Ochutnávka vína

Kto sa zaujíma o víno, skôr či neskôr bude chcieť absolvovať ochutnávku vína u vinára. Je to vždy príjemný zážitok pre všetkých zúčastnených a keďže sami ochutnávky vína u nás v Bojniciach, v priestoroch predajne vína vivino.sk robíme, v tomto krátkom článku Vám prezradíme, ako rozlíšiť dobré víno od zlého, ako víno správne vychutnať a zažiť plnohodnotnú degustáciu.
Vzhľad
Pohár držte za stopku. Potom začnite víno jemne víriť v pohári. To mu umožňuje dýchať, čo znamená, že víno je obohatené o kyslík a môže rozvinúť celú škálu svojich chutí. Šmuhy, ktoré zostanú na vnútornej strane pohára, prezrádzajú niečo o obsahu alkoholu vo víne a o tom, či je skôr ľahké, alebo bohaté na extrakt: široké, dlhotrvajúce pruhy sa nazývajú aj „kostolné okná“ a označujú ťažké víno. Farba môže tiež poskytnúť počiatočnú informáciu. Ak je víno hnedastej farby, je príliš staré, ak má modrastý nádych, alebo je žiarivo fialové, je ešte veľmi mladé. Víno, ktoré je veľmi bohaté na triesloviny, bude v pohári pôsobiť čierno-červeno.
Vôňa
Potom privoňajte k vínu. Vonia ako korková zátka, alebo je zatuchnuté? Vonia kyslo? Potom by ste mali v tomto bode prestať víno ochutnávať - nestojí za to. Ak však vonia príťažlivo, vstúpte do sveta vôní.
Vôňa vína je veľmi rôznorodá. Skúsení odborníci na vína pri degustácii cítia tie najneuveriteľnejšie veci. Neboj sa, môžeš si to nacvičiť. Niektoré vína majú veľmi ovocné arómy, napríklad ríbezle, maliny, broskyne alebo jablká. Iné skôr pripomínajú vanilku, hľuzovku, fialku či oriešok. Cítiť aj dym, kožu, dubové drevo a rôzne koreniny. Z času na čas sa dokonca hovorí o ropnej bankovke. Takže len ovoňajte. Aká je vôňa vína? Zemitá? Kvetinová? Zadymená? Ovocná? Čo presne vonia? Dobré víno ponúka viac ako len jednoduchú vôňu. Malo by ponúknuť komplexnú kyticu vôní.
Chuť
Potom si môžete dať malý dúšok vína. Pravdepodobne ste už videli, ako sa víno pri degustácii prelieva v ústach tam a naspäť. Ale prosím: víno nie je ústna voda. Pozorne ochutnajte. Víno „žujte“ pomaly, aby sa jeho chute mohli plno rozvinúť. Cítili ste zelené jablká? Čerešne? Maliny? Chutí vám to víno?
Aký je pomer sladkosti a kyslosti? Ak je vyvážené, víno pôsobí harmonicky. Ak má víno príliš málo kyselín, chutí nevýrazne.
Ako prebieha dochuť, teda záver vína? Dlhý, trvácny záver naznačuje špičkové víno. Ak chuť vína zmizne hneď po prehltnutí, teda záver je krátky alebo „tupý“, je skôr zlé. No v neposlednom rade záleží na vašom osobnom vkuse.
Ochutnávka vín doma
Dostali ste chuť na víno po príjemnej degustácii u vinára a chceli by ste si urobiť podobnú ochutnávku vína doma s priateľmi? Potom je dôležité vziať si pár vecí k srdcu, aby aj tamojšia degustácia vína mala úplný kulinársky úspech.
Najprv sa zamyslite nad výberom vín – zvyčajne postačí štyri až päť vín. Dôležité je aj poradie ich podávania. Spravidla sa najskôr skúšajú ľahšie vína pred ťažšími, mladé vína pred starými a biele vína pred červenými. A určite si odložte si to najlepšie víno na finále.
Dobré je sa aj vopred opýtať hostí, či nemajú napríklad neznášanlivosť červeného vína, aby ste mali pre takéto prípady pripravenú alternatívu.
Na tému dekantácie vína sa názory líšia. Určite je výhodou dekantovať zrelé víno s depotom, pretože pevné usadeniny, depot, zostávajú vo fľaši vďaka starostlivému dekantovaniu. V prípade mladých vín, ktoré nemajú depot, dekantácia do karafy znamená, že víno prichádza do kontaktu so vzdušným kyslíkom. Toto takzvané dýchanie má pozitívny vplyv na arómy mladých vín.
Pre istotu majte okrem plánovaných vín pripravené aj náhradné vína. Pretože bez ohľadu na to, ako precízne ste vína vyberali, možno aj s odbornými radami, niekedy sa môže stať, že víno chutí po korku alebo kyslo, a preto sa nedá piť.
Dôvodom prečo víno „zátkuje“, je látka nazývaná 2,4,6-trichlóranizol (TCA). Táto látka sa môže vyskytovať nielen v prírodných korkoch za určitých nepriaznivých podmienok, ale aj vo vínnych pivniciach, takže môžu byť zasiahnuté aj vína s inými uzávermi.
Ak majú čerstvo otvorené vína octové žihadlo, môže to byť spôsobené poranenými bobuľami, v ktorých sa už vytvorila kyselina octová, a ktoré sa dostali do lisu. K prekysnutiu vína môžu viesť aj problémy s kvasením alebo skladovaním.
Žiaľ, kyslé vína alebo zatuchnuté vína s korkom sa už nedajú zachrániť, a ak by sa to stalo, musíte ich nahradiť náhradným vínom.
Porozprávajte sa s hosťami o ich chuťových dojmoch počas a po degustácii vína. Budete prekvapení, aké rozdielne sú chute a vnímanie každého človeka!
Medzi rôznymi vínami je vhodné podávať hosťom biely chlieb a neperlivú vodu. Týmto spôsobom možno neutralizovať chuť predchádzajúceho vína.
A teraz keď už viete ako nato, môžeme vám a vašim priateľom už len popriať príjemný zážitok z degustácie. A ak chcete svoju kolekciu vín na domácu degustáciu obohatiť o ďalšie kvalitné vína, vrelo vám odporúčame navštíviť eshop vivino.sk.
Ďalšie správy

Nové vybavenie v psom cvičisku v Čerešňovom sade v mestskej časti Kopanice (sídlisko Sever)
Mesto Prievidza opäť dokazuje, že myslí aj na obyvateľov a ich štvornohých priateľov. V mestskej časti Kopanice, konkrétne v Čerešňovom sade Nad terasami pribudlo nové vybavenie cvičiska pre voľný výbeh pre psov.