Rozhovor: Kde by bol cestovný ruch Hornej Nitry bez Bojníc?

21.6.2023
Rozhovor: Kde by bol cestovný ruch Hornej Nitry bez Bojníc?
Bojnice

Aj na túto otázku sme hľadali odpoveď s riaditeľkou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horná Nitra – Bojnice (OOCR RHNB) Mgr. Andreou Freimann. OOCR RHNB vznikla v roku 2012, Freimann v nej pôsobí ako riaditeľka šesť rokov. Vďaka jej zápalu a šikovnosti a vďaka nápadom členov organizácie každoročne do nášho regiónu prúdia nemalé finančné prostriedky na rozvoj a podporu cestovného ruchu. Tento rok Ministerstvo dopravy SR schválilo hornonitrianskej OOCR dotáciu vo výške 210 514,60 eur. Prečo je vlastne dôležité cestovný ruch podporovať? Ktoré miesta v regióne sú po Bojniciach najnavštevovanejšie? A neľutuje Andrea Freimann rozhodnutie zostať pracovať na Hornej Nitre a nie vo veľkomeste, či v zahraničí? Dozviete sa v rozhovore.

Aké je hlavné poslanie Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horná Nitra – Bojnice? 

Hlavnou myšlienkou je vytvoriť platformu destinačného manažmentu, ktorá bude združovať samosprávy a podnikateľské subjekty a bude sa starať o destinačný marketing pre cestovný ruch. Našim cieľom je marketingová propagácia a rozvoj cestovného ruchu v regióne po rôznych stránkach – budovanie infraštruktúry, tvorba a prevádzka informačného, prípadne rezervačného systému, webového sídla, tvorba a podpora produktov cestovného ruchu, turistických materiálov, brožúr rôzneho zamerania... Túto ideu organizácia počas viac ako desiatich rokov svojej existencie dodržiava.

Aká je vaša členská základňa?

Aktuálne máme 57 členov, ktorí sú rozdelení podľa zamerania a právnej formy do niekoľkých komôr. Našimi členmi sú mestá Prievidza a Bojnice, ďalej obce Sebedražie, Nitrianske Rudno a Lehota pod Vtáčnikom. Ostatní členovia de facto spadajú do komory právnických osôb, či už sú to podnikatelia, neziskové organizácie, občianske združenia, múzeá... Umožňujeme vstup aj fyzickým osobám. Ak sa niekto chce podieľať na rozvoji, chce byť v centre diania cestovného ruchu, či byť nejakým spôsobom aktívny, je u nás vítaný.

Aké benefity majú členovia organizácie? Čo získam tým, že k vám vstúpim? 

Stanete sa členom platformy, ktorá má za úlohu propagovať prioritne svojich členov. To znamená, že dotačné prostriedky a aktivity OOCR sú každoročne zamerané na propagáciu a podporu prioritne našich členov. Druhým dôležitým bodom je možnosť prostredníctvom organizácie podieľať sa na získavaní štátnej dotácie na svoje vlastné projekty a nápady.

Ako systém dotácií funguje? 

Ak má člen nápad, chce realizovať aktivity na podporu rozvoja cestovného ruchu, napr. podujatie, propagačný materiál, nový produkt, môže podľa stanov poskytnúť organizácii dobrovoľný príspevok, z ktorého OOCR podporí jeho aktivitu. Vo výške dobrovoľného príspevku môže získať člen dotáciu na svoju aktivitu o ďalší rok takmer v plnej výške. Člen vie takýmto spôsobom zhodnotiť svoje prostriedky na podporu cestovného ruchu a svoju aktivitu ďalej rozvíjať, napríklad pripraviť druhý ročník podujatia, vydať nový propagačný materiál...

Akú má OOCR RHNB v dotáciách úspešnosť? 

Dotácia na podporu cestovného ruchu nie je nárokovateľná a Ministerstvo dopravy SR prideľuje dotáciu len na realizáciu aktivít, ktoré súvisia s cestovným ruchom. Dotácie našej OOCR boli doteraz krátené len minimálne a všetky plánované aktivity boli zrealizované. Tento rok sme žiadali dotáciu 216 721 eur, ministerstvo nám schválilo 210 514,60 eur, v minulom roku sme dostali požadovanú dotáciu v plnej výške. V nasledujúcom roku však na základe prijatej zmeny v zákone bude možné v prípade, ak dotácia bude krátená, požiadať o krátenú sumu opakovane na inú aktivitu, čím by sa malo zamedziť tomu, aby cestovný ruch v regióne prichádzal o financie.

