Video: Problémovú medvedicu pri Kľačne (okres Prievidza) usmrtil zásahový tím ŠOP SR

13.6.2023
Video: Problémovú medvedicu pri Kľačne (okres Prievidza) usmrtil zásahový tím ŠOP SR
medveď

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v  pondelok (12. 6.) v nočných hodinách usmrtil problémového jedinca  medveďa hnedého pri Kľačne v okrese Prievidza. Medveď svojím správaním a  častými návštevami obce a okolia ohrozoval bezpečnosť obyvateľov a  spôsoboval škody na majetku. Informovala o tom v utorok manažérka pre  komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Odborníci monitorovali pohyb a správanie jedinca, ktorý spôsoboval škody na hospodárskych zvieratách v areáli miestnej farmy. "Približne  šesťročná samica s hmotnosťou do 100 kilogramov sa pohybovala v  blízkosti ľudských obydlí. Zozbierané údaje Zásahovým tímom ŠOP SR  svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti a nízkej senzitivite na  plašenie," priblížila Bocková.

Plašenie problémových jedincov medveďa hnedého je podľa nej jednou z  foriem averznej terapie, ktorej cieľom je znovu navodenie plachosti u  jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu. "Všetky  použité metódy však u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie  bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko  ohrozenia zdravia a života ľudí, ktorí žijú a pohybujú sa v predmetných  lokalitách," ozrejmila.

Medveďa podľa odborníkov nemohli umiestniť do odchovného zariadenia,  keďže bol navyknutý na voľný život v prírode a nebola by možná jeho  adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Medvedicu odstránili z populácie v súčinnosti s Políciou SR, obvodným  oddelením Policajného zboru Nitrianske Pravno v lokalite Piner, v  extraviláne Kľačna. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou bolo odovzdané  miestnemu Poľovníckemu združeniu Horná Nitra. "Okolie obce je pre  zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované a Zásahový tím  ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia s cieľom zabezpečenia bezpečnosti  miestnych obyvateľov," dodala Bocková.


Ďalšie správy