Premiér Matovič oznámil nové opatrenia proti koronavírusu aj pre kultúrne aj športové podujatia

14.9.2020
Premiér Matovič oznámil nové opatrenia proti koronavírusu aj pre kultúrne aj  športové podujatia
koronavírus

V pondelok zasadá Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky, ktorý rozhoduje o ďalších opatreniach proti koronavírusu.

Pri interiérových podujatiach bude platiť limit 500 účastníkov, pri  exteriérových tisíc, pričom toto nariadenie platí pre kultúrne aj  športové podujatia. Uviedol to na tlačovej konferencii počas zasadnutia  krízového štábu premiér Igor Matovič (OĽaNO) „Kultúra a šport môžu naďalej žiť,” povedal.

Limit pre hromadné podujatia

Počty účastníkov pritom podľa  predsedu vlády platia pre návštevníkov, nie pre prítomný personál. V  prípade, že sa podujatie uskutoční v červenej zóne, bude kapacita  znížená na polovicu.

„V prípade, ak sa to podujatie koná v zelenom regióne, bude v prípade sedenia bez akýchkoľvek limitov,” povedal Matovič s tým, že ak ide o kultúrne podujatia v oblasti, ktorá  je vyhlásená za červenú zónu, budú musieť účastníci sedieť v každom  druhom rade.

Zároveň nebude k dispozícii občerstvenie. V prípade športových  podujatí sa bude v zelenej zóne sedieť v každom druhom rade, v červenej  zóne v každom štvrtom rade. Zároveň platí bežné dodržiavanie  hygienických opatrení ako napríklad rúška. „Myslíme si, že tieto  opatrenia sú dostatočné na to, aby sme si dokázali, či už ako diváci,  alebo ako účinkujúci, naďalej užívať naše hobby,” povedal premiér.

Video: Tlačová konferencia

  

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

 

Česko medzi červenými krajinami

Ako na sociálnej sieti informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Martin Klus (SaS), Česko sa vzhľadom na vážny pandemický vývoj stane od 18. septembra červenou krajinou.

„Ktokoľvek sa vráti z územia Česka s výnimkou pendlerov do 30 km  od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov,  zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v  kritickej infraštruktúre,  niektorých športovcov a umelcov (vraciame sa k výnimkám z jari –  presnejšie budú definované v uznesení ÚVZ) musí prísť buď s negatívnym  testom nie starším ako 72 h., alebo prostredníctvom formuláru e-hranica  nastúpiť do 5 dňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Toto sa  bude kontrolovať prostredníctvom námatkových kontrol, aj tzv.  ‚trackovania‘ mobilných telefónov,“ uviedol.

Rakúsko a Maďarsko podľa Klusa zatiaľ zostávajú v zelenej kategórii.  „V ich prípade ale hrozí prepnutie do červenej v zásade kedykoľvek,  preto už dnes odporúčame zvážiť cestovanie a necestovať do konkrétnych  vytipovaných regiónov, ktoré čoskoro nájdete na webe Ministerstva  zahraničných vecí a európskych záležitostí.,“ informoval. Švédsko, Bulharsko a Kanada sa naopak zaradia medzi bezpečné krajiny. „V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko, o ktorých v pondelok bola veľká diskusia,“ priblížil.

Ohľadom sprísnenia pravidiel pre Ukrajinu podľa  Klusa prebehla intenzívna diskusia, ktorú vzhľadom na karanténne  kapacity resp. perspektívu nákupu tzv. antigénového rýchlotestu nebolo  možné ukončiť už v pondelok. „Vznikne pracovná skupina v tejto veci a rozhodne sa v najbližších hodinách, „ doplnil.

Matovič  však Klusa skritizoval, že zaradenie Českej republiky medzi červené  krajiny oznámil na sociálnych sieťach a neprenechal to jemu samému.  Podľa Matoviča je takéto konanie nezodpovedné a dostalo Slovensko do  zlej diplomatickej pozície voči Česku. „Považujem to za veľké zlyhanie,” povedal predseda vlády.

Matovičov status na Facebooku

 

Matovič  už pred pondelňajším zasadnutím krízového štábu na sociálnej sieti  Facebook uviedol, že bude veľmi ťažké a verí vo víťazstvo zdravého  rozumu.

„Všetkým, ktorým na kultúre a športe záleží, na známosť sa dáva, že nedovolím, aby ich korona zložila k zemi,“ sľúbil a dodal: „Vždy  som hájil opatrenia, s ktorými prichádzalo konzílium. Tentokrát mám  však pocit, že tlačíme až príliš na pilu a efekt, ktorý očakávame, môže  byť paradoxne opačný.“

Počas prvej vlny, keď sme dopadli ako  premianti Európy, sa Matovič podľa vlastných slov vždy snažil udržať  logickú obhájiteľnosť akéhokoľvek opatrenia. „Považoval som to za  absolútny predpoklad toho, aby ľudia chceli spolu s nami náš spoločný  boj bojovať … a výsledky hovoria samé za seba,“ napísal.



Ďalšie správy