Od pondelka sa otvoria terasy aj posilňovne. Zákaz vychádzania bude platiť minimálne do budúceho týždňa

21.4.2021
Od pondelka sa otvoria terasy aj posilňovne. Zákaz vychádzania bude platiť minimálne do budúceho týždňa
koronavírus Covid automat

Od budúceho týždňa sa môžu otvoriť terasy reštaurácií aj fitnescentrá. V  stredu to odobrila vláda, podmienky ich fungovania má ešte upraviť  vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Informoval o tom premiér  Eduard Heger (OĽANO) za účasti všetkých koaličných partnerov. Zároveň  vyzval ľudí, aby naďalej dodržiavali opatrenia.

Hlavný hygienik Ján Mikas zdôraznil, že vo fitnescentrách bude môcť byť  maximálne šesť osôb, pričom zároveň bude platiť obmedzenie jednej osoby  na 15 štvorcových metrov. Na terasách reštaurácií majú byť medzi stolmi  dvojmetrové povinné rozostupy "s tým, že minimálne dve steny zostanú voľné, ak dôjde k polozastrešeniu týchto priestorov".

"Je to dôležitý míľnik, ktorý sme dosiahli," skonštatoval Heger.  Upozornil, že treba však byť obozretný, keďže nový koronavírus sa šíri  hlavne po zložení rúška či respirátora, čo sa týka reštaurácií aj  fitnescentier. Pripomenul, že situácia s pandémiou ešte nie je vyhratá. "Najlepšie zvládame boj proti pandémii, keď bojujeme spolu," doplnil.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že Slovensko vidí "koniec tunela", apeluje však na pokračujúcu obozretnosť a opatrnosť. "Predčasné, nepremyslené uvoľňovanie by sa mohlo vypomstiť, ukazuje to príklad z Nemecka," uviedol. Ocenil súdržnosť koalície pri nastavovaní nových podmienok. "Tieto opatrenia sú aj testom pre našu koalíciu, ako sa dokážeme zhodnúť," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Minister financií Igor Matovič podotkol, že on v diskusii o uvoľňovaní opatrení zastával názor  epidemiológov. Tiež chcel, aby sa uvoľňovanie odsunulo o týždeň neskôr.  Dodal, že politika je umenie možného, a preto súhlasil aj so skorším  uvoľnením.

Testovacia stratégia by sa mala zjednodušiť a zefektívniť, povedal hlavný hygienik Ján Mikas. Stále sa rokuje o zmenách. Testovanie by sa malo zamerať na ľudí v najväčšom riziku – v práci či školách.


Odborníci sa podľa Jána Mikasa zhodli, že pri súčasnom uvoľňovaní treba s rušením seniorských hodín počkať. Do úvahy prichádza aj skrátenie času na jednu hodinu. „Diskutujeme  o tom, nevylučujeme, že dôjde k zmene,“ povedal hlavný hygienik.

Ján Mikas hovorí, že vojakov pri dohľadávaní kontaktov stále potrebujú. „Na tejto aktivite sme nepoľavili ani nepoľavíme,“ povedal s tým, že  hygiena trasovala kontakty pozitívnych aj celú zimu. Ministra obrany  prosí, aby pomoc ponechal aspoň do konca mája.

Zákaz vychádzania bude platiť minimálne do budúceho týždňa, teda do konca núdzového stavu. O ďalšom postupe rozhodne vláda, povedal minister Vladimír Lengvarský.

V novom systéme na očkovanie sa bude dať prihlásiť aj na neregistrovanú vakcínu, potvrdil minister zdravotníctva Lengvarský. Čaká sa teraz na  vyhodnotenie maďarského laboratória a dohodu s ruskou stranou. Jej  súčasťou má byť aj zverejnenie zmluvy, povedal minister.

Pri športe respirátor netreba

Konzumovať jedlá alebo nápoje bude možné len posediačky, aby sa  zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí. Samoobslužný výdaj nebude  povolený. Príbor nesmie byť na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu  zabalený do papierovej servítky. Po každom zákazníkovi bude tiež nutné  vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy.

Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté. „Rúško či  respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na  konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári -  počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ uviedla Račková.

Vyhláška upravuje aj podmienky fungovania fitness centier. Maximálna  kapacita bude stanovená na šesť zákazníkov. Fitness centrá majú zvýšiť  frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch. Pri  športe nebude povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Prevádzka  šatní a spŕch je možná za dodržiavania základných hygienických  pravidiel. 

Mikas má stále obavy

Hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že uvoľňovanie opatrení so sebou prináša zvýšenú mobilitu ľudí.

„Aj my, epidemiológovia, sa tešíme zo zlepšujúcej sa situácie, no  pri uvoľňovaní opatrení máme vždy mierne obavy a v niektorých  oblastiach by sme ešte so zmierňovaním chvíľu počkali. Chápeme však, že  podniky už potrebujú fungovať,“ uviedol.

Odborníci preto prosia ľudí, aby nastavené opatrenia pre prevádzky  dôsledne dodržiavali a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali  aj prevádzkovatelia.

Ďalšie správy