Slovenské elektrárne plánujú na odkalisku Chalmová v Bystričanoch (okres Prievidza) postaviť fotovoltickú elektráreň s výkonom 23 megawatt-peakov

15.5.2023
Slovenské elektrárne plánujú na odkalisku Chalmová v Bystričanoch (okres Prievidza) postaviť fotovoltickú elektráreň s výkonom 23 megawatt-peakov

Slovenské elektrárne (SE) plánujú na definitívnom odkalisku Chalmová v  Bystričanoch (okres Prievidza) postaviť fotovoltickú elektráreň s  výkonom 23 megawatt-peakov (MWp). Investíciu chcú zrealizovať po  zabezpečení rekultivácie odkaliska v nadväznosti na ukončenie výroby  tepla z domáceho uhlia v závere tohto roka. Vyplýva to z oznámenia o  zmene, ktoré predložili orgánom na posúdenie vplyvov na životné  prostredie.

SE si dali vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá navrhla spôsob  uzatvorenia a rekultivácie odkaliska. Na zrekultivovaných plochách  plánujú v ďalšom kroku inštaláciu fotovoltickej elektrárne. Pôjde  konkrétne o plochu odkaliska s rozlohou približne 255.000 štvorcových  metrov (m2), meandra číslo 2 s rozlohou 35.000 m2 a na  meandra číslo 4 s  rozlohou 27.000 m2.

Samotné panely budú mať výkon 545 Wp a umiestnené budú na konštrukcii s  južnou orientáciou. Spoločnosť chce pri realizácii fotovoltických  panelov využiť monokryštalické články. Tie podľa jej zhodnotenia  poskytujú najvyššiu účinnosť v štandardných testovacích podmienkach v  porovnaní s polykryštalickými a tenkovrstvými solárnymi panelmi. Výkon  plánujú SE vyviesť do existujúcej rozvodne v areáli Elektrárne Nováky.

Prevádzka elektrárne bude podľa SE autonómna, bezúdržbová bez potreby  prevádzkových pracovníkov. Náklady na realizáciu spoločnosť v oznámení  neuviedla.

Ďalšie správy