Petíciu na podporu amatérskeho športu podporilo už takmer 7 tisíc ľudí

4.3.2021
Petíciu na podporu amatérskeho športu podporilo už takmer 7 tisíc ľudí

Cieľom je dostať športovcov opäť do pohybu a adresovaná je kompetentným predstaviteľom krajiny na čele s vládou.

Z amatérskeho futbalového prostredia vzišla minulý týždeň petícia na  podporu amatérskeho športu na Slovensku, ktorú už podpísalo takmer  sedemtisíc ľudí. Jej cieľom je dostať športovcov opäť do pohybu a  adresovaná je kompetentným predstaviteľom krajiny na čele s  vládou, hlavným hygienikom, konzíliom odborníkov, pandemickou komisiou  či ministerstvom školstva.

"Požadujeme čo najskoršie prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude  presne stanovené, kedy a na základe akých opatrení sa budeme môcť vrátiť  k tréningom a súťaženiu," uvádza sa v petícii na webovej adrese https://www.peticie.com/za_navrat_sportu.

"Športovanie by malo byť považované za jednu z kľúčových priorít  tejto doby. Pravidelná fyzická aktivita má dlhodobý prínos pre zdravie.  Odmalička budujeme v našich deťoch lásku ku športu a teraz ju pre zákaz  môžu stratiť. Imunitu nezískajú sedením doma. Pohyb je všeobecne  najlepšou zdravotnou prevenciou. Nemôžeme ako spoločnosť dopustiť, aby  bola najmladšej generácii v horizonte niekoľkých mesiacov odobraná  možnosť aktívneho kolektívneho pohybu," uviedol v tlačovej správe  pre TASR zakladateľ petície Michael Mikloško, ktorý je tiež rozhodcom  Východoslovenského futbalového zväzu a tajomníkom Športovo-technickej  komisie ObFZ Prešov. "Sme presvedčení, že pri dodržaní jasných a  zrozumiteľných nariadení dokážeme minimalizovať riziká spojené s  prenosom nákazy. Všetci chápeme náročnosť situácie, ktorou ako  spoločnosť prechádzame. Ale je dôležité prijímať rozumné opatrenia,  ktoré podporia zdravie každého z nás. Veríme, že vypočujete hlas detí,  rodičov, dospelých športovcov, funkcionárov a predsedov zväzov a  riešenie prijmete čo najskôr," dodal Mikloško.

Na Slovensku funguje 411 organizovaných futbalových súťaží dospelých,  detí a žien, momentálne sa však hrajú len dve - Fortuna liga a druhá  liga. "Vyzývam všetky klubu naprieč Slovenskom, aby sme sa spojili  a vrátili futbalistom pohyb. U nás chýba deťom aj dospelým. Nielen šport  ako taký, ale aj fyzický kontakt, ktorý je dôležitý pre duševné  zdravie. Situácia je neúnosná a ďalej to takto nejde. Chceme, aby nám  vyrástla generácia počítačových maniakov? Čo mám informácie od rodičov,  majú problém vôbec deti dostať von z bytu. Odvykli si od športu a na  futbal zanevreli. O prvých členov sme už prišli a o ďalších nechceme.  Potrebujeme preto okamžite začať s tréningovým procesom. Sme pripravení  dodržiavať všetky nariadenia, ktoré zamedzia šíreniu vírusu. Len už,  prosím, začnime," apeluje predseda MFK Detva Zdenko Kamas.

Prezident najväčšieho amatérskeho futbalového klubu na Slovensku Robert  Šuník z FC Baník Prievidza označil zákaz deťom športovať ako najväčšiu  chybu spoločnosti: "V budúcnosti nás to dobehne, pretože budeme mať  vo všetkých športoch nižšiu hráčsku kvalitu. Aj na reprezentačnej  úrovni. Je nepochopiteľné, že vedenie štátu, samosprávy, ale najmä  športové zväzy nevyvíjajú žiadnu aktivitu, teda aspoň o nej neinformujú,  aby sa začalo so športom. Treba okamžite stanoviť podmienky, podľa  ktorých môžu deti trénovať. Keď sa môže chodiť s testami do obchodov,  práce, som presvedčený, že by sa mohlo aj športovať. Sú oveľa  nákazlivejšie prostredia ako futbalové ihrisko."

Ďalšie správy