Na EKOROKU bude dominovať les ako miesto zázrakov. Do projektu sa zapojilo viac ako 3000 žiakov

19.4.2024
Na EKOROKU bude dominovať les ako miesto zázrakov. Do projektu sa zapojilo viac ako 3000 žiakov

V Centre voľného času v Prievidzi v piatok 19. apríla 2024 vyvrcholí 21. ročník projektu EKOROK s Nestlé. Záverečná prezentácia a vyhodnotenie sa konajú pri príležitosti Dňa Zeme. Do tohtoročnej témy Les - miesto zázrakov sa zapojilo viac ako 3000 žiakov štyroch prievidzských základných a dvoch základných škôl s materskou školou. Na vyhodnotení sa zúčastní zástupca primátorky Prievidze Norbert Turanovič, riaditeľ závodu Nestlé v Prievidzi Dušan Ďurdík a manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko Ľubica Novotná.

Beáta Jelačičová, vedúca oddelenia školstva a školského úradu, uviedla: ,,Žiaci spolu s koordinátormi projektu a v spolupráci s pedagogickými zamestnancami počas školského roka 2023/2024 realizovali činnosti, ktoré posilnili vedomosti a zručnosti detí a žiakov v oblasti ochrany prírody a životného prostredia. Okrem tvorivých aktivít  vyzbierali aj 39 465 kg papiera, čím zachránili 670  stromov, na recykláciu priniesli 753 kg batérií, 180 ks mobilných telefónov, 800 kg elektroodpadu a 100 kg použitého oleja. Výsledky svojich aktivít prezentovali na webových stránkach škôl a na webovom sídle Centra voľného času v Prievidzi. Na záver pripravili prezentáciu najlepších aktivít škôl na Námestí slobody v Prievidzi.“

Zelené nápady pri revitalizácia areálov škôl

Aj tento rok boli vybrané dve základné školy a jedna materská škola, ktoré dostali finančnú podporu na realizáciu ich projektových zámerov. Základné školy získali po 1400 eur a materská škola 1000 eur. Plán revitalizácie a obnovy časti okolia realizovali ZŠ, Ulica energetikov, ktorá sa v rámci projektu „Ovocný sad – zdravie pre všetkých“ rozhodla zriadiť na pozemku školy ovocný sad, o ktorý sa budú spolu starať žiaci a ich starí rodičia, ZŠ, Mariánska ulica realizáciou svojho projektu „Zdravé životné prostredie v škole“ vytvorila environmentálnu učebňu so zeleňou a hmyzím hotelom a MŠ, Ulica M. Mišíka projektom „Hráme sa a poznávame svet - Envirokútik“ vybudovala vyvýšené záhony, o ktoré sa budú starať deti. Okrem vybraných škôl dostala na svoje aktivity sumu vo výške 595 eur každá zapojená ZŠ a ZŠ s MŠ, príspevok vo výške 630 eur získalo aj Centrum voľného času.

Projekt EKOROK realizuje mesto Prievidza v spolupráci s CVČ a finančnou podporou spoločnosti Nestlé Slovensko, ktorá na podporu škôl vyčlenila príspevok celkovo vo výške 8 000 eur.

 

Manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko Ľubica Novotná k EKOROKU hovorí: ,,Toto podujatie má tradičné a nezastupiteľné miesto v kalendári aktivít pri príležitosti Dňa Zeme. Je príkladom, že správne vedená mladá generácia si vie osvojiť pozitívne hodnoty tvorby  a ochrany životného prostredia. Zároveň zapája do environmentálnych aktivít i svoje okolie, školy a rodiny. Ide pritom o tisíce detí. Sme radi, že my ako firma môžeme takýmto ojedinelým prepojením s mestom a regiónom prispieť ku skrášleniu škôl, verejných priestranstiev a zvýšeniu kvality bežného života.“

Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková k EKOROKU uviedla: ,,Uplynulé desaťročia potvrdili, že skvelý nápad spojený s úspešnou firmou a zodpovednými ľuďmi, ktorým nie je ľahostajný svet, v ktorom žijú, prináša ovocie. Tisíce zapojených žiakov za tie roky sa pretavili do tisícov kilogramov vyzbieraných druhotných surovín, stoviek vysadených stromov, kríkov a rastlín, či desiatok osadených lavičiek. Čo je potešiteľné ešte viac, tieto zmeny  zasiahli vedomie našich detí a vyrástla z nich zodpovedná mladá generácia, ktorá si váži a zlepšuje svoj životný priestor. Vďaka patrí všetkým účastníkom projektu a zvlášť firme Nestlé za jej podporu.“

