Video: Prievidzská hudobná scéna - nové albumy v roku 2019

6.2.2020
Video: Prievidzská hudobná scéna - nové albumy v roku 2019
nany jana krištof lehotská marturos dhanyavad Kráľová & Kompas Stercore

Žije ešte prievidzská hudobná scéna, či stagnuje, nebodaj upadá? Napriek tomu, že tu už boli aj lepšie roky, narátali sme päť albumov regionálnych interpretov, ktoré vyšli v kalendárnom roku 2019. Šiesty album je napoly prievidzský.


Nany Hudák & SHZ – Sen Fiction

Pesničkár Nany Hudák so svojim spontánnym hudobným zoskupením patrí k stáliciam na scéne alternatívneho folku už takmer dve dekády. Pred pár rokmi sa Nany ako sólový umelec rozhodol putovať sám s gitarou po slovenských čajovniach a kluboch. To mu postupne otvorilo dvere do nových priestorov aj pre celé zoskupenie a posledné dva albumy vydal pod renomovaným vydavateľstvom Slnko Records. Nany sa s každým albumom hudobne a tematicky posunie o kúsok ďalej. V poradí šiesty album Sen Fiction je takmer koncepčným príbehom o našej planéte a pohľadoch na ňu z viacerých uhlov. Skladba Pozemšťan s hlasom Nely Jakubisovej už rotuje aj v celoslovenských alternatívnych rádiách.

https://www.facebook.com/Nany-Hud%C3%A1k-SHZ-357421551673/

http://www.nany.sk/


Jana Krištof Lehotská – Sny

Janu - vtedy ešte s priezviskom Krištofová - poznali priaznivci hlavne zo speváckych súťaží (Zlatá črievička, Krištáľová váza, Malokarpatský slávik, Tri ruže Bánoviec, Muzikálová hviezda Xanadu), kde sa nielen zúčastňovala, ale aj získala nejaké ocenenia. Po speváckej pauze, štúdiu a založení rodiny sa k spevu vrátila a s gitaristom Petrom Dechetom prezentovali piesne najprv vo dvojici, neskôr si prizvali celú kapelu, v ktorej nechýbajú ani renomovaní hudobníci ako René Lacko (gitara) a Vladislav Leškovský (bicie, perkusie). Album Sny obsahuje 10 piesní zaranžovaných v pop-rockovom šate, občas s jemným nádychom country alebo blues.

https://www.facebook.com/JanaKristofLehotska/


Marturos - Nameless

Mladá metalová kapela Marturos hrá hudbu, ktorá by sa dala charakterizovať  ako melodický heavymetal, no sem-tam načrú aj do tvrdších thrash-metalových vôd.  Skupina sa cieľavedomou prácou po štyroch rokoch od založenia prepracovala k hraniu nielen na rockových a metalových festivaloch, ale aj k spoločným koncertom s kapelami ako Eufory, Tyr, či Marco Mendoza. Debutový album Nameless získal priaznivé recenzie aj v renomovaných metalových magazínoch. Skupina ho nahrala v pôvodnej zostave (Maggee Marturos – spev, Roman Kevický – gitara, Adrián Rajnoha – gitara, Juraj Ondrejmiška – basa, Matúš Minich – bicie). Škoda, že ju v rozlete trochu pribrzdili personálne zmeny a odchody Adriána a Juraja.

https://www.facebook.com/marturosofficial/

Stercore - Indifference

Znie až neuveriteľne, že skupina, ktorej korene siahajú do Kanianky a Prievidze, bola nemeckou hudobnou spoločnosťou Impericon nominovaná medzi 25 najlepších kapiel sveta v projekte Next Generation spomedzi viac ako 500 z kapiel celého sveta. Skupina okolo frontmana Matúša Píša hrá hudbu na pomedzí deathcoru a melodického metalcoru. Albumom Indefference začínajú v pozmenej zostave novú etapu vo svojej kariére. Odštartovali ju už singlom Brother v roku 2018 a album Indifference sa aj v tých najrenomovanejších metalových fórach dočkal veľmi dobrých recenzií. Album bol nominovaný aj na ocenenie Radio_Head Awards v kategórii Hard & Heavy za rok 2019. Tvrdá metalová a coreová scéna si žije svoj život nezávislý od médií a komerčných rádií, dá sa tak povedať, že tu máme kapelu pomaly európskeho významu. Aj decembrový koncert (alebo už skôr minifestival) Memory Error IX. v preplnenom Matrix clube na domácej pôde v Kanianke spojený s krstom albumu ukázal, že podobná hudba má stále široký okruh fanúšikov.

