SAD Prievidza obmení svoj vozový park

24.4.2024
SAD Prievidza obmení svoj vozový park

Prievidzský dopravca, spoločnosť SAD Prievidza, počas tohto roka obmení  svoj vozový park. Žlté autobusy, ktorými zabezpečuje mestskú hromadnú  dopravu (MHD) v Prievidzi a Bojniciach, postupne vyradí z prevádzky a  nahradí ich novými s bielo-zelenou farebnou kombináciou. Informoval o  tom na svojom webe.

Žlté autobusy značky Iveco Citelis využíva dopravca na území oboch miest  viac ako 15 rokov. Obstaral ich v roku 2009 z prostriedkov Európskej  únie. "Svojím plynovým CNG pohonom sa stali pilotným projektom  znižovania emisií plynúcich z verejnej osobnej dopravy na území miest.  Limitujúcim faktorom je čiastočne technický stav vozidiel, no najmä ich  vek, ktorý v zmysle ustanovení zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme  uzatvorenej s mestami Prievidza a Bojnice nemôže prekročiť hranicu 16  rokov," ozrejmila spoločnosť.

Firma má do budúcnosti záujem prevádzkovať MHD prostredníctvom  bezemisných autobusov. V tejto súvislosti pripravuje projekt Podpora  verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami, v rámci ktorého sa bude  uchádzať o nenávratný finančný príspevok na obnovu časti vozidlového  parku MHD. "Vzhľadom na časovú náročnosť samotného procesu a v  súvislosti s ustanoveniami vyplývajúcimi zo zmluvy, najmä v oblasti  dodržania maximálneho veku autobusov, bolo nevyhnutné nájsť dočasné  riešenie, ktoré nebude ohrozovať spokojnosť, komfort a bezpečnosť  súčasných cestujúcich," priblížil ďalej dopravca.

Riešením sú podľa neho autobusy značky SOR BNG 12 v bielo-zelenej  farebnej kombinácií. Dopravca ich získal od partnerskej spoločnosti  Transdev Slezsko, ktorá zabezpečuje služby MHD vo viacerých mestách  susediacej Českej republiky. "Autobusy pracujú rovnako na CNG pohon, sú čiastočne nízkopodlažné a plne vyhovujú prevádzke v MHD," dodala firma.

Ďalšie správy