Situácia v bojnickej nemocnici je kritická. V akom stave sú jej kapacity?

21.10.2020
Situácia v bojnickej nemocnici je kritická. V akom stave sú jej kapacity?

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach takmer  naplnila svoju lôžkovú kapacitu pre pacientov s pozitívnym testom na  nový koronavírus. Zdravotnícke zariadenie tiež eviduje desiatky  pozitívnych zamestnancov, ktorí sú buď pozitívni, alebo v karanténe.

"Situácia je kritická. Podľa príkazu Ministerstva zdravotníctva SR  máme reprofilizovaných desať percent lôžkového fondu, čo pre naše  zariadenie zodpovedá 52 lôžkam, ktoré sme počas necelého týždňa  reprofilizovali a nachystali," povedal námestník liečebno-preventívnej starostlivosti bojnickej nemocnice Milan Henčel.

V utorok (20. 10.) mala nemocnica podľa neho zaplnené všetky  reprofilizované lôžka s tým, že čakala na výsledky PCR testov, keďže u  niektorých pacientov potvrdili nový koronavírus a niektorí sú suspektní,  čakajúci na výsledok. "Ak je pacient negatívny, prekladá sa na  štandardné oddelenie alebo môže ísť do domácej starostlivosti, ak mu to  zdravotný stav dovoľuje. V prípade, ak je pozitívny, môžeme zlučovať  lôžka. Samozrejme, suspektní pacienti sú vždy na izolovanom lôžku, takže  i tam máme priestorový problém," priblížil.

Nemocnica nemá dostatok zdravotníckeho personálu, zatvorila niektoré  oddelenia. Rovnako obmedzila plánované operácie. Personál, ktorý sa  uvoľnil, využila nemocnica na starostlivosť o pozitívnych a suspektných  pacientov. "Disponujeme deviatimi prístrojmi na umelú pľúcnu  ventiláciu, minulý týždeň sme dostali z ministerstva ďalšie tri. Sme tak  pripravení," doplnil Henčel.

Zdravotnícke zariadenie v súčasnosti eviduje 49 zamestnancov, ktorí sú  buď pozitívni, alebo v karanténe, z toho je päť nezdravotníckych  zamestnancov.

Nemocnica v Bojniciach má podľa informácií Ministerstva zdravotníctva SR  ešte kapacitu na prijatie pacientov s ochorením COVID-19, reagovala  hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. S cieľom dosiahnutia lepšej  koordinácie nemocníc, ako aj operačných centier záchrannej zdravotnej  služby má podľa nej ministerstvo zdravotníctva zriadené operačné  stredisko, ktoré je pripravené zaoberať sa podnetmi od jednotlivých  poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. K dispozícii je tiež podľa nej  krízová linka, ktorá funguje nonstop.

"Reprofilizovaných na účel hospitalizácie pre pacientov s ochorením  COVID-19 je aktuálne približne 2000 lôžok. Máme pripravené aj ďalšie  fázy reprofilizácie, ku ktorým budeme pristupovať postupne, prihliadajúc  na aktuálnu epidemiologickú situáciu v krajine," doplnila Eliášová.

Ministerstvo podľa nej situáciu v nemocniciach veľmi pozorne sleduje, na  dennej báze zasadá odborný tím, ktorý v predstihu nastavuje opatrenia  tak, aby pacienti na Slovensku mali zabezpečenú dostupnú potrebnú  zdravotnú starostlivosť.



Ďalšie správy