Prievidzská hudba v čase pandémie a karantény (1. časť)

21.5.2020
Prievidzská hudba v čase pandémie a karantény (1. časť)
jana krištof lehotská The Kreins Big Bang Karol Komenda Nany Hudák Miro Kontina Peter Dechet

Žijeme veľmi zvláštny rok.  Prišla doba obmedzení, uzatvárania sa, no aj obdobie obnovy a zamyslenia sa. Mnoho podnikateľov, živnostníkov, rodín, ľudí prišlo v tejto dobe o veľa. O svoju prácu, peniaze, o roky snahy budovania niečoho, čomu verili. Jedným z najviac postihnutých segmentov je určite hudba. Ako prvá dostala červenú stopku a ako posledná bude môcť opustiť parkovisko na zelenú. Hoci sa opatrenia pomaly uvoľňujú, hudobníci už vyše 2 mesiace nemôžu hrať živé koncerty. Sondovali sme, čo robia muzikanti a kapely v čase pandémie.

The Kreins

Ako jedna z prvých zareagovala na karanténu a nemožnosť stretnúť sa v skúšobni skupina The Kreins. Z albumu „Heaven“, ktorý vyšiel pred rokom a pol, vydali piaty singel a práve videoklip k nemu je zaujímavý a vznikol bez toho, aby sa členovia kapely stretli. Réžiu klipu a dodatočné editácie a efekty mal na starosti spevák a autor piesní Peter Frimmel: 

 "Nedokázali sme sa stretnúť na natáčanie klipu ani predtým všetkým, čo sa teraz deje, a tak sme si povedali, že sa natočíme sami doma, videá z mobilov si pošleme a následne zostriháme. Aby sme umocnili dojem po domácky natočeného videa použili sme vertikálny formát."

Zaujímavosťou je gitarové sólo, ktoré je na originálnej nahrávke nahraté odzadu, takže bola celkom fuška napasovať ho do videa tak, aby korešpondovalo s prstami gitaristu Igora Rybnikára.

https://hudba.zoznam.sk/spravy/24-03-2020-slovenski-tke-kreins-natocili-v-karantene-video-k-balade-last-night

https://www.facebook.com/kreinsband/


Big Bang + René Lacko 

S podobným konceptom videoklipu prišla aj legendárna handlovská kapela Big Bang. Oprášili pieseň „Káva“, ktorú zložili Dano Morvay a Dušan Švec ešte v roku 1993 a vyšla na prvom albume skupiny. Teraz dostala v štúdia Vlada Leškovského akustickú zvukovú podobu, v tom istom štúdiu sa finalizoval aj strih klipu zo záberov, ktoré si natočili členovia skupiny doma.

Gitarista René Lacko hrajúci okrem kapely Big Bang hlavne s vlastnou kapelou DownTown Band má teraz kvôli pandémii oddych od koncertov po vyše tridsiatich rokoch.

https://www.facebook.com/renelackodowntown

https://www.renelacko.com/

https://www.facebook.com/bigbangband.web

 

Karol Komenda trio

Trio muzikantov a kamarátov zo skupiny Slow Down (Karol Komenda – gitara, spev, Vladimír Darmovzal a Dušan Beňadik – bicie) nerozdelil iba Karolov odchod do Prahy, kde posledné roky študuje a má aj vlastnú kapelu. Pri návratoch domov oprašuje aj starú prievidzskú zostavu, no karanténne obmedzenia im to tento rok nedopriali, tak skúsili dať dokopy skladbu na diaľku. Vybrali si cover amerického gitaristu Grega Howea, jedného z Karolových obľúbencov: 

„Už nejaký piatok je pre mňa veľkou inšpiráciou. Jedna z jeho najznámejších vecí je práve “Kick It All Over”, ktorú som sa vždy chcel naučiť. Roky som si hral pár pasáží, ale nikdy som to nedokončil. Cez túto podivnú dobu nás s chlapcami napadlo to nahrať doma a dať to celé dokopy.“ 

Dušan už dlhšie okrem bicích laboruje aj so zvukom a zlepšuje sa v tom. Bicie si doma nahráva a mixuje sám a keďže nahrávacími zariadeniami disponujú aj zvyšní muzikanti, dali skladbu dokopy.

„Je to síce cover, ale myslím, že sme sa všetci priučili, či už zvuku a editácii, alebo technickejšiemu hraniu na nástrojoch. Všetko sme rovno nahrali aj ako video na mobil a dokázali sme si, že dnes už človek nemusí vždy za zvukom cestovať.“ – dodáva Karol Komenda.

