Prázdninové dobrodružstvo na Slovensku: let balónom

28.8.2023
Prázdninové dobrodružstvo na Slovensku: let balónom

Premýšľate nad tým, ako objavovať Slovensko originálnym spôsobom, ktorý bude baviť celú rodinku? Pripravte pre svojich blízkych nezabudnuteľné dobrodružstvo: let v koši teplovzdušného balóna nad ktorýmkoľvek krajom. 

Hravý vietor vám fúka do vlasov, všade je ticho a pod vami sa v lomených lúčoch slnka ukazujú krásy slovenskej krajiny. Nie, nesnívate. Tento zážitok je len na pár klikov vzdialený od každého, kto sa rozhodne skúsiť si let balónom na Slovensku s najväčšou zážitkovkou Adrop.sk. 

Kde si môžete zalietať balónom a koľko to stojí

Lietanie v teplovzdušnom balóne si obľúbilo už mnoho dobrodruhov hlavne kvôli jeho dostupnosti. V cene zhruba od 150 eur si môžete zalietať takmer v každom kraji Slovenska. Záleží len na tom, kam to máte najbližšie alebo ktoré prírodné krásy či mestské výstavby si chcete prezrieť.

Ak si chcete zalietať v Bratislavskom kraji, odporúčame vám let zo Smoleníc, pri ktorom si prezriete Smolenický zámok a jeho prekrásne okolie. Prelet balónom ponad Trnavským krajom je úžasný hlavne vďaka výhľadom na historickú Trnavu a vábivé okolité pahorky Malých Karpát.

Ak sa rozhodnete pre let balónom z Trenčianskeho kraja, vychutnáte si pohľady na zaujímavú zástavbu, okolitú prírodu i samotnú dominantu celého Považia, majestátny Trenčiansky hrad. Ak máte radi hrady a zámky, určite nevynechajte ani let balónom ponad rozsiahly Spišský hrad, mestom Košice hneď s mnohými historickými stavbami či mestom Nitra a komplexom Nitrianskeho hradu.

Nádherné sú taktiež lety v Žilinskom kraji, napríklad z okolia Žiliny, Námestova alebo Liptovského Mikuláša, kde si zvrchu prezriete už aj vrcholky tatranských končiarov rovnako ako pri prelete ponad Poprad.

Let balónom pri východe či západe slnka a krst na záver

Ak si chcete na Slovensku zalietať v teplovzdušnom balóne, ideálnou dennou dobou je vždy skoré ráno alebo neskoré popoludnie. Nejde pritom len o krajšie fotografie pri nízkom sklone slniečka, ale hlavne o pokojnejšie termické prúdy, ktoré prinášajú omnoho lepší zážitok z letu.

Letieť budete jednu letovú hodinu, čo v preklade znamená asi 50  90 minút a presuniete sa zhruba o 10  15 kilometrov. Celý zážitok aj s vyzdihnutím v mieste stretnutia a zavezením od miesta pristátia k vášmu vozidlu zaberie 3 až 4 hodinky.   

Vedeli ste, že lietanie balónom v sebe nesie okrem nádherných emócií navyše aj hlbšiu myšlienku? Vďaka tomuto zážitku sa totiž už navždy stanete členom vzácnej vzduchoplaveckej rodiny. Dokladom toho bude aj certifikát, ktorý získate po úspešnom pristátí a oficiálnom krste 4 živlami aj so slávnostným prípitkom

Ako sa na let balónom pripraviť a pre koho je vhodný

Pri lete v balóne nepotrebujete okrem dobrého fotoaparátu či kamery a slnečných okuliarov nič špeciálne. Poletíte asi vo výške 300 metrov, pričom na každých 100 výškových metrov teplota klesá približne o 0,7 °C.

Vo vzduchu teda rozhodne nezamrznete a stačí vám pohodlné oblečenie, aké nosíte aj na zemi. Keďže pri svitaní alebo západe slnka môže byť na zemi rosa, budú sa vám hodiť teplé a nepremovaké športové topánky alebo druhý pár topánok na prezutie.

Let balónom sa hodí takmer pre každého milovníka výnimočných zážitkov. Ideálne je, pokiaľ letí dieťa nad 12 rokov vo výške aspoň 120-130 centimetrov, aby dovidelo nad okraj koša. Do 18 rokov musí mať dieťa súhlas zákonného zástupcu. No a horná hranica tohto zážitku neexistuje.

Máte aj vy chuť dopriať si toto zážitkové letné dobrodružstvo? Ak sa neviete rozhodnúť alebo stále váhate, obráťte sa na odborníkov zo zážitkovej agentúry Adrop.sk, ktorí vám poradia, aký let si vybrať a ktoré miesto sa bude pre vás najlepšie hodiť. A ak už viete, že to bude pre vás to pravé, rovno si choďte kliknúť na svoj zážitkový letecký poukaz. 

Ďalšie správy