Galaprogram zaujme stánkami i vystúpeniami škôl

Verejnosť a žiaci škôl si môžu ročný prierez ekoaktivitami zapojených ZŠ a MŠ pozrieť na fotovýstave ,,Čo sa nám podarilo v školskom roku 2023/2024“. Pre návštevníkov sú pripravené aj interaktívne hry, súťaže a tvorivé dielne pre žiakov organizované organizáciami: Zelená župa TSK,  Lesy SR, ZOO Bojnice, Planéta A, SZOPK Prievidza - Včely v meste, Vtáky v meste, Tvorivá dielňa a pohybové aktivity CVČ Prievidza. Deti si pripravili aj zaujímavý kultúrny program: ekodivadielka, pesničky, básničky a tanec.

 

Aktivity jednotlivých škôl 

Žiaci ZŠ s MŠ, Ulica P. Dobšinského zmajstrovali vtáčie búdky, dozvedeli sa informácie o lesoch SR a svetových pralesoch. Vyskúšali si aké je byť včelárom vďaka Včelej Akadémii. Potešilo ich vystúpenie chovateľov exotického vtáctva priamo u nich v škole.

Žiaci ZŠ, Ulica energetikov sa venovali záchrane migrujúcich žiab. Zapojili sa  aj do medzinárodnej súťaži Ekofotografia 2023, kde bol ocenený Simon Glonek.

Na ZŠ s MŠ, Malonecpalská ulica realizovali projekt ,,Včely do škôl“ s liahňou pre včely. Diskutovali o ochrane medveďa hnedého, tvorili básne s lesnou tematikou a vytvorili projekt „Stromy - živé ruky zeme“, o spomalení odlesňovania. Vrcholom bol projektový deň, kde prezentovali pojmovú mapu lesa, vzorkovník drevín, značenie chodníkov a zásady správania sa.

ZŠ, Mariánska ulica sa zapojila sa do projektu „Vyčisti svoju rieku“, vyčistením  okolia vodnej nádrže Kanianka. V projekte „Adoptuj si strom“ sa počas roka starali o vybraný strom a jeho okolie. V areáli školy pribudli 2 nové včelie domčeky a žiaci vo formikáriu chovajú kolóniu mravcov Messor barbarus.

Na ZŠ na Rastislavovej ulici deti okrem iných aktivít realizovali projekt Dajme život starým veciam“, v rámci ktorého vyrábali hračky, tašky a vrecúška zo starých látok, recyklovali papier, vyrábali z odpadového materiálu kŕmidlá pre vtáčiky a svietniky.

Jednou z aktivít ZŠ, Ulica S. Chalupku bola účasť na interaktívnej prednáške EDUwaste o udržateľnej móde a textilnom odpade. V diskusii sa dozvedeli čo znamená fast fashion, slow fashion a cirkulárna ekonomika a upcykláciateda ako nakupovať a správne si triediť šatník.

 

 

 

Druhý život nábytku

 

Čo jeden nevyužíva, to môže byť pre druhého užitočné. Práve preto sa mesto pri príležitosti Dňa Zeme rozhodlo darovať použitý nábytok z bývalej ZŠ Šafárika. Škola bude pre záujemcov otvorená v sobotu 20. apríla od 9:00 do 12:00 hodiny.

 

„Mesto Prievidza dlhodobo podporuje aktivity súvisiace s Dňom Zeme. Dôkazom je aj 21. ročník projektu Ekorok. V tejto súvislosti sme prišli s myšlienkou, upcyklácia nábytku z bývalej ZŠ na Ulici Šafárika. Nábytok, ktorý mesto nevyužije tak nájde nový domov či už v pôvodnej podobe alebo mu šikovné ruky obyvateľov vdýchnu novú tvár,“ hovorí o aktivite viceprimátor Michal Dobiaš.

Obyvatelia môžu do školy prísť v priebehu sobotňajšieho dopoludnia a nábytok si odviezť zadarmo. Fotografie nábytku nájdu aj na webovej stránke mesta Prievidza.

Ďalšie správy