Akým spôsobom k vám môžu záujemcovia vstúpiť?

Postup je úplne jednoduchý, na našej stránke www.bojnice.eu je v spodnej časti sekcia, kde je logo OOCR a tam je aj prihláška. Tú treba vyplniť a doručiť nám buď emailom alebo poštou. Prihlášky schvaľuje predstavenstvo organizácie, ktoré zasadá približne šesťkrát ročne. Po vynesení rozhodnutia a zaplatení členského poplatku sa stávate členom organizácie. Samozrejme, pokiaľ nastúpite v akejkoľvek časti roka, zaplatíte alikvotnú čiastku, nie plnú sumu. Potrebné je zdôrazniť, že členom sa môže stať len ten subjekt, ktorý pôsobí v členských mestách a obciach. Ak by mal záujem vstúpiť do oblastnej organizácie subjekt, ktorý pôsobí v obci, ktorá nie je členom, nie je to možné. Tu je priestor pre podnikateľov v cestovnom ruchu iniciovať samosprávu, aby sa stala členom OOCR a podporila aj takto ich činnosť a aktivity.  Je našim prvoradým záujmom hranicu OOCR rozširovať.

V akých výškach sa pohybujú členské príspevky?

Poplatky sú rôzne podľa zaradenia člena do komory podľa profilu jeho činnosti. Tieto informácie sú k dispozícii na stránke v sekcii, kde záujemcovia nájdu aj prihlášku. Spresním, že členský príspevok a dobrovoľný členský príspevok, o ktorom som hovorila pri systéme fungovania dotácií, sú dve rozdielne veci. Dobrovoľný členský príspevok je možné vložiť v rozsahu 500 až 50 000 eur a spočíva v dobrovoľnosti člena.

Mám ako člen nejaké povinnosti? Ak áno, aké? 

Keď člen vstúpi do organizácie, mal by byť nejakým spôsobom aktívny. Je to zásadné, pretože našim cieľom je zastrešiť samosprávy a podnikateľov v cestovnom ruchu, ktorí chcú región rozvíjať, pod jednou platformou. Základnou povinnosťou členov je chodiť na valné zhromaždenia, ktoré sú väčšinou dvakrát do roka. Na nich schvaľujeme žiadosť o štátnu dotáciu, rozpočet a aktivity na ďalší rok. Člen by sa mal na týchto aktivitách podieľať, lebo sú hlavne v jeho záujme a v záujme rozvoja celého regiónu. Práva a povinnosti členov sú zakotvené v Stanovách organizácie.

Projekty si píšu členovia sami alebo s vašou pomocou? 

Sú členovia, ktorí sú v OOCR tak dlho, že si veľkú časť svojho projektu zvládajú napísať takmer sami a stačí ho upraviť. Rešpektujeme ich autorstvo. Nie je to však nevyhnutné. OOCR zo strany členov potrebuje zadať hlavne ideu, myšlienku, čo by chcel človek robiť a realizovať. Následne nápad spracujeme, navrhneme rozpočet, oprávnené položky a zaradíme ho do žiadosti o štátnu dotáciu.

Prečo je podpora cestovného ruchu dôležitá?

Cestovný ruch je veľmi výrazným ekonomickým odvetvím. Horná Nitra je miesto, ktoré malo vždy silný cestovný ruch. Keby tu nebol, príjmy by boli výrazne nižšie, hovorím najmä o Bojniciach. Takmer každá rodina minimálne jedenkrát do roka ide na výlet, či už do zahraničia alebo na Slovensko. Prečo by sme nemali rozvíjať cestovný ruch, prečo by sme si mali nechať uchádzať peniaze do zahraničia? Je to príjem pre nás, pre toto krásne miesto. Slováci sú tu doma, nemajú jazykovú bariéru a služby sú minimálne rovnako kvalitné ako v zahraničí. Keď cestovný ruch funguje, je živo, sú peniaze, buduje sa dobrá atmosféra, dobré meno. Následne sa zarobené finančné prostriedky dajú použiť na ďalšiu investíciu – aj na rozvoj miestnej komunity pre blaho občanov. Vieme mať za to krajšie cesty, úspornejšie lampy, triedený odpad... Tieto peniaze by sa bez cestovného ruchu museli získavať niekde inde.

Na Slovensku mnoho mladých a šikovných ľudí z regiónov odchádza pracovať a žiť do hlavného mesta, či do zahraničia. Vy ste opačným prípadom, prečo? 

