Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021: Trenčiansky kraj spočítal už dve tretiny bytov, skokanom mesiaca bolo kúpeľné mesto

20.10.2020
Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021: Trenčiansky kraj spočítal už dve tretiny bytov, skokanom mesiaca bolo kúpeľné mesto

Vo viacerých mestách Trenčianskeho kraja už spočítali viac ako dve  tretiny bytov a domov v rámci projektu Sčítania obyvateľov, domov a  bytov (SODB) 2021.

Mesto Handlová má spočítaných 84 percent bytov, nad 70-percentnú úroveň sa už dostali aj v Myjave a Prievidzi.

Sčítanie napreduje

 

Ako informovala hovorkyňa projektu Jasmína Stauder, v Trenčianskom kraji bola k 30. septembru 2020 rozpracovanosť sčítania na úrovni necelých 50 percent.

Podľa  hovorkyne projektu však sčítanie v Trenčianskom kraji napreduje a  aktuálne sa rozpracovanosť sčítania pohybuje na úrovni 58 percent.

„Skokanom  mesiaca v kraji je kúpeľné mesto Trenčianske Teplice, ktoré počas  niekoľkých dní dokázalo vďaka dobrej príprave a kooperácii so  správcovskými spoločnosťami spracovať polovicu bytov,“ uviedla Stauder.

 

Príprava sčítania obyvateľov

 

Na sčítanie domov a bytov už tento mesiac nadviaže ďalšia fáza projektu, ktorou je príprava sčítania obyvateľov. „Pre  elektronické sčítanie obyvateľov sme doteraz pripravili päť  prezentačných školení, na ktorých sa zúčastnilo 268 zástupcov zo 182  obcí Trenčianskeho kraja. Z dôvodu aktuálnej situácie s pandémiou  COVID-19 sme v plánovaných prezentačných školeniach nemohli pokračovať a  zástupcom zvyšných 94 obcí sme ponúkli možnosť absolvovať školenie  dištančnou formou,“ skonštatoval riaditeľ trenčianskeho pracoviska Štatistického úradu Slovenskej republiky Pavol Arpáš.

Sčítavanie  obyvateľov, domov a bytov 2021 je súčasťou celosvetového programu  populačných, domových a bytových zisťovaní, uskutočňujúcich sa pod  záštitou Európskej únie a Organizácie Spojených národov.

V  Európskej únii sa realizuje vo všetkých členských štátoch v referenčnom  roku 2021. Základné výsledky SODB 2021 budú zverejnené do konca roka  2022 a výsledky pre medzinárodné porovnania EÚ krajín najneskôr do konca  roka 2024.

Ďalšie správy