Rekonštrukcia „panelky“ pri Trenčíne sa posunie o rok

25.7.2023
Rekonštrukcia „panelky“ pri Trenčíne sa posunie o rok
panelka

Rekonštrukcia úseku cesty I/9 od diaľničného privádzača Drietoma pri  Trenčíne, známeho ako panelka, sa predĺži asi o rok, do konca roku 2024.  Dôvodom je stav mosta cez inundačný kanál Váhu pri spoločnosti  Dalitrans. Vrchnú mostovú konštrukciu budú musieť odstrániť a postaviť  nanovo. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva dopravy SR  Jaroslav Kmeť.

"Modernizácia cesty sa posunie o jeden rok. Dôvodom je stav mostného  objektu. Mali sme statický posudok, pripravujeme novú projektovú  dokumentáciu, ktorá nám povie, aká bude konečná cena. Dúfam, že s  výnimkou mosta dodávateľ na ostatné časti stavby dodrží termíny," priblížil Kmeť.  

Ako povedal riaditeľ Investičnej výstavby Slovenskej správy ciest (SSC)  Žilina Ivan Brečka, problematický most postavili v 50. rokoch minulého  storočia, jeho parametre sa rokmi znižovali. V roku 2009 sa stal  súčasťou modernizačného projektu.

"Bohužiaľ, technológia, ktorou bol most postavený, je nešťastná a  veľmi ťažko sa tam hľadajú rôzne diagnostické degradácie. Odfrézovanie  povrchovej vrstvy odhalilo havarijný stav predpínacích lán mostnej  konštrukcie," uviedol Brečka.

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku  bude pre stav mosta až do konca roka 2024 problémová tranzitná doprava,  ostatné časti stavby by však mali byť dokončené v pôvodných termínoch.

"Bolo by dobré, keby investor a zhotoviteľ pohli s výstavbou  križovatiek Trenčianska Turná a Trenčianske Stankovce, rovnako ako s  novou okružnou križovatkou smerom do Trenčína. Chcem požiadať SSC, aby  venovala stavbe čo najväčšiu pozornosť, pretože sa dotýka veľkého  množstva obyvateľov krajského mesta a okolia," zdôraznil Baška.

Ako povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček, súčasná situácia a  ročné oneskorenie ukončenia rekonštrukcie sú pre krajské mesto extrémne  nepríjemné. V Trenčíne je starý cestný most v druhom najvyššom  havarijnom stupni a obchádzkami bude mimoriadne zaťažený.



"Už teraz doprava zavaľuje Trenčín a to sú ešte prázdniny. Keď príde  nový školský rok, budeme mať problém. Dúfam, že tento problém bude len  do konca roka 2024. Život v meste sa nedá zastaviť. V roku 2025 bude  Trenčín dejiskom majstrovstiev Európy mládeže vo futbale, v roku 2026  Európskym hlavným mestom kultúry," pripomenul Rybníček.

Ďalšie správy