Pred 180 rokmi uvaril Josef Groll prvé svetlé pivo - plzenský ležiak

2.10.2022
Pred 180 rokmi uvaril Josef Groll prvé svetlé pivo - plzenský ležiak

Ku vzniku piva priezračnej zlatistej farby s bielou penou držiacou tvar,  respektíve k pivu plzenského typu, prispela aj odvaha experimentovať.  Úlohou sládka Josefa Grolla bolo totiž uvariť tmavé bavorské pivo, ale  tým, že skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia, ktorý tiež trochu  pozmenil, so svetlým sladom, mäkkou plzenskou vodou a žateckým chmeľom,  sa mu podarilo uvariť prvé novodobé priezračné pivo. Od uvarenia prvej  várky plzenského piva uplynie v stredu 5. októbra 180 rokov.

V Plzni sa pivo varilo od 13. storočia, ale do príchodu bavorského  sládka Josefa Grolla do mesta, sa popíjal mok, ktorý mal ďaleko od  dnešného obľúbeného nápoja. Mok bol údajne taký nekvalitný, že v roku  1838 prikázali členovia mestskej rady vyliať na námestí 36 sudov s jeho  obsahom, aby demonštrovali rastúci odpor k vtedy varenému pivu v Plzni.            

O rok neskôr mestská rada rozhodla, že je nevyhnutné postaviť moderný  pivovar a nájsť sládka, ktorý bude variť pivo bavorským spôsobom, teda  spodným kvasením. Pivo vyrábané spodným kvasením pri nižšej teplote,  okolo desať stupňov, musí po vykvasení určitý čas zrieť - ležať, aj  preto sa mu hovorí ležiak.

Staviteľ plzenského pivovaru Martin Stelzer sa  rozhodol nájsť takého  človeka práve v Bavorsku. Do Plzne napokon priviedol 29-ročného Josefa  Grolla.

Josef Groll sa narodil 21. augusta 1813 v bavorskej obci Vilshofen an  der Donau. Vyučil sa v rodinnom pivovare u otca, ale skúsenosti sládka  nadobúdal aj v pivovaroch v Mníchove a vo Viedni. Podľa všetkého bol  šikovný a otvorený moderným technológiám, ale spomína sa aj jeho  tvrdohlavosť, ktorá takmer prekazila dohodu medzi ním a plzenskými  mešťanmi, mal totiž vysoké finančné nároky.  

Pri prvej várke, ktorú Josef Groll uvaril 5. októbra 1842, skombinoval  bavorský spôsob spodného kvasenia so svetlým sladom, mäkkou plzenskou  vodou a žateckým chmeľom. Uvaril prvé zlatisté, priezračné pivo na  svete, dnes známe ako Pilsner Urquell. Prvými pivármi, ktorý 11. októbra  1842 ochutnali jeho pivo a neskrývali nadšenie, boli "štamgasti"  hostincov U bíle růže a U zlatého orla.        

Sláva plzenského ležiaku sa rýchlo rozšírila a už o rok neskôr popíjali  Grollovo pivo v Prahe, kde ho priviezol Jakub Pinkas, ktorý si zakrátko  otvoril dnes už známy pražský hostinec U Pinkasů.

V roku 1856 sa plzenské pivo čapovalo vo Viedni a v roku 1862 už aj v  Paríži. Do Spojených štátov sa dostalo v 70. rokoch 19. storočia a na  sklonku 19. storočia prerazilo v Afrike, na Blízkom Východe a tiež v  Latinskej Amerike.      

Zmluva s plzenským Meštianskym pivovarom vypršala Grollovi v roku 1845.  Nie je známe, prečo nedošlo k ďalšej spolupráci. Po návrate do rodnej  obce podľa svojej novej metódy varil pivo s názvom Vilshofen Pils.  Zomrel 22. októbra 1887, vo veku 74 rokov.

O výraz plzenské pivo - Pilsen, Pilsener, Pilsner či Pils - sa začali  zaujímať zahraničné pivovary krátko po založení Meštianskeho pivovaru v  Plzni. Dôvod bol jednoduchý. Grollovo pivo z tohto pivovaru oplývalo  stabilnou kvalitou a dovtedy nevídane stálym chuťovým charakterom.  Vtedajší konkurenti sa snažili nielen o napodobnenie novej plzenskej  technológie spodného kvasenia, ale snažili sa parazitovať i na rýchlo  získanej povesti plzenského piva. Pivovar si bránil svoje pivo v mnohých  právnych sporoch.

Kurióznym sporom medzi najznámejším českým pivovarom a občianskym  združením Za poctivú plzenskú dvanástku sa začal v roku 2011 zaoberať  súd v Plzni. Spor dospel k mimosúdnej dohode, podľa ktorej združenie  uznalo, že Plzeňský Prazdroj označuje pivo Pilsner Urquell v súlade s  právnymi predpismi. Podľa pivovaru sa kvalita a chuťový profil ležiaku  Pilsner Urquell nikdy nezmenili, nezmenila sa ani receptúra a ani varné  postupy.

Ďalšie správy

Follow on Google News Pridajte si Codnes.sk do svojho kanála správ Google.