Progresívne Slovensko po vlastnom prieskume vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch (okres Prievidza)

23.4.2024
Progresívne Slovensko po vlastnom prieskume vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch (okres Prievidza)

Strana hovorí o hrozivých zisteniach, ktoré potvrdili bývalí  zamestnanci aj niekdajší chovanec, vyhlásila poslankyňa PS Tina  Gažovičová.

“Vzdelávanie detí v centre bolo len pro forma. Informácie o sexuálnom  násilí medzi chovancami v zariadení ignorovali a nezabezpečili ochranu  zneužívanému chlapcovi. A v centre dlhodobo nepôsobil žiadny psychológ  ani zdravotnícky pracovník, vieme dokonca o prípade, keď lieky deťom  podávala skladníčka. Dávkovanie svojvoľne menila, čo malo negatívny  dopad na správanie detí,” povedala Gažovičová s tým, že zariadenie stojí  štát viac ako 600-tisíc eur ročne a vôbec neplní svoj účel.
Opozičná strana zároveň pripravila 15 návrhov opatrení, ktoré by mali  prispieť k systémovej zmene reedukačných centier na Slovensku.

Podľa návrhu treba zlepšiť úvodnú diagnostiku potrieb dieťaťa,  v reedukačných centrách musia robiť odborníci, štát sa musí preto  zamerať na ich metodickú podporu.

„S ohľadom na zistenia navrhujeme povinnú supervíziu pre zamestnancov  a posilnenie kontrol v centrách. Je najvyšší čas zaviesť nulovú  toleranciu k násiliu a k nedodržiavaniu zákona,” dodala Gažovičová.
Podpredsedníčka sociálneho parlamentného výboru Simona Petrík z PS  v tejto súvislosti hovorila so sociálnou kuratelou, kde minister práce  Erik Tomáš prisľúbil navýšenie počtu kurátorov o 64 tak, aby na každého  kurátora prislúchal dohľad nad 55 deťmi.
Vízia sa však podľa Petrík nepretavila do reality, do projektu sa zatiaľ zapojila len asi polovica úradov práce.

„Sociálni kurátori a kurátorky sú navyše zle finančne ohodnotení,  čelia vyhrážkam a napadnutiam, pričom nie sú nijako chránení. Problém si  teda vyžaduje oveľa viac, ako len navýšenie počtu kurátorov a jednu  tlačovú správu ministerstva práce,” uviedla Petrík.
Na hrozivú situáciu v reedukačných centrách po celom Slovensku  upozornila nedávna správa generálnej prokuratúry. Parlament o správe  nebude rokovať, zaradenie do programu aprílovej schôdze vládna väčšina  neumožnila návrh Martina Dubéciho z PS zamietla.

Rezort školstva pripravuje zmeny v oblasti reedukačných centier

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVM) SR si uvedomuje  alarmujúci stav reedukačných centier. Rezort školstva už doteraz  aplikoval riešenia a pripravuje aj ďalšie systémové a legislatívne  zmeny. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu MŠVVM.  Návrh riešenia má minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) predložiť  parlamentnému školskému výboru do konca apríla.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR informuje, že inšpekcia  vykonala v priebehu februára a marca dozor mimo plánu dozornej činnosti z  dôvodu potreby preverenia plnenia povinností dozorovaných subjektov.  Výsledky inšpekčnej činnosti zverejnili na webe ministerstva. "Dotknuté  úrady práce aktuálne prijímajú opatrenia na odstránenie zistených  nedostatkov, ktoré inšpekcii v sociálnych veciach doručia najneskôr do  30. apríla 2024," uviedli pre TASR z tlačového oddelenia ministerstva práce.

Ďalšie správy