Počet hostí sa v ubytovacích zariadeniach prepadol o takmer 80 %. Trenčiansky kraj zachraňovali aj Kúpele Bojnice

22.12.2020
Počet hostí sa v ubytovacích zariadeniach prepadol o takmer 80 %. Trenčiansky kraj zachraňovali aj Kúpele Bojnice
Bojnice

Jediný ukazovateľ s pozitívnym trendom v októbri bol priemerný počet  prenocovaní. Dôvodom boli kúpeľné pobyty najmä domácich turistov.

Jeseň prudko zvýšila prepad počtu hostí v slovenských ubytovacích  zariadeniach. V októbri ich bolo medziročne menej o takmer 80 %.  Informoval o tom v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Jediný ukazovateľ  s pozitívnym trendom v októbri bol priemerný počet prenocovaní. Dôvodom  boli kúpeľné pobyty najmä domácich turistov.

Celkovo sa v slovenských hoteloch a penziónoch v októbri ubytovalo len 119.000 návštevníkov. "Hostia strávili v ubytovacích zariadeniach celkovo viac ako 450.000 nocí, medziročne bol ich počet nižší o takmer 70 %," dodali štatistici s tým, že minulý rok v októbri dosiahol počet návštevníkov takmer 600.000 osôb a 1,5 milióna prenocovaní.

Ako dodali štatistici, návštevnosť tvorili najmä domáci turisti, ktorí predstavovali až 84 zo 100 ubytovaných. "Aj  ich počet sa však oproti vlaňajšku prudko znížil. Spomedzi ôsmich  krajov iba jediný, Žilinský kraj, zaznamenal v októbri pokles menší ako  70 %," vyčíslil úrad.

Poklesom návštevníkov v októbri utrpel najmä západ Slovenska (o 83 %).  Tradične najnavštevovanejšie oblasti - Žilinský a Prešovský kraj -  evidovali celkovo len viac ako 51.000 návštevníkov.

Naďalej pretrvávala nízka návštevnosť cudzincov, slovenské ubytovacie  zariadenia ich evidovali v októbri necelých 19.000. V rovnakom období  minulého roka ich bolo takmer 11-násobne viac, ich počet presiahol  206.000.

Negatívny dosah bol podľa štatistov najviditeľnejší, ako aj po minulé  mesiace, v Bratislavskom kraji, v ktorom bola celková návštevnosť  medziročne nižšia až o 85 %. Počet zahraničných hostí klesol dokonca až o  viac ako 92,2 %. Samotné mesto Bratislava bolo na tom rovnako zle.

Košice v októbri taktiež trpeli poklesom najmä zahraničnej návštevnosti  (o takmer 88 %). Celková návštevnosť Košíc bola v medziročnom porovnaní  nižšia o 75,4 %.

Výraznejšie sa však v októbri 2020 predĺžila dĺžka pobytov, medziročne  vzrástla v priemere z 2,5 na 3,8 noci, a to vďaka návštevnosti v  kúpeľných mestách, vyzdvihli štatistici. Aj počet hostí v okresoch, v  ktorých sa kúpele nachádzajú, klesol výrazne, ale o niečo menej, ako bol  slovenský priemer. Vplyvom kúpeľnej návštevnosti sa najvýznamnejšie  zvýšil priemerný počet prenocovaní v Trenčianskom kraji z 3,6 na 7,2  noci. Na území tohto kraja ležia kúpeľné mestá Bojnice a Trenčianske  Teplice. Rovnako aj kapacity izieb boli v tomto regióne v októbri  využité najviac, a to takmer na 30 %.

Podobne návštevnosť v Piešťanoch, Smrdákoch, Turčianskych Tepliciach,  Bardejove a aj v Krupine zvýšila priemerné dĺžky prenocovaní v okresoch  aj krajoch, na území ktorých sa nachádzajú.

"Za desať mesiacov roku 2020 sa v zariadeniach cestovného ruchu  ubytovali viac ako 3 milióny návštevníkov, čo predstavovalo medziročný  pokles o viac ako 44 %," zhrnuli štatistici. Medziročne sa počet  domácich návštevníkov za desať mesiacov znížil o viac ako tretinu a  počet cudzincov o viac ako 61 %.

Podľa posledných údajov k októbru 2020 slúžilo cestovnému ruchu celkovo  4333 ubytovacích zariadení. K dispozícii bolo 69.500 izieb a 182.000  lôžok. Počet izieb v porovnaní s októbrom 2019 klesol o 1200 (o 1,8 %) a  počet lôžok o 3800 (o 2 %).

Ďalšie správy