Nový urgentný príjem v bojnickej nemocnici by mali začať využívať pacienti v marci budúceho roka.

6.3.2021
Nový urgentný príjem v bojnickej nemocnici by mali začať využívať pacienti v marci budúceho roka.
Bojnice

Nová stavba bude spĺňať požiadavky urgentného príjmu prvého typu,  rovnako ako ten súčasný, keďže nemocnica nemá hrudnú chirurgiu a  neurochirurgiu.

Nový urgentný príjem v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza by mali  začať využívať pacienti v marci budúceho roka. Okrem špecializovaných  ambulancií tam doktori budú mať k dispozícii i zákrokovú miestnosť či  expektačné lôžka pre chorých.

Nový urgentný príjem budujú v areáli nemocnice ako samostatnú stavbu,  ktorá bude mať samostatný vstup i prvky zelenej infraštruktúry. Jeho  výstavba bola potrebná, keďže súčasné priestory nespĺňajú už aktuálne  požiadavky, podotkol v piatok počas kontrolného dňa na stavbe predseda  Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

"Súčasný urgentný príjem má hlavne priestorové nedostatky, keďže tam  chýbajú expektačné lôžka pre pacientov, ktorí čakajú na ďalšie  vyšetrenie a ich zdravotný stav nedovoľuje, aby boli v čakárni," spomenul námestník liečebno-preventívnej starostlivosti nemocnice Milan Henčel.

Počet odborných ambulancií na novom urgentnom príjme podľa neho zostane  zachovaný, pribudnú tam však špecifiká v podobe zákrokovej miestnosti,  kde budú môcť lekári robiť malé operačné zákroky, ako je šitie, tiež tam  bude samostatná sádrovňa, repozičná miestnosť, miestnosť pre infekčného  pacienta. "Veľmi sa teším, že tam pribudne malá jednotka intenzívnej  starostlivosti, kde bude zabezpečené všetko cez resuscitačné pomôcky,  sonograf, C-rameno. Všetko, aby tam bola zabezpečená najurgentnejšia  zdravotná starostlivosť pre pacienta s polytraumou, náhlou cievnou  mozgovou príhodou, či niečím, čo ohrozuje jeho život," doplnil.

Nová stavba bude spĺňať požiadavky urgentného príjmu prvého typu,  rovnako ako ten súčasný, keďže nemocnica nemá hrudnú chirurgiu a  neurochirurgiu. Podľa Henčela však bude vybavením na vyššej úrovni, ako  je pri tomto type potrebné.

Do výstavby urgentného príjmu investuje krajská samospráva 3,6 milióna  eur s daňou z pridanej hodnoty zo svojho rozpočtu, so stavebnými prácami  začal dodávateľ vlani v novembri, skolaudovať ju plánujú budúci rok vo  februári, doplnil predseda TSK.

"Nie je to posledná investícia, ktorú tu robíme. Keď postavíme  urgent, chceme urobiť poriadne anesteziologicko-resuscitačné oddelenie,  oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré tu chýba," dodal Baška.

Foto: tsk.sk

Ďalšie správy