Video do finálnej podoby zostrihal Vlado Darmovzal.

https://www.facebook.com/komendakarol/


Nany Hudák

Na karanténu zareagoval aj alternatívno-folkový pesničkár Nany. Hoci všetky nahrávky vydával ako člen a líder „Spontánneho hudobného zoskupenia Nany“, vystupoval a putoval po slovenských čajovniach a malých kluboch často aj sám s gitarou. Teraz vo svojom vlastnom štúdiu nahral pieseň „Karanténa“, ktorá by mohla byť predzvesťou sólového albumu: 

„No človek si povie, kedy inokedy začať robiť sólový album, keď nie v období karantény. Tak vznikla  táto piesenka s otravným názvom. A to je zatiaľ všetko. Plánov a inšpirácií veľa. Ako sa poznám - niektoré dotiahnem, niektoré nie. Ale niečo mi vraví, že až keď sa vrátime do toho nášho nenormálu :)

https://www.facebook.com/Nany-Hud%C3%A1k-SHZ-357421551673/


Miro Kontína

Medzi hudobníkov, ktorí sú v online „koncertoch“ a prenosoch najaktívnejší, patrí pesničkár s gitarou Miro Kontína. Takmer denne zdieľa na svojom facebooku piesne vlastné, aj covery známych slovenských piesní: „Robím to s veľkou láskou, dávam do toho maximum, strašne ma to baví a je to balzam na ľudskú dušu.  Je to robené zo srdca, keď niekto robí hudbu len pre peniaze, tak to stráca zmysel, hudba musí napĺňať aj duševne.“

Miro investoval veľa peňazí do vlastnej skúšobne, no tým, že sa mu nedarí muzikantov zo skupiny Experiment vždy dokopať k spoločnej skúške, začal sa v núdzi učiť hrať aj na bicie.

Piesne si môžete vypočuť na jeho osobnom facebooku -   https://www.facebook.com/profile.php?id=100009579951544

alebo profile skupiny Experiment -   https://www.facebook.com/Experiment-109403547402558


Jana Krištof Lehotská & Peter Dechet

Jana Krištof Lehotská bola prvou zo spevákov a speváčok v našom regióne, ktorí počas karantény naživo prenášali „obývačkové koncerty“. Keďže jej muzikantský súpútnik Peter Dechet je zároveň aj zvukár a ITčkár, tak vám koncerty priblížime podrobnejšie aj po technickej stránke.

„Veľa vecí sa mení, ľudia ukazujú svoje dobré i temné stránky akosi viac ako inokedy. Smutne sme sledovali, ako sa nám jeden za druhým rušia koncerty. Aj tie naše vlastné, aj tie kde sme boli pozvaní ako hostia. No mali sme dve možnosti, buď sedieť doma a plakať nad rozliatym mliekom, alebo sa zamyslieť, čo sa dá a čo je možné a nemožné.“

Hneď na samom začiatku v Peťovi Dechetovi skrsla myšlienka urobiť niečo cez internet. Ešte to nevolali live stream, ale pôvodná myšlienka bola urobiť cez internet malý zábavný program. Peťo oslovil viacero kamarátov, muzikantov, moderátorov, stand-up komikov, všetci boli nadšení a prisľúbili účasť. Hľadal sa priestor v kultúrnych inštitúciách, kde by sa to dalo realizovať. Cieľom bolo priniesť ľuďom uzavretým v domoch a bytoch trochu radosti, potešenia, rozptýlenia. No obmedzenia sa začali pritvrdzovať, nikto nevedel čo sa smie, čo sa nesmie, tak nadšenie opadalo, myšlienka začala blednúť, až nakoniec ostala len ako sen.

No po vzore viacerých umelcov, ktorí začali i napriek tomu robiť svoje koncerty (jednou z prvých bol koncert Lucie Bílej), sa Peter a Janka rozhodli, že predsa len live koncert urobia. „Nechceli sme úplne provokovať existujúce nariadenia, tak sme sa rozhodli nie pre celokapelový koncert, ale intímnejší unplugged len vo dvojke s gitarou.“

Nastala fáza zisťovania, ako na to. Nechceli robiť koncert len tak na telefón, chceli priniesť podľa možností čo najkvalitnejší obraz a zvuk svojim fanúšikom a priateľom. Keďže Peter navrhuje a programuje informačné systémy a systémy pre internet, bola to jeho parketa. Hodiny strávené na youtube, testovanie rôznych aplikácii, študovanie manuálov a recenzií ... a nakoniec z toho vypadlo najoptimálnejšie technologické riešenie. Program OBS Studio. Výborný streamovací software. Druhým veľkým orieškom bol obraz a zvuk. „Zvuk bol jasný, keďže máme vlastné koncertné vybavenie s digitálnym mixpultom, ale ako ho efektívne spojiť s obrazom. Pohrávali sme sa s myšlienkou 360 stupňového videa, zohnali sme si kameru, no obraz nebol dostatočne kvalitný, a nastal problém so synchrónom medzi zvukom a obrazom. Po ďalších hodinách samoštúdia a konzultáciách s kamarátmi, ktorí majú skúsenosti s videom sme prišli na to, že bez prevodníka, ktorý by dostal obraz z kamery cez HDMI do PC to nepôjde. Keďže sme sa rozhodli ísť len na jednu kameru, rozhodli sme sa kúpiť HDMI prevodník od firmy Elgato. Obrovskou výhodou bol nie len HDMI vstup ale aj audio input. Táto čarovná krabička tak spravila aj synchrón, ktorý po USB3 posiela do PC. OBS software sa bez problémom s týmto hardware skamarátil a viac menej sme boli  po technickej stránke pripravení. Nakoniec sme už len rozmýšľali, či obraz pôjde z digitálnej zrkadlovky, alebo kompaktu, nakoniec, keďže sme chceli čo najviac redukovať aj nutnosť obsluhovacieho personálu sme sa rozhodli pre automatickú bezrkadlovku -  konkrétne SONY A5100.“

