Skutočné skvosty, ktoré môžete vidieť iba na dovolenke v Chorvátsku

18.4.2024
Skutočné skvosty, ktoré môžete vidieť iba na dovolenke v Chorvátsku

V srdci Stredomoria sa nachádza jedna nádherná krajina, ktorej bohatstvo je tvorené spojením zaujímavej histórie, kultúry, ale najmä úchvatnej prírody. Ročne ju navštívi viac ako 18, 9 miliónov turistov z celého sveta, pričom jej ozdobou nie sú iba luxusné pláže, na ktorých môžete relaxovať v príjemne teplom počasí, ale aj skutočné a nevšedné skvosty, ktoré nikde inde nenájdete a môžete spoznať práve na dovolenke v Chorvátsku.

O aké skvosty ide a oplatí sa ich počas návštevy Jadranu vidieť?

Zadar: živé srdce severnej Dalmácie

Výhodnú last minute dovolenku v Chorvátsku nemusíte využívať iba na vylihovanie na pláži, ale aj aktívne spoznávanie nádherného a zaujímavého okolia krajiny. Jedným z nich je aj mesto Zadar, ktoré sa nazýva srdcom severnej Dalmácie.

Zadar má dlhú históriu a patrí k najkrajším na jadranskom pobreží. V stredoveku sa rozvíjalo ako samostatné územie. V roku 1409 ho však ovládli Benátčania, no začiatkom 19. storočia o svoju nadvládu prišli. Z týchto nepríjemných časov sa v meste zachovala jedna z najkrajších stavieb Dalmácie – renesančná Pevninská brána. Nájdete tu aj najslávnejšiu mestskú ulicu Kalelarga, ktorej šírka v čase zhotovenia dosahovala iba 5 metrov.

Architektonickým unikátom Zadaru je tiež svätyňa sv. Anastázie, ktorej výzdoba hlavného a neobvyklého priečelia odkazuje na talianskych majstrov z Toskánska. Vnútro kostola zas ukrýva vzácnu relikviu – v mramorovom sarkofágu uložené pozostatky  sv. Anastázie.

V roku 2005 boli v Zadare miestnym rodákom Nikolom Bašićom inštalované aj ojedinelé morské varhany a o niekoľko metrov ďalej fotovoltická elektráreň Pozdrav slnku, ktorá v noci vytvára úžasnú svetelnú šou.

Dubrovník: perla Jadranu a najkrajšie mesto Stredomoria

Ďalšou nádhernou perlou Jadranu a najkrajším mestom Stredomoria je aj mesto Dubrovník, ktoré si ako kulisu s radosťou vyberajú filmári z celého sveta. Doslova luxusné historické mesto obmývajú vlny tmavo azúrového mora a zapadajúce slnko zafarbuje fasády prístavných domov a jeho nedobytné hradby do červena.

Majestátne hradby, ktorých súčasťou je aj 15 veží a niekoľko pevností, patria medzi najcennejšie pamiatkové komplexy v juhovýchodnej Európe a mesto je od roku 1979 zaradené do svetového dedičstva UNESCO.

Dubrovník, prístavné mesto na samotnom juhu Jadranu, má aj svoje vlastné letisko, vďaka ktorému sa do romantického Chorvátska môžete dopraviť vzduchom za necelé 2 hodiny. Obľúbenými druhmi transportu sú však aj lode, autobusy alebo vlastné auto. Mesto je považované za chorvátsku kultúrnu metropolu a výhľady zo spomínaných hradieb a pevností sú doslova „dychberúce“.

Malebné ulice mesta sa vďaka priaznivej klíme „kúpu“ v zeleni, ktorá je pomyselnou čerešničkou na torte už tak kúzelných zákutí. Zo subtropickej flóry zaujmú hlavne voľne rastúce pomarančovníky a citrónovníky. Večer si môžete vychutnať atmosféru kaviarní, barov alebo reštaurácií a presvedčiť sa tak, že Dubrovník patrí právom k najkrajším perlám Jadranu.

Nebeský chodník v meste Omiš

Aby boli vaša dovolenka a spoznávanie Chorvátska naozaj zábavné a nevšedné, odporúčame vám navštíviť aj bývalé mesto pirátov Omiš. Okrem mnohých jeho architektonických historických skvostov, krásnej prírody a prístavnej promenády, je (nielen pre adrenalínových nadšencov) vhodné navštíviť unikátnu skalnú pevnosť Mirabella, ale aj Skywalk – nebeský chodník Prírodného parku a pohoria Biokovo.

Ide o unikátnu železobetónovú konštrukciu na okraji skaly vo výške 1228 m.n.m. Chodník má tvar podkovy a meria 12 metov a je celý zo skla, takže prehliadka a výhľad je skutočne len pre odvážnych, ktorí nemajú strach z výšok.

Najzelenší ostrov v Európe – Hvar

V obklopení Jadranského mora sa nachádza aj jedna z našich posledných perál Chorvátska, ostrov Hvar. Oceníte ho pre jeho nádherné pláže, zaujímavú históriu, ale aj miestne pamiatky.

Spomedzi ostatných chorvátskych ostrovov sa dokonca považuje za ten najobľúbenejší. Možno aj preto, že bol len pár rokov dozadu jedným z uznávaných cestovateľských časopisov zaradený do rebríčka 20 najlepších európskych ostrovov. Umiestnil sa na deviatom mieste a zaradil sa medzi najzelenšie ostrovy v Európe.

Ak teda od dovolenky požadujete nielen vysokú úroveň pláží, mora, hotelových komplexov, ale aj okolitej prírody a stavu prostredia, Chorvátsko vám v tomto smere ponúka ten najvyšší štandard.

Zdroj obrázkov:

1.xbrchx/Shutterstock.com

2.Andrew Mayovskyy/Shutterstock.com

Ďalšie správy