Presne na tomto mieste, kde teraz sedím, som sedela, keď som prišla do OOCR na pohovor. Bolo to v čase, keď sme sa spolu s mojím, teraz už manželom rozhodovali, či zostaneme v regióne alebo odídeme preč. Bola som dva roky po škole a nebola som si istá, ktorým smerom sa vydať. Začali sme si tu budovať zázemie a padlo rozhodnutie, že zostaneme. Nechcela som sa na niečom pasívne priživovať, ale niečo budovať, snažiť sa zabrániť úpadku. Chcem sa raz pochváliť, že moje deti vyrastajú v peknom, modernom a relatívne bohatom prostredí, a to nielen na peniaze, ale aj na zážitky a možnosti. Veľa ľudí sa čudovalo, že som neodišla, ale nemôžu všetci odísť, niekto musí zostať, pracovať, rozvíjať región a byť pre oblasť svojho pôsobenia nadšený.

Neobanovali ste toto rozhodnutie?

Na začiatku som bola na vážkach, ale s odstupom času ani trochu.

Aké máte s OOCR vy osobne vízie do budúcna? 

Som veľký nadšenec do projektov, mám za cieľ získavať čo najviac štátnych dotácii, európskych štrukturálnych fondov a ďalších rôznych schém podpory pre cestovný ruch. Keď som nastúpila, čerpali sme dotáciu okolo 40 000 eur. Potom sme sa do toho zahryzli a ďalší rok to už bolo takmer 140 000, potom skoro 190 000, teraz sme na sume viac ako 210 000 eur. Vstúpilo k nám veľké množstvo členov, vznikli nové spolupráce, vybudovali sme nové vzťahy. Je to veľmi zaujímavá práca, zatiaľ má len rozvíjajúcu sa tendenciu. Jediná bariéra, na ktorú môžeme v blízkej dobe naraziť, je výška vybratej dane z ubytovania. Štátnu dotáciu z ministerstva môžeme žiadať len do výšky vybratej dane za prenocovanie, ktorú vyberú členské samosprávy. Aktuálne sa pohybuje na hranici 234 188,45 eur. Teoreticky by sme mohli žiadať aj pol milióna a dostať tieto peniaze do regiónu, ale v praxi môžeme ísť len do tejto výšky. Hovorím to práve preto, aby si podnikatelia a subjekty, ktoré poskytujú ubytovacie služby, uvedomili, že výber tejto dane nie je na ich úkor, práve naopak. Keď sa daň nevyberie alebo sa vyberie v polovičnom rozsahu, zväzuje to ruky nielen nám, ale aj mestu, ktoré má nižší príjem. Síce registrujeme stúpajúcu tendenciu, ale je veľmi malá. 

Ktoré miesto v regióne je po Bojniciach najnavštevovanejšie? 

Jediný ukazovateľ, ktorý máme, je výška spomínanej dane a počet prenocovaní a po Bojniciach je druhá Prievidza, čo je logické. Veľkým lákadlom pre veriacich aj pre obdivovateľov architektúry je unikátny a fotogenický barokový Kostol najsvätejšej trojice, ako aj múzeá, galérie, alebo sídlisko Píly. Vzniklo ako reakcia na dopyt po bývaní pre pracovnú silu v baniach. Teraz po dobe uhoľnej nám sídlisko zostalo ako architektonický skvost. Zaujímavá časť regiónu je aj Nitrianske Rudno, kde je veľa prírody, kopcov rôznej náročnosti, priehrada, či kemping, alebo na hranici krajov (trenčiansky a žilinský) lyžiarske stredisko a turisticky obľúbený vrch Kľak.

Kde by bol cestovný ruch Hornej Nitry bez Bojníc? 

 To je veľmi ťažká otázka a ťažko na ňu odpovedať. Buď by sme sa vynašli, to znamená, museli by sme tu niečo vybudovať, čo by turistov prilákalo, realizovali by sme veľké podujatia alebo by tu jednoducho cestovný ruch nebol prioritou. Keď sledujem iné OOCR, väčšinou každá má jednu alebo viac obcí, ktoré sú niečím atraktívnejšie, sú ťahačmi. Práve tam vidieť, že ide o spoluprácu celého regiónu, nemusí byť každý v turizme top, ale vzájomným dopĺňaním sa vznikne krásny celok. Či existuje región, ktorý nemá svoje Bojnice? Určite áno. Bolo by zaujímavé pozrieť sa na jej čísla a pravdepodobne tam by bol náš región, keby Bojnice nemáme.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR

Ďalšie správy