Stretnú sa automechanik, veterinárka a polo-Vietnamka

10.12.2025
Stretnú sa automechanik, veterinárka a polo-Vietnamka

Nie, to nie je začiatok otrepaného vtipu. To sú kurzy varenia Wok it v Prievidzi. Po tom, čo náš nedávny článok o manželoch Buaban a Slavomírovi Ondrovcoch doslova „rozbil internety“ (prečítať si ho môžete tu: https://bit.ly/ASIA_Express), rozhodli sme sa navštíviť ich avizované kurzy varenia. Ondrovci na prievidzskom sídlisku Žabník prevádzkujú obchod s ázijskými potravinami ASIA Express. Okrem širokej ponuky potravín ľuďom priniesli i možnosť priučiť sa variť ázijské jedlá z originálnych surovín. Na túto misiu povolali na slovo vzatého odborníka, šéfkuchára Samuela Bartolena.

Paličky a halušky

Samuel je majiteľom a šéfkuchárom bojnickej reštaurácie Hygge, ktorá sa zameriava na ázijské jedlá. Hovorí: „S Ondrovcami sme sa spoznali v ich predajni. Išiel som na nákup a prieskum toho, čo majú v ponuke. Slovo dalo slovo, veď to poznáte. Postupne sa z nás stali nielen kamaráti, ale už aj partneri.“ Samuel k ázijskej kuchyni inklinoval od malička. S úsmevom objasňuje: „Keď som mal štyri roky, u starého otca som objavil čínske paličky. Okúzlili ma, jedol som nimi aj halušky. Potom mi starký prvýkrát navaril našu slovenskú ´čínu´ a mňa to absolútne nadchlo. Keď sa otvorili prvé čínske reštaurácie, nevedel som sa ich jedla objesť.“ Postupne si začal najprv na VHS kazetách a neskôr na internete pozerať recepty a objavovať čaro východnej kuchyne. Jeho študijné kroky prirodzene viedli na Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Prievidzi, odbor kuchár – čašník. Po štúdiu zbieral pracovné skúsenosti v Nórsku, kde pracoval v reštaurácii zameranej na ryby a jahňacinu. Vždy však vedel, že jeho cesta je ázijská kuchyňa. Po návrate na Slovensko si splnil svoj sen a otvoril reštauráciu Hygge.

Dôchodcovia aj mládež 

Majiteľ potravín ASIA Express Slavomír Ondro dopĺňa: „Kurz nie je len o varení, návštevníci sa chcú baviť, vybočiť z rutiny, jednoducho zažiť niečo nové. Máme samé pozitívne reakcie. Prichádzajú rôzne vekové kategórie, ľudia v strednom veku aj dôchodcovia. Zaujímavé je, že na viacerých kurzoch sme mali aj násťročných. Bolo vidno, že sú nadšenci a varenie ich extrémne baví. Evidentne sa tomu venujú aj doma a rodičia ich podporujú.“ Samuel dopĺňa, že slovenské gastro mladých, šikovných a zanietených ľudí potrebuje a aj takéto kurzy im pomôžu nájsť smer a vyprofilovať sa. Väčšina návštevníkov nemá priamo s ázijskou kuchyňou veľké skúsenosti. Ďalšiu skupinu tvoria tí, ktorí doma skúšajú napodobniť recepty, no nedarí sa im dosiahnuť chuť, akú poznajú z reštaurácií. A ako sa Samuel cíti v úlohe mentora a vedúceho kurzov? „Priznám sa, trošku som sa aj bál, či budem vedieť viesť ľudí. V spomínanom Nórsku som však dlho pracoval ako šéfkuchár a viedol som tím, to isté teraz v Hygge. Po viac ako desiatich kurzoch môžem povedať, že som sa v tejto úlohe našiel a mám veľmi dobrý pocit. Ľudia odchádzajú s úsmevom, novými vedomosťami, zážitkami, je to veľmi príjemné.“ Nemusíte sa báť prihlásiť sa, aj keď máte nulové skúsenosti s varením. Šéfkuchár hovorí, že idú krok po kroku. Na jeden kurz dokonca prišla slečna, ktorá doma pripáli aj čaj. Nakoniec sa jej všetky jedlá vydarili a odišla spokojná a najedená.