https://www.facebook.com/stercore.slovakia/


Dhanyavad – Shakti

Mysticko-etno formácia Dhanyavad tvorená trojicou hudobníkov z Prievidze (Miloš Fykes Mokrý - spev, gitara, flauta, klarinet, Dalibor Sedlák - bicie a perkusie, Matej Tkáč – violončelo) je netradičnou kapelou v našich končinách. Nedržia sa tradičných vzorcov v skladbách, používajú takzvaný „flow“, u nás povedané tok, ktorý nechávajú cez seba pretiecť. Ide tu hlavne o energiu, ktorá mieša hudobníka s poslucháčom - divákom a vytvára mystickú substanciu.

Shakti je ich druhým albumom, v speve viac počuť slovenčinu a oproti debutu z roku 2014 pôsobí vyzretejšie.

https://www.facebook.com/Dhanyavad-1418965781655320/


Kráľová & Kompas - Po horách, jazerách

Zuzana Kráľová (spev) a Karol Kompas (gitara, ukulele, klavír) vystupujú spolu pod menom Kráľová & Kompas a tvoria na prvý pohľad pomerne nesúrodú hudobnú dvojicu. Zuzanu pozná hlavne prievidzská divadelná obec, momentálne pôsobí v Národním divadle v Prahe na pozícii divadelnej lektorky. Karol sa venuje výhradne hudbe ako inštrumentalista, skladateľ, aranžér, textár a je učiteľom gitary na konzervatóriu a vysokej škole. Napriek odlišnému hudobnému prostrediu, z ktorého každý z nich vzišiel, našli spoločný prienik v autorských piesňach v pesničkárskom štýle s vplyvom šansónu, folklóru, vážnej hudby, ambientu, či príjemnej melanchólie, poetiky blízkej divadlu, ale aj jemnej dvojzmyselnosti.

V marci 2019 vydali Kráľová & Kompas svoj debutový album „Po horách, jazerách“, na ktorý prispeli obaja autorsky hudbou aj textami. Nachádza sa tu 14 piesní vo veľmi pestrých aranžmánoch, nakoniec, na nahrávanie mali prizvaných viac ako 20 hosťujúcich hudobníkov. Takmer každá pieseň je v inej úprave, od jednoduchých komorných zoskupení, až po orchestrálne, či zborové aranžmány. Vydanie albumu bolo podporené slovensko-českým turné a troma oficiálnymi videoklipmi k piesňam „Zachovajte paniku!“, „Sadaj slnko, sadaj“ a „Po horách, jazerách“.

Adam Kršiak

Aj keď album zatiaľ nevydal, zaslúži si zmienku v tomto článku. Adam hrával ako bubeník a perkusionista v kapele Viktory a súbore bicích nástrojov Subina, no čoraz viac sa prejavuje ako autor a interpret vlastných pesničiek. Zopár z nich si môžete vypočuť a pozrieť na jeho youtubovom kanáli.

https://www.facebook.com/akrsiak/


Skupina Kreins vydala svoj druhý album Heaven ešte na sklonku roku 2018, zvovuobnovená thrash-metalová kapela Performed chystá album v najbližších mesiacoch.

Medzi prievidzské kapely už neradím formácie ako Bufet alebo Mofokiller, ktoré síce tvoria hudobníci pôvodom z Prievidze, no po presťahovaní do Bratislavy už pôsobia väčšinou tam.

O stave klubovej scény, o koncertných priestoroch a počte fungujúcich a pravidelne hrávajúcich kapiel niekedy nabudúce. To je námet na ďalší článok.

Ďalšie správy