Solárne panely či fotovoltika? Záleží od toho, čo potrebujete

15.4.2024
Solárne panely či fotovoltika? Záleží od toho, čo potrebujete

Ide o moderné technológie, ktoré nám umožňujú využiť obnoviteľné zdroje energie a minimalizovať našu závislosť od fosílnych palív. Nie vždy sa však vieme pri ich výbere správne orientovať a rozhodnúť, na čo a kedy je ktoré riešenie lepšie. 

Aby vám prinieslo vaše rozhodnutie očakávaný úžitok, máme tu pre vás stručný zoznam dôležitých informácií, vďaka ktorým budete v obraze a svoju domácnosť si vybavíte skutočne efektívnym systémom.

Aký je medzi fotovoltikou a solárnymi panelmi rozdiel?

Často sa považujú tieto pojmy za synonymá, avšak fotovoltika a solárne panely predstavujú dva rôzne, hoci vzájomne prepojené, koncepty, ktoré majú spoločnú len schopnosť konverzie slnečnej energie.

Solárne panely sú fyzickými zariadeniami - presnejšie kolektormi, ktoré zachytávajú slnečné žiarenie a konvertujú ho na teplo. Využívajú sa najmä na ohrev úžitkovej vody v domácnosti. Len v minimálnej miere je možné ich použitie na vykurovanie.

Na druhej strane, viac špeciálna fotovoltika je širší termín, ktorý zahŕňa nielen samotné panely, ale aj ich celé systémy založené na konverzii slnečnej energie na tú elektrickú pomocou fotovoltického efektu.

Ak máte teda záujem o vlastnú solárnu elektráreň, fotovoltické panely sú pre vás ideálne riešenie. Nestačí si ich však iba vybrať, ale aj správne na dané miesto inštalovať.

Prečo je nutné investovať do odbornej inštalácie fotovoltických panelov?

Nesprávnou inštaláciou sa znižuje schopnosť panelov absorbovať dostatočné množstvo slnečných lúčov, na základe čoho nie je efektivita systému stopercentná. Aj keď nie je v našich podmienkach montáž panelov výrazne obmedzená, nie je vhodné sa v tomto smere spoliehať na svoje vlastné sily. Je lepšie sa obrátiť na spoločnosť, ktorá vám kvalitnou inštaláciou fotovoltiky zaistí jej vysokú efektivitu.

Investícia do profesionálnej montáže sa vypláca aj v dlhodobom horizonte prostredníctvom zvýšenej úspory energie, minimalizácie opráv a zaručenia dlhšej životnosti systému. Preto je dôležité vyhľadať odbornú pomoc a spolupracovať pri realizácii fotovoltického projektu s profesionálnymi inštalatérmi.

Treba si dávať pozor aj na prekážky, ktoré vrhajú na panel tieň, ani sklon systému sa neoplatí podceňovať, pretože nielen efektivita, ale aj bezpečnosť fotovoltiky môže byť ohrozená ťažkým snehom či inými nie vždy ľahko predvídateľnými podmienkami.

Kedy je možné očakávať návratnosť investície?

Aj z tohto pohľadu je samotná a správna inštalácia systému dôležitá, pretože efektivita návratnosti investícií pri fotovoltických systémoch závisí od lokalizácie, veľkosti systému, miery slnečného žiarenia, miestnych regulácií a finančných stimulov.

Väčšina panelov má návratnosť medzi 5 až 20 rokmi. Avšak s pokračujúcim technologickým rozvojom a klesajúcimi nákladmi na solárne technológie sa postupne môže táto doba skracovať.

Dôležité je, že oba systémy predstavujú pre dnešný svet významné technológie v boji proti klimatickým zmenám a zabezpečení udržateľnej energetickej budúcnosti. Príjemným bonusom tiež je, že pri splnení daných podmienok môžete využiť pri výbere tohto riešenia nemalé štátne dotácie.

 Zdroj obrázka:vchal/Shutterstock.com

Ďalšie správy