Nemocnica v Bojniciach bude mať nový urgentný príjem za viac ako 3,6 milióna eur

18.11.2020
Nemocnica v Bojniciach bude mať nový urgentný príjem za viac ako 3,6  milióna eur
Bojnice nemocnica Bojnice

Výstavba bude trvať celý budúci rok, urgentný príjem by sa mal otvoriť na jar alebo vo februári 2022, informuje Jaroslav Baška.

Nemocnica  s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach bude mať nový  urgentný príjem. Nový pavilón má byť šetrný k životnému prostrediu a má  byť jedným z najmodernejších na Slovensku. Jeho výstavbu za viac ako 3,6  milióna eur bude financovať Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý  je zriaďovateľom nemocnice.

Vybudovaním nového pavilónu urgentného príjmu TSK, ako i nemocnica  reagujú na zmenu noriem a zákonov, keďže starý príjem už nevyhovuje  aktuálnym požiadavkám, povedal v stredu po poklepaní základného kameňa  stavby predseda TSK Jaroslav Baška.

Celú investíciu vo výške viac ako 3,6 milióna eur podľa neho krajská samospráva hradí zo svojho rozpočtu. "Výstavba bude trvať celý budúci rok, urgentný príjem by sa mal otvoriť na jar alebo vo februári 2022," doplnil.

Pavilón má mať prvky šetrný k životnému prostrediu. "Budova bude  jednopodlažná, bude mať v strede átrium a pochôdznu strechu s rôznymi  zelenými prvkami. Bude tak vychádzať v ústrety k ochrane životného  prostredia," skonštatoval predseda TSK.

V pavilóne budú vyšetrovne traumatológie, chirurgie, psychiatrický  príjem, priestor na urgentnú medicínu či expektačné lôžka pre pacientov,  ktorým podávajú liečbu. "Nový urgentný príjem by mať spĺňať všetky  požiadavky najnovšej medicíny. Mal by byť komfortne vybavený pre  pacientov, ktorí by vedeli, do ktorej ambulancie pôjdu, ako budú  ošetrení. Malo by ísť aj o röntgenové, aj laboratórne vyšetrenie, CT,  ktoré sú indikované. Nebude sa tak chodiť po celej nemocnici, ale bude  to sústredené na jednom mieste," priblížil námestník liečebno-preventívnej starostlivosti a primár urgentného príjmu Milan Henčel.

Blízko sa podľa neho nachádzajú i operačné sály, pacienta, ktorý si tak  bude vyžadovať operačný zákrok, presunú o dvere ďalej na tom istom  podlaží. Nemocnica rovnako do budúcnosti predpokladá, že tam bude i  oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. "Všetka  ošetrovateľská a zdravotná starostlivosť pre urgentných pacientov, ktorí  si vyžadujú zabezpečenie vitálnych funkcií, bude zhromaždená na jednom  mieste," zhrnul. 

                    

Ďalšie správy