Pri výbere piva by ste mali sledovať tieto parametre

17.3.2021
Pri výbere piva by ste mali sledovať tieto parametre

Tekuté zlato s rozkošnou bielou čiapočkou, pripomínajúcou trpaslíka, je perfektným osviežením na každú príležitosť. Pivo je už po tisícročia najobľúbenejším alkoholickým nápojom. Za ten čas stihli šikovní remeselníci vytvoriť desiatky jeho jedinečných druhov. No nie každý sa v nich dokáže efektívne orientovať. Preto sme sa rozhodli vydať túto stručnú príručku výberu správneho piva. 

Farba (EBC)

Azda najfrekventovanejšie využívaným parametrom pri výbere piva je jeho farba, označovaná skratkou EBC. Hierarchia je veľmi jednoduchá. Čím je hodnota EBC vyššia, tým je pivo tmavšie. Najsvetlejšie druhy piva sa pohybujú pod hranicou hodnoty 10, tie najtmavšie prekračujú sedemdesiatku.

Na podobnom princípe funguje aj horkosť piva.

Horkosť (IBU)

Tu je to už o čosi komplikovanejšie. Jedna jednotka IBU sa rovná jednému miligramu iso-alfa-horkých kyselín na jeden liter piva. Najhorkejšie pivá sa s hodnotou IBU blížia k 100, čo je technický limit pre chemický výpočet. Naopak, tie najsladšie môžu mať hodnotu nižšiu než 10.

TIP: Berlínske biele pivo má hodnotu IBU len 6, takže je vhodné aj pre “dovolenkových” pivárov.

Za najhorkejšie pivá považujeme IPA, teda Indian Pale Ale. Pri jeho výrobe sa používa hrubý chmeľ, ktorý pivu dodáva výraznú horkosť. Takýto druh piva určite neodporúčame začiatočníkom.

Ak ste zvedavý a túžite ochutnať exotiku z ázijského kontinentu, kvalitné IPA pivo v rôznych verziách nájdete v Lidl katalógu počas vybraných týždňov. Predtým, než sa však pustíte do jeho pitia, treba dôkladne zvážiť, pri akom jedle si chcete IPA vychutnať.

Pivo ako súčasť stolovania

Spláchnuť večeru dobrým pivom je snom každého slovenského muža. Pivo sa v priebehu desaťročí dokonale asimilovalo do našej stolovacej kultúry. Avšak spôsob, ako nakombinovať pivo k jedlu, sa zatiaľ len učíme. Niektoré druhy piva chutia lepšie osve, iné zas krásne zaokrúhľujú chuť a sú pri jedle dobrým spoločníkom. Pivá s jemnejšou chuťou sa hodia k výraznejšiemu jedlu, tie horkejšie alebo aromatickejšie, naopak, k menej výraznému.

Výskum

Vychádzajúc z výskumu spoločnosti Heineken, ktorá štatisticky spracovala ochutnávky 1 800 spotrebiteľov, môžeme pivá podľa sýtosti a prieraznosti chuti rozdeliť do siedmich kategórií.

Sú to:

sladké a ovocné pivá (rôzne druhy radlerov)

ľahké pivá (napríklad bez alkoholu)

pivá s nízkym stupňom IBU (väčšina 10-stupňových pív)

chmeľové a horké pivá (klasické “dvanástky”)

ťažké korenisté pivá (napríklad Edelweiss)

sladové pivá (napríklad Corgoň 4-sladový)

silné tmavé pivá (napríklad Zlatý Bažant tmavý)

Pri kombinácii je rozhodujúca príprava jedla. Tá mu totiž prepožičiava určité špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú výsledný zážitok. Vo všeobecnosti platí, že ľahšie pivá sa hodia k surovým, naparovaným alebo vareným jedlám. Aromatické spôsoby prípravy, ako napríklad BBQ alebo dusenie, ktoré jedlu prepožičiavajú množstvo chutí, si lepšie rozumejú s okrúhlejšími pivami s vyšším stupňom horkosti.

Vedeli ste, že…

… nadmerná konzumácia piva môže spôsobiť veľké brucho?

Kombinácie

Chute sa môžu buď dopĺňať, alebo byť v kontraste. Niektoré druhy pokrmov sú ako stvorené na kontrast, iné sa radšej dopĺňajú. Pri dopĺňaní platí, že vyberáme chuťovo podobný druh piva a jedla. Teda napríklad sladké so sladkým či horké s horkým. Kontrast môže nastať, keď spojíte ovocné pivo s pikantnou “čínou”. Znie to strašidelne, no výsledok je veľmi prekvapivý. V tom dobrom slova zmysle.

Oba spôsoby majú svoje klady aj zápory. Je už len na vašich preferenciách a gastronomickom umení, ako sa s touto úlohou popasujete.

Široký výber pív nájdete na velkoobchod.beerstation.sk

Ďalšie správy

PonUtStrŠtvPiaSobNed
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910