Premiér Matovič chce ďalšie celoplošné testovanie – najneskôr od budúceho víkendu chce otestovať všetky okresy

11.1.2021
Premiér Matovič chce ďalšie celoplošné testovanie – najneskôr od budúceho víkendu chce otestovať všetky okresy
koronavírus

Celoplošné testovanie sa zopakuje, oznámil Matovič a Sulíkovi pripísal vinu za 4300 obetí

Premiér Matovič chce ďalšie celoplošné testovanie – najneskôr od budúceho víkendu chce otestovať všetky okresy, následne chce okresy testovať „týždeň čo týždeň“ podľa pandemickej  situácie. Najbližší víkend by sa pre nedostatok testov mohlo testovať  v okresoch, ktoré sú najviac postihnuté.

Vláda zatiaľ  neprijala definitívne rozhodnutie, Matovič by chcel celoplošne testovať  „týždeň čo týždeň“ od budúceho víkendu, teda 23. a 24. januára.

  

Pandémia  nového koronavírusu nepoľavuje ani po vianočnom lockdowne, oznámil po  pondelkovom rokovaní vlády minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).  Situáciu zhoršuje nová mutácia B.1.1.7.

„Jeden z dôvodov môže byť ten, že neboli dodržiavané opatrenia, ktoré  boli nastavené. Ešte viac pravdepodobné sa zdá, že máme na Slovensku  nový kmeň koronavírusu, ktorý je infekčnejší a zvyšuje reprodukčné číslo  o 0,4 bodu. Reprodukčné číslo je dnes nad hodnotou 1, čo znamená, že  vírus sa ďalej šíri,“ povedal Krajčí.

Minister zdravotníctva považuje momentálne opatrenia za prísne aj  v porovnaní s inými krajinami. Vláda sa preto rozhodla opäť pristúpiť  k plošnému testovaniu, lockdown totiž podľa premiéra nezabral.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že ak by súčasný lockdown fungoval ďalej nezmenený, mali by sme rovnaký počet nových prípadov až do očkovania.  „De facto po troch týždňoch lockdownu je situácia viac-menej rovnaká.  Vstupovali sme so 7-tisícmi prípadmi, vystupujeme so 7-tisícmi  prípadmi.“

Podľa Matoviča najbližšie týždne pandemickú situáciu nezachráni posilnené očkovanie, ale len zatvorené podniky alebo celoplošné testovanie.

Ďalšie kolá plošného testovania by mali prebiehať podobne ako na Orave – tri kolá, do práce by mohli chodiť len ľudia s negatívnym výsledkom.  Igor Matovič zároveň vyzýva starostov a primátorov, aby už tento víkend  spustili predkolo testovania.

Sulíka viní za 4300 obetí

Ďalšie sprísnenie lockdownu so zatvorením fabrík, podľa Matoviča  nepripadá do úvahy. „Len samovrah by preferoval takéto opatrenie. Jediná  ďalšia možnosť je celoplošné testovanie,“ povedal.

Premiér ho chce robiť „týždeň čo týždeň“. Vláda však zatiaľ  nerozhodla definitívne, Matovič povedal, že na vláde hlasovali len  indikatívne. Najbližší víkend (teda 16. a 17. januára) by sa teda ešte  pre nedostatok testov nemalo testovať na celom Slovensku, ale len  v najviac postihnutých okresoch.

„Najneskôr od budúceho víkendu spustíme týždeň čo týždeň plošné  testovanie. Najprv pôjdu všetky okresy, a následne budeme testovať  dovtedy, kým pozitivita nesklesne pod 0,5 percenta. Iná cesta nie je,  všetky cesty sú falošné,“ povedal a zároveň vylúčil, že by sa za  súčasnej situácii mohli vrátiť deti do škôl.

Plošné testovanie ohlásili na tlačovej konferencii len ministri za  hnutie OĽaNO: premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Krajčí,  minister financií Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec.  Zástupcovia iných koaličných strán na tlačovke neboli. Vláda prebehla  on-line formou, podľa premiéra ale bola na úrade vlády asi polovica  ministrov osobne.

Premiér na tlačovej konferencii prezentoval graf s názvom „Dopady  nekúpených antigénových testov“, ktorý podľa neho mali ministri počas  štvorhodinového rokovania stále pred sebou. V grafe sa hovorí o „4300  zbytočných obetiach“, ktoré sú údajne dôsledkom nekúpenia testov, za  ktoré premiér viní vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS).

Počet obetí premiér spočítal podľa vlastnej predikcie, o koľko menej  by podľa neho pribudlo infikovaných ľudí, ak by v decembri prebehli tri  kolá plošného testovania, ktoré presadzoval. Minister financií Eduard  Heger premiéra doplnil, že ekonomické škody aktuálneho tvrdého lockdownu  dosiahnu jednu miliardu eur.

O detailoch testovania sa bude hovoriť na zasadnutí odborníkov  a samospráv, ktoré sa uskutoční ešte v pondelok večer. Na tomto rokovaní  by sa malo rozhodnúť aj kto nakúpi testy, minister hospodárstva to ale  nebude. „Určite mu tú kompetenciu odoberieme,“ povedal Matovič.

Scenár plošného testovania podľa premiéra získal v na pondelkovom  rokovaní absolútnu podporu všetkých ministrov prítomných na rokovaní  vlády. Dodal, že prítomní boli všetci ministri.

Zvráti plošné testovanie aktuálnu zlú pandemickú situáciu? Podľa  epidemiologičky Alexandry Bražinovej nám momentálne pomôže úplná  minimalizácia stretávania ľudí.

„Čiže sprísnenie a dodržiavanie už nastavených opatrení. Plošné  testovanie je vhodné v okresoch s najvyšším výskytom a vo veľkých  firmách, ktoré potrebujú udržať chod – tam je rozumné robiť testovanie  pravidelne, v dnešnej situácii každý týždeň, v prípade vysokého záchytu  pozitívnych aj častejšie,“ hovorí Bražinová.

Správu aktualizujeme

Ďalšie správy