Celkové prípravy aj so štúdiom nových informácií a testovacou fázou trvali asi týždeň. Po testovaní stanovili prvý termín a koncert nazvali „Koncert z Obývačky“. Prvá myšlienka pôvodne bola hrať priamo v obývačke, ale nakoniec vďaka väčšiemu priestoru vyhrala pracovňa J. Príprava prvého koncertu trvala zhruba 4 hodiny - nastavenie zvuku, obrazu, stojanov, svetiel a s pribúdajúcim časom vzrastala aj nervozita: „Musíme sa úprimne priznať, že sme mali obrovský rešpekt pred týmto typom koncertu. Je to úplne niečo iné, ako sedieť v klube, vidieť reakcie ľudí a vedieť sa hneď prispôsobiť, reagovať. Samozrejme veľký strach bol aj z toho, či si nás vôbec niekto zapne :) a keď aj zapne, či po piatich minútach neprepne na iný kanál a sme vybavení :) . Skutočne sme mali veľkú trému a rešpekt. Peter obzvlášť, lebo celá technika stála a padala na ňom. Je aj počas koncertu vidieť, ako neustále sleduje na ľavej stane kontrolný monitor, či všetko beží, či tam nie je nejaký error. Samozrejme prenos sa neobišiel bez komplikácií. Spoliehali sme sa primárne na WiFi sieť, ktorú máme v dome a pracovni. Bola to chyba a ITčkári určite potvrdia múdrosť – kábel je kábel. Stream začal po pár minútach sekať, prišli prvé výpadky, rýchlosť tepu sa Peťovi zvyšovala a aj počet kvapiek potu na čele. A z tepla to nebolo :). Našťastie Peťo je perfekcionista a mal pripravené aj záložne káblové pripojenie na net, počas žrebovania výhercu CDčka prehodil sieť a od polovice koncertu už všetko fungovalo ako má. Prvý koncert nám dal veľkú skúsenosť čo a ako s technickou, ale zároveň sme boli veľmi milo prekvapení počtom divákov a fanúšikov. Prvý koncert si pozrelo naživo cez 200 divákov a následne z archívu viac ako 700 sledovateľov. Mali sme množstvo krásnych reakcií. Ľudia nám poslali fotky ako sedia na záhradách s pustenými počítačmi, telefónmi, grilujú, alebo len tak sedia pri vínku a počúvajú a pozerajú náš koncert. Bolo to úžasné.


S dvojtýždňovým odstupom urobili pre množstvo žiadostí od našich fanúšikov aj koncert z obývačky #2. Vychytali nedostatky a druhý koncert viac-menej už prebehol bez vážnejších technických problémov (až na počiatočné vysielanie v MONO móde, na ktoré ich upozornili počas live koncertu dvaja výborní zvukári a muzikanti Vlado Leškovský a Peter Hrbík, jeden z Prievidze, druhý z Bratislavy, ktorí ostro sledovali náš koncert :). Chybu Peter našiel a opravil, koncert tak už bez problémov šľapal až do konca.


Janka a Peter tieto dva koncerty hodnotili takto: „Bolo to veľa učenia sa, skúšania a študovania, potom veľa stresu, obrovský rešpekt a pokora. Nakoniec obrovská radosť, že sme to zvládli, že sa ľuďom páčilo, podarilo sa nám spríjemniť im túto zvláštnu dobu, ktorú sme žili a to bol hlavný cieľ koncertov. My sme si výborne zahrali a vďaka live koncertom sme získali aj niekoľko nových fanúšikov a odberateľov nášho youtube, facebook či instagram kanálu. Bolo veľmi zaujímavé sledovať, že sme mali sledovateľov aj spoza hraníc Slovenska - z Čiech, Poľska, Anglicka a dokonca aj z USA ,či Švajčiarska. Všetkým, ktorí nám pomohli, podporili nás a samozrejme najviac tým čo nás sledovali a sledovať a počúvať budú aj naďalej patrí naše veľké a úprimné ĎAKUJEME.“

Koncerty z obývačky, sú dostupné na youtube kanáli: https://www.youtube.com/channel/UCOJ2GR9t458hb6bOqF_9Acw

Koncert z obývačky #1: https://www.youtube.com/watch?v=gx4gOqrZ8zY

Koncert z obývačky #2: https://www.youtube.com/watch?v=woF_nH60a_k


Z podkladov od hudobníkov spracoval Peter „Caggy“ Cagáň

Ďalšie správy