Samozber jahôd Návojovce 2021: V Návojovciach začali so samozberom jahôd

12.6.2021
Samozber jahôd Návojovce 2021: V Návojovciach začali so samozberom jahôd

V Návojovciach, mestskej časti Partizánskeho, začali v piatok so  samozberom jahôd. Chladnejšie počasie oneskorilo zber o niekoľko týždňov  oproti minulému roku, pre vyššie náklady stúpla i cena jahôd.

"Záujem je rovnaký ako minulý rok, čiže vysoký. Zmena nastala v tom,  že chladné počasie zo začiatku tohto roka spôsobilo to, že jahody  pomalšie dozrievali a jahodovú sezónu začíname o dva až tri týždne  neskôr," uviedol  Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop.

Oproti minulému roku podľa neho stúpla i cena za jahody. "Cena stúpla  na Slovensku v priemere o 0,10 eura, rovnako to je i u nás v  Návojovciach. Tento trend pokračuje od posledných rokov, je to pre  zvýšené náklady, ktoré súvisia s vypestovaním jahôd," ozrejmil. Pod  cenu sa podpísalo i chladnejšie počasie, pre ktoré museli ovocinári  jahody i zakrývať, rovnako tomu bolo i v minulom roku.

Možnosť zberu jahôd v prvý deň využil so svojou rodinou i Ján Gogora z Čerenian. "Máme  radi jahody, prídeme niekedy aj dvakrát, i na drobnejšie plody. Sú  dobré, sladké. Jedno menšie vedro sa dá vyzbierať za polhodinu," priblížil Gogora.  

Ovocinári na jahodovej plantáži v Návojovciach vysadili osem hektárov  jahôd, otvorení budú ešte približne tri alebo štyri týždne, spolu s  dozbieravaním do 11. júla, dodal Šebo.

Chladnejšie počasie posunie i zber jabĺk, ktoré má firma vo svojom sade.

Ďalšie správy