Na hornú Nitru bude smerovať približne polovica zo 459 miliónov eur, vyčlenených z Fondu spravodlivej transformácie EÚ pre Slovensko.

27.11.2020
Na hornú Nitru bude smerovať približne polovica zo  459 miliónov eur, vyčlenených z Fondu spravodlivej transformácie EÚ pre Slovensko.

Fond budú môcť využiť aj Banskobystrický, Košický a Bratislavský  samosprávny kraj, uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja  a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Typickými príkladmi projektov, ktoré budú oprávnené čerpať z tohto  fondu, budú rozvíjanie zručností, kompetencií, výskumno-vývojové  činnosti, rozvoj obnoviteľných zdrojov, siete diaľkového vykurovania,  malé a stredné podniky, startupy alebo investície prechodu na čistú  energiu, napríklad do energetickej efektívnosti.

Na transformáciu hornej Nitry už v tomto roku štát vyčlenil 54 miliónov  eur. Je ukončená výzva na podporu malých a stredných podnikov v regióne  vo výške 18 miliónov eur z operačného programu Integrovaná  infraštruktúra, na rekvalifikačné a vzdelávacie kurzy pre baníkov štát  z eurofondov vyčlenil 12 miliónov eur a napríklad ministerstvo dopravy  začne v budúcom roku s výstavbou obchvatu Prievidze za 23 miliónov eur.

Fond spravodlivej transformácie bude fungovať od budúceho programového  obdobia. Transformáciu hornej Nitry a ukončenie dotovaní ťažby hnedého  uhlia v roku 2023 schválila vláda koncom roka 2018, zmeny sa dotknú  približne 2000 baníkov a ďalších niekoľko tisíc pracovníkov  v nadväzujúcich prevádzkach.

Ďalšie správy