Návrh Ministerstva zdravotníctva vláde: Lockdown do 16. decembra pre všetkých, potom zvýhodnia očkovaných a prekonaných

6.12.2021
Návrh Ministerstva zdravotníctva vláde: Lockdown do 16. decembra pre všetkých, potom zvýhodnia očkovaných a prekonaných
koronavírus

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstavil opatrenia v  súvislosti s pandémiou COVID-19, ktoré navrhuje konzílium odborníkov.  Lengvarský ich prinesie na rokovanie koaličnej rady, ktoré bude o nich  dnes (6.12.) diskutovať. Sme rodina je dlhodobo proti zvýhodňovaniu  zaočkovaných ľudí. Naopak,  strany SaS a Za ľudí žiadajú výhody pre zaočkovaných a prekonaných.

Minister  a odborníci chcú do 16. decembra predĺžiť súčasný lockdown. Zároveň  chcú prísnejšie kontroly a zaviesť režim OTP v diaľkových vlakových a  autobusových spojoch.

Od 17. do 24. decembra by sa uvoľnili niektoré opatrenia pre  očkovaných a prekonaných. Tí by mali napríklad povolený vstup do  všetkých obchodov aj do prevádzok ako kaderníctvo, kozmetický salón či  manikúra. Povolené by boli aj bohoslužby s obmedzenou kapacitou. V  režime základ by mohli fungovať esenciálne obchody.

Po Vianociach  od 25. decembra do 9. januára by v režime očkovaní a prekonaní mohli  fungovať hotely s obmedzenou kapacitou, bohoslužby, fitness a  reštaurácie by fungovali len cez okienko. Opäť by sa zatvorili všetky  neesenciálne obchody a prevádzky starajúce sa o ľudské telo.

Minister  Lengvarský dodal, že po deviatom januári znova vyhodnotia situáciu a  pripravia nové opatrenia. Nie je vylúčené, že keď sa situácia zlepší,  krajina znova prejde ku COVID automatu a regionálnym opatreniam. Verí,  že návrh zvýši zaočkovanosť populácie.

Minister Lengvarský predstavil návrh konzília, aké opatrenia majú platiť od najbližších dní:

Do 16. decembra 2021

- predĺženie lockdownu

- zvýšenie kontrol práce z domu

- zavedenie režimu OTP vo vlakoch a diaľkových atobusoch

Od 17. do 24. decembra 2021

Režim OP – očkovaní a prekonaní

OBCHODY, všetky obchody vrátane obchodov v nákupných centrách (1 os/15 m2)

STAROSTLIVOSŤ O ĽUDSKÉ TELO, základné prevádzky starostlivosti o  ľudské telo, napríklad kaderník, holič, barber, manikúra, pedikúra (1  os/25 m2)

BOHOSLUŽBY (max 30 osôb alebo 1 os/m2)

Režim základ

ESENCIÁLNE OBCHODY otvorené do 22:00 h. (1 os/25m2)

Od 25.12. do 9.1. 2021

Režim OP - očkovaní a prekonaní

- hotely maximálne 75% kapacity, povinný PCR test (72 hod.) alebo Ag  test (48 hod.) do doručenia výsledku z MOM, deti takýchto rodičov s  testom podľa pravidiel ako pri rodičoch. - reštaurácie hotelov len výdaj  cez okienko alebo na izbu

- spoločenské priestory hotelov zatvorené

BOHOSLUŽBY : max 30 osôb alebo 1 osoba na 25 m2

Vleky a otvorené lanovky, kabínkové lanovky zatvorené

FITNESS: 1 osoba na 25 m2, alebo 6 osôb

Režim základ:

Esenciálne obchody otvorené do 22.00 hod. (1 os na 25 m2)

Zatvorené neesenciálne obchody pre všetkých, vrátane obuvi a obchodov  s domácimi potrebami a prevádzok starostlivosti o ľudské telo

O  tomto návrhu bude rokovať koaličná rada. Sme rodina je dlhodobo proti  zvýhodňovaniu zaočkovaných ľudí. Naopak, strany SaS a Za ľudí výhody pre  zaočkovaných a prekonaných požadujú.

SaS ide na koaličnú radu s návrhom na otvorenie obchodov a prevádzok pre zaočkovaných,  povedala predsedníčka klubu Anna Zemanová. Minister Lengvarský chce  obchody pre zaočkovaných otvoriť len nakrátko pred Vianocami, potom sa  majú opäť zavrieť.

Veronika Remišová bude na koaličnej rade žiadať uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných, lockdown nepovažuje za riešenie. Chce, aby takéto uvoľnenie prijali  nielen na nasledujúci týždeň, ale minimálne do 9. či 10. januára.  Dôkazom, že lockdown nefunguje, je podľa nej aj klesajúci záujem  o očkovanie.

„Jediné, čo v tejto pandémii pomáha, je, keď budeme mať zaočkovanú  dostatočnú masu ľudí a špeciálne nad 55 rokov,“ uviedla vicepremiérka.

Sme  rodina ide na koaličnú radu s návrhom, aby sa opatrenia zmiernili  nielen pre očkovaných a tých, čo covid prekonali, ale aj pre  testovaných. Boris Kollár však zároveň hovoril o „pseudolockdowne“ a kritizoval neuzavretie škôl.

Líder OĽaNO Igor Matovič podporuje návrh odborníkov a ministerstva zdravotníctva na zmeny opatrení. Navrhujú postupné čiastočné uvoľňovania pre zaočkovaných až do 9. januára.

Správu budeme aktualizovať

Ďalšie správy