NOVÝ PARKOVACÍ SYSTÉM V BOJNICIACH. V Bojniciach sa mení parkovacia politika pre domácich obyvateľov i návštevníkov mesta

26.3.2024
NOVÝ PARKOVACÍ SYSTÉM V BOJNICIACH. V Bojniciach sa mení parkovacia politika pre domácich obyvateľov i návštevníkov mesta
Bojnice

Mesto Bojnice, tak ako aj iné mestá na Slovenskú hľadá najlepšie riešenia pre svojich obyvateľov, ale i návštevníkov. Po dlhej dobe a dlhých rokoch debát, hľadania najvhodnejšieho spôsobu ako by odľahčili parkovanie pred súkromnými pozemkami v uliciach a tým skvalitnili život svojich obyvateľov, uzrel svetlo sveta nový schválený plán parkovania, ktorý by mal byť spustený (predpoklad) do testovacej prevádzky po 22.4.2024. Pri rezidenčných kartách testovacia prevádzka po 1.6.2024.   Prinášame vám prehľad ako bude nový parkovací systém vyzerať. 

❗️V najbližších dňoch bude prebiehať osádzanie nových značení, preto vás prosíme, o zvýšenú ostražitosť a opatrnosť pri prejazde mestom⭕️🚫⛔️🅿️

🅿️Nový parkovací systém má za cieľ odľahčiť parkovanie v uliciach, kde návštevníci odstavovali svoje autá a častokrát bránili domácim obyvateľom v prejazde či výjazde z domov a usmerniť ich na naše mestské parkoviská, a teda hlavne na Centrálne mestské parkovisko (známe aj ako parkovisko pod Régiou), ktoré má dostatočné veľkú kapacitu a je v blízkosti centra mesta. 

🅿️Súčasťou projektu bude aj aktívnejšie navádzanie turistov na zberné parkoviská aby sa zabránilo zavádzaniu našich návštevníkov k súkromným prevádzkovateľom parkovísk, najmä v blízkosti letného Kúpaliska Čajka, ktorí sú oblečení v transparentných vestách a mávajú na turistov aby u nich zaparkovali. Tu sa cena za parkovanie pohybuje 1h = 3€, čo má v konečnom dôsledku negatívny dopad na hodnotenia od návštevníkov. 

Riešenie a investovanie do dopravnej infraštruktúry je predpokladom na riešenie tranzitnej dopravy ako aj bezpečnosti chodcov a cyklistov.

➡️Budú vytvorené 4 rezidenčné zóny v blízkosti centra mesta, pričom obyvatelia celého mesta si budú môcť kúpiť rezidenčné karty a využiť parkovanie na všetkých uliciach mesta. Parkovacia zóna Centrum, parkovacia zóna Čampurka, parkovacia zóna Lúčky a posledná okrajová zóna s príznačným názvom Ostatné.

🚗Súčasťou parkovacej politiky je zákonite aj regulácia krátkodobého parkovania. Parkovanie mimo hlavných mestských parkovísk bude spoplatnené cez sms alebo aplikáciou, ktorú si budete môcť stiahnuť. Bližšie informácie, odkazy na stiahnutie aplikácie či sms číslo, vám prinesieme hneď ako to bude možné. 

🕗Prevádzková doba spoplatneného parkovania bude každý deň v čase od 07.00 h do 19.00 h. V rámci zóny môžu parkovať motorové vozidlá kategórie M1, N1 a L s dĺžkou nepresahujúcou 5,3 m a s celkovou hmotnosťou, ktorá nepresahuje 3 500 kg.

AKTUALIZÁCIA: Výška parkovného sa môže ešte meniť, samospráva Bojníc bude zapracovávať aj pripomienky, a rôzne úpravy.

Ďalšie správy