Práve deficit v oblasti komunikácie spôsobuje často problémy s porozumením reči druhých. Úzko s tým súvisí aj následná neschopnosť nadväzovať vzťahy či prejavovať city. Sociálne väzby a ich zákonitosti vnímajú osoby s autizmom častokrát ako veľmi komplikované a neprehľadné. Aj preto je pre nich náročne porozumieť okolitému svetu.

„Žijem medzi vami. Na prvý pohľad som taký ako vy. Vidím, počujem, smejem sa a plačem. Ale predsa som iný. Vidím, ale moje oči vidia svet inak ako vy. Počujem, ale často sú pre mňa zaujímavejšie iné zvuky ako vaša reč. Smejem sa, ale smejem sa aj vtedy, keď vám je do plaču. Plačem, ale vy často nechápete prečo … Som autista.“

Citované z materiálu Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom – SPOSA

Organizácia spojených národov vyhlásila 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Každoročne sa pri tejto príležitosti koná po celom svete množstvo osvetových projektov s cieľom zvýšiť povedomie o autizme a pomôcť autistom začleniť sa do spoločnosti. Ľudia sa obliekajú do modrej farby, pripínajú si modré stužky a významné budovy sa zahaľujú do modrého osvetlenia. Modrá farba totiž predstavuje farbu komunikácie. A práve v tejto oblasti majú ľudia s poruchami autistického spektra vo svojom živote najvýraznejšie problémy.

Ďalšie správy