Odborníci radia, ako ušetriť a opakovane používať respirátory FFP2

5.3.2021
Odborníci radia, ako ušetriť a opakovane používať respirátory FFP2
Respirátory FFP2

Jedným z autorov novej štúdie o účinnosti respirátorov je aj český vedec Vladimír Ždímal, expert na aerosoly z Ústavu chemických procesů Akademie věd. Podľa jeho slov stačí človeku sedem respirátorov, aby sa dostatočne ochránil pred vírusom SARS-CoV-2.

„Keď  prídem domov, zavesím použitý respirátor na vešiak v predsieni, kde je  suchý vzduch. Na každý deň v týždni mám iný respirátor. Za týždeň  respirátor vyschne, potom si to opäť vezmem, pretože za týždeň už vírus  nie je aktívny,“ povedal pre portál Seznam Správy Ždímal.

Existujú však aj ďalšie spôsoby dezinfekcie respirátorov. Spolu s  kolegami z celého sveta sa ale v rámci medzinárodnej štúdie Ždímal  venoval najmä tomu, či je nosenie respirátorov skutočne také účinné, ako  úrady tvrdia. Ukázalo sa, že bez pochýb áno.

Bez rúška ani na krok

V  slinách pacientov s ochorením COVID-19 autori zaznamenali vysoké  vírusové titre (pozn. spôsob vyjadrenia koncentrácie) vírusu SARS-CoV-2.  Vírusové hladiny boli pritom rovnako vysoké u asymptomatických aj u  presymptomatických pacientov.

Zdá sa, že asymptomatickí prenášači  koronavírusu tvoria približne 40 až 45 percent infekcií, pričom sa tiež  dokázalo, že ľudia sú najinfekčnejší krátko po nakazení sa. V tom čase  je bežné, že majú len malé alebo žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

Analýza vírusovej záťaže SARS-CoV-2 podľa veku pacienta tiež ukázala,  že vírusová záťaž u detí je podobná ako u dospelých. Iná štúdia takisto  preukázala, že medzi vírusovou náložou v slinách mierne symptomatických  a asymptomatických detí nie žiadny významný rozdiel.

Osem hodín bezpečia

Všetky  tieto zistenia podporujú tvrdenie, že všetci, dospelí aj deti, by mali  nosiť rúška alebo respirátory. Modely naznačujú, že prekrytie dýchacích  ciest je pri znižovaní šírenia vírusu najefektívnejšie, a to najmä v  prípade, ak sú dodržiavané všetky odporúčania.

Preto je dôležité  vedieť, ako s rúškom či respirátorom správne narábať a hlavne, ako ho  dostatočne dezinfikovať. Vzhľadom na nové nariadenia ohľadom používania  respirátorov FFP2, napríklad v mestskej hromadnej doprave, sme sa  opýtali odborníkov, ako sa o ne starať.

„Každý respirátor je iný, respirátory určené na jedno použitie sa  majú používať cca osem hodín. Je to spravené tak, aby vydržali jeden  pracovný deň,“ vysvetlila pre portál vZdravotníctve.sk na úvod Tatiana Betáková, virologička z Biomedicínskeho centra SAV.

Preprať alebo do rúry

Betáková tiež uvádza, že existujú respirátory, ktoré sa dajú použiť aj opakovane. „Mali by obsahovať pokyny, ako si ich udržiavať a sterilizovať. Viem, že sú na trhu aj respirátory, ktoré sa dajú prať,“ dopĺňa slovenská virologička.

Ďalšou  možnosťou, ako respirátor „vyčistiť“, je použitie suchého tepla. V  rámci vybavenia domácnosti je na tento účel ideálna teplovzdušná rúra.  Aj tu však treba dávať pozor na to, aký konkrétny typ respirátora máme,  teda z akého je materiálu.

„Na inaktiváciu vírusu stačí 60 stupňov Celzia na 30 minút alebo  95 stupňov Celzia na 5 minút, ale pri respirátoroch je skôr dôležité,  ako reaguje na vyššie teploty materiál, z ktorého sú vyrobené,“ varuje Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Rôzne materiály

Potvrdzuje to aj odborníčka na rôzne materiály z Ústavu polymérov SAV Alena Opálková Šišková a dopĺňa, že dôležitá je aj technológia spracovania.

Ako  vysvetľuje, pri výrobe respirátorov ide o zložitý systém, v rámci  ktorého je potrebné zabezpečiť čo najvyššiu účinnosť, ale zároveň udržať  čo najvýhodnejšie užívateľské vlastnosti. Voľba materiálu, ako aj  technológie výroby je preto kľúčová.

„Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia filtračná účinnosť, tým sú  horšie užívateľské vlastnosti ako predýchateľnosť a paropriepustnosť,  preto je potrebné udržať rovnováhu pri výrobe ochranných prostriedkov  dýchacích ciest,“ dodáva na záver vedkyňa.

Najbezpečnejší  spôsob dezinfekcie respirátora je použitím etanolového spreja, ktorý sa  dá kúpiť aj cez internet. Na Slovensku sú bežne dostupné spreje s  obsahom 70 alebo 75 percent etanolu, ktoré na „zabitie“ koronavírusu  SARS-CoV-2 úplne stačia.

Respirátory FFP2 doručí mesto Prievidza aj obyvateľom nad 62 rokov

Samospráva pokračuje v zabezpečovaní ochranných pomôcok pre svojich obyvateľov.

Minulý mesiac mesto Prievidza distribuovalo respirátory FFP2  obyvateľom nad 65 rokov. Od stredy 3. marca 2021 prebieha doručovanie 2  kusov respirátorov FFP2 aj pre všetkých občanov s trvalým pobytom v meste Prievidza vo veku 62 až 65 rokov. Tieto účinné ochranné pomôcky doručíme celkovo 2 205 obyvateľom. Cieľom  samosprávy je pomôcť k ochrane tej najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov  mesta v boji s koronavírusom.

Postupne budú respirátory distribuované do schránok v jednotlivých  častiach mesta prostredníctvom zamestnancov mestského úradu,  opatrovateliek a poslancov MsZ v Prievidzi do nedele 14. marca 2021.
Odporúčame, aby ste respirátor využívali účelne, teda najmä v  interiéroch, kde sa zdržiava viac ľudí (zdravotné strediská, lekárne,  obchody, pošta).

Ďalšie správy