Rodinný dom v tichej časti Bojníc (Penzión Zefír) hrá prvú ligu s najúspešnejšími hotelmi na Slovensku – aspoň z pohľadu štátnych dotácií na nájomnom.

23.4.2021
Rodinný dom v tichej časti Bojníc (Penzión Zefír) hrá prvú ligu s najúspešnejšími hotelmi na  Slovensku – aspoň z pohľadu štátnych dotácií na nájomnom.

Rodinný  dom v tichej časti Bojníc hrá prvú ligu s najúspešnejšími hotelmi na  Slovensku – aspoň z pohľadu štátnych dotácií na nájomnom.

Penzión Zefír, ako sa prevádzka volá, dostal v rámci schémy dotácií na nájomné od Ministerstva hospodárstva za obdobie ostatných 6 mesiacov spolu 193-tisíc eur. Je to medzi ubytovacími zariadeniami na Slovensku štvrtá najvyššia udelená dotácia. A vzhľadom na počet lôžok je trojhviezdičkový Zefír s 30 posteľami dokonca bezkonkurenčným víťazom. 

Získal na každé zo svojich lôžok už 6400 eur, kým pri ostatných top hoteloch sú to v priemere stovky eur. Drvivá väčšina slovenských penziónov nezískala v dotáciach dokopy ani toľko, ako Zefír na jednu jedinú posteľ. Na kontrolu tak posiela Transparency International Slovensko Sulíkovmu ministerstvu ďalší podnet. 

Budovu penziónu vlastní podľa katastra Sergey Sogomonyan. Šéf prevádzky Juraj Toráč z Prievidze tvrdí, jeho firma jt&t si od tohto Rusa budovu prenajala v roku 2019 a následne ju prenajala druhej eseročke ADEMFI, kde je konateľom. Ani jedna z firiem ešte za rok 2020 nezverejnila svoje účtovné závierky. V roku 2019 mala prvá z nich nulové tržby, druhá ich uviedla vo výške 171-tisíc eur.


Toráč vysvetľuje, že nájom sa zvýšil až minulý rok po rozbehu penziónu. Výšku prezradiť nechcel, ale hovorí, že je vraj vysoká kvôli osobitému štýlu ich prevádzky – all-inclusive službám vrátane stravy a wellness.  Na hotels.com jeho penzión aktuálne ponúka lôžko za 52 eur na noc, dvojku za 75 eur. Ak by bol penzión počas roka vyťažený na dve tretiny a polovica hostí by si objednala aj raňajky a wellness, ročné príjmy by dosiahli zhruba 365-tisíc eur. To je menej, na koľko si musel Toráč naceniť len nájomné náklady v žiadosti štátu, keďže štát priznáva dotáciu do výšky maximálne polovice skutočného nájomného.

Sám Juraj Toráč vyhlásil koncom minulého roka osobný bankrot. Až následne začal riadiť firmu Ademfi (prebral ju od svojich príbuzných), poberateľa dotácií. V januári súd konkurz na Toráčov majetok zrušil, lebo u neho nezistil žiadny majetok.

R. Sulík považuje výzvu P. Kremského za vykopávanie otvorených dverí

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Richard Sulík (SaS) považuje výzvu  predsedu Výboru Národnej rady (SR) pre hospodárske záležitosti Petra  Kremského (OĽANO) "za vykopávanie otvorených dverí". Uviedla to  pre TASR hovorkyňa MH SR Katarína Matejková, v reakcii na zistenia  Transparency International Slovensko (TIS) o neštandardných dotáciách  pre vybrané ubytovacie prevádzky.

"Minister hospodárstva Richard Sulík avizoval, že osobne bude  sledovať, ako preverovanie jednotlivých podnetov dopadne, a tak výzvu  predsedu hospodárskeho výboru považuje za vykopávanie otvorených dverí.  Čo sa týka zistení TIS, rezort hospodárstva víta aktivitu tejto  mimovládnej organizácie a od začiatku jej poskytuje údaje, o ktoré majú  záujem," spresnila Matejková.

Všetky podnety týkajúce sa poskytovania dotácií na nájomné podľa Matejkovej preveruje finančná polícia. "Ak  sa preukáže, že prišlo k podvodnému konaniu, subjekty budú povinné  dotácie vrátiť. Dotácie boli veľmi efektívnym nástrojom na preklenutie  dôsledkov pandémie. Podnety sa zatiaľ týkali pár desiatok subjektov, čo  je zlomok z tých, ktorým sa podarilo pomôcť," dodala hovorkyňa MH SR.

Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO informoval, že predseda  parlamentného hospodárskeho výboru Kremský pozýva na najbližšie  rokovanie výboru ministra hospodárstva Sulíka, aby vysvetlil zistenia  TIS o neštandardných dotáciách pre vybrané ubytovacie prevádzky. Reaguje  tak na prípad "Penzión Zefír v Bojniciach", ktorý na dotáciách na nájomnom získal už 200.000 eur, viac ako mnohé veľké hotely.

TIS podľa Dojčana už v januári upozornila na možné podvody v tejto  schéme dotácií za 1,4 milióna eur, pričom viacerými sa už má zaoberať  finančná správa s prokuratúrou. Uviedla, že bojnický penzión získal v  prepočte dotáciu až 6400 eur na jednu posteľ, čo drvivá väčšina  slovenských penziónov nezískala na dotáciách dokopy. Podľa Kremského je  prípad Zefír typickým príkladom, ako možno zneužívať pomoc štátu  podnikateľom.


Zdroj: Transparency International Slovensko, TASR


Ďalšie správy