Nemocnica Bojnice eviduje nedostatok špecialistov, zverejnila výzvu

5.8.2022
Nemocnica Bojnice eviduje nedostatok špecialistov, zverejnila výzvu

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach eviduje  nedostatok lekárov vo viacerých odboroch. Na sociálnych sieťach a  inzertných portáloch preto zverejnila výzvu. Špecialistov hľadá i do  budúcna pre plánovaný internistický pavilón, v rámci ktorého chce  rozšíriť spektrum poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

"Situácia v nemocnici reflektuje problém s nedostatkom zdravotníckeho  personálu v celej republike. Hľadáme lekárov pre viacero špecializácií.  Voči normatívom nám ich momentálne chýba 23," načrtla v piatok námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť (LPS) bojnickej nemocnice Elena Strapková Boydová.

Táto situácia podľa nej trvá už viacero rokov, za posledné roky je počet  lekárov v nemocnici približne rovnaký. V súčasnosti zamestnáva 164  doktorov. "V niektorých špecializáciách je situácia až kritická, v  diabetológii lekára nemáme, máme len doktora, ktorý nám zabezpečuje  konziliárne vyšetrenia. V odbore traumatológia nám chýbajú traja  lekári," ozrejmila s tým, že nemocnica má záujem do budúcnosti posilniť i onkológiu.  

Zdravotnícke zariadenie preto zverejnilo výzvu, prostredníctvom ktorej  hľadá lekárov v špecializáciách, kde eviduje ich nedostatok, ale i v  tých, kde sa môže do budúcna stať, že ich bude potrebovať, keďže tí  súčasní sú v dôchodkovom veku alebo môžu odísť, priblížila Strapková  Boydová. Takáto situácia je podľa nej v odbore infektológia.

Nemocnica už v súčasnosti hľadá lekárov i do nového internistického  pavilónu, kde má záujem priniesť aj nové internistické špecializácie ako  endokrinológia, hepatológia či reumatológia.

"Odchod zdravotníckych pracovníkov kvôli pandémii sa v bojnickej  nemocnici dotkol predovšetkým sestier, v poslednom období však  pozorujeme, že sa to pravdepodobne dotkne aj lekárov, nakoľko boli  preťažení, veľmi veľa pracovali a mali veľmi veľa nočných služieb," spomenula námestníčka.

Strapková Boydová ubezpečila, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti  je pre pacientov zabezpečené, výzvu nemocnica zverejnila, aby proaktívne  hľadala lekárov, ktorí jej chýbajú. Na výzvu už zareagovalo i viacero  záujemcov, situácia však pre konkurenčné prostredie nie je jednoduchá.

K štrajkovej pohotovosti lekárskych odborov sa podľa informácií  Strapkovej Boydovej pridalo i viacero doktorov z nemocnice, ktorí sú  pripravení podať výpovede. "Do piatku sme v súvislosti s aktivitou Lekárskeho odborového združenia výpoveď nedostali," podotkla.

Ešte kritickejšiu situáciu ohľadom nedostatku personálu eviduje NsP pri zdravotných sestrách. "Máme  dočasne zatvorené, prípadne spojené niektoré oddelenia. Záujmom  nemocnice je ale zachovať rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a  všetky oddelenia," uzavrela námestníčka pre LPS.

Ďalšie správy