Ako to vyzerá v praxi? 

Je nedeľa, 23. novembra 2025, 12.00 h a v priestrannej miestnosti, ktorá sa nachádza za predajňou potravín ASIA Express, sa osem ľudí skláňa nad štyrmi plne vybavenými kuchynskými linkami. Okolo sa pohybuje šéfkuchár Samuel a účastníkom vysvetľuje, čo a ako majú robiť. Niektorí si robia poznámky, iní sa pýtajú, čo im nie je jasné, ďalší si pripravujú ingrediencie a krájajú kuracie mäso. Samuel rozdáva pokyny a rady, medzitým spomína príhody a zážitky z jeho ciest po Ázii. Účastníci dnešného kurzu sa naučia variť: ostrokyslú polievku, kuracie teriyaki s jasmínovou ryžou, tom kha gai a arašidový udon. Veterinárka Daniela prišla na kurz so synom. Obaja majú radi ázijské jedlá, varia ich aj doma a chceli sa zlepšiť. „Chodíme sem nakupovať, ale je mnoho ingrediencií, ktoré nepoznáme. Dnes ma zaujalo sušené bravčové so zeleninou, je to chuťou niečo podobné ako naša vegeta, nepoznala som to.“ hovorí. Ďalšiu dvojicu tvorí Lucia s bratrancom Martinom. Lucia je polovičná Vietnamka, k ázijskej kuchyni má tak prirodzene blízko. Pri ochutnávke vlastnoručne navarenej ostrokyslej polievky hovorí, že sa vydarila a s výsledkom je spokojná. Pri vedľajšej linke pracuje Eva s manželom: „Dostala som tento kurz od dcéry ako darček k budúcim meninám. Mala ísť so mnou, ale ochorela, tak tu mám manžela ako podporu. Vôbec som netušila, že niečo takéto existuje, som milo prekvapená.“ Pri ďalšej linke varia Milan a Maroš, ktorí sa pred kurzom nepoznali a prišli ako jednotlivci. Automechanik Milan kurz taktiež dostal ako darček k meninám. Gastru sa venuje na hobby úrovni. Hovorí, že je mäsový typ, organizuje domáce zabíjačky a vyrába klobásky pre vlastnú spotrebu. O východnej kuchyni toho veľa nevie, ale kurz ho baví a spolu s Marošom im ide varenie od ruky. Maroš hovorí: „Sledoval som, že po Slovensku sa robia rôzne kurzy varenia. No mám nabitý program a nemám čas chodiť do Bratislavy, či iných okresov. Keď som objavil, že niečo takéto je aj v Prievidzi, hneď som sa chcel zúčastniť. Som veľmi spokojný s organizáciou. Pripravili pre nás veľmi dobré podmienky a páči sa mi detailný postup. Ostrokyslú polievku som varil doma viackrát, ale nikdy nechutila tak dobre ako dnes.“


Kedy, kde a za koľko? 

Kurzy sa konajú každý druhý víkend, trvajú približne tri hodiny. Kapacita na jeden kurz je osem ľudí, záujemcovia väčšinou chodia v páre, jednotlivcov k sebe priradia, keďže sa pracuje vo dvojiciach. Prihlásiť na kurz sa dá telefonicky alebo priamo v predajni ASIA Express. Do konca roka bude ešte jeden víkend, počas ktorého sa budú kurzy konať, a to 20. a 21. decembra. Slavomír Ondro hovorí, že od nového roka termíny posilnia, keďže do predaja dali aj darčekové poukážky, ktoré ľudia kupujú blízkym pod stromček. Počas kurzu sa naučíte variť štyri chody, jednu polievku a tri hlavné jedlá. Cena kurzu na jednu osobu je 80 eur. V tejto sume sú zahrnuté suroviny, ktoré budete na recepty potrebovať, pomôcky, plné vybavenie kuchyne. Ďalej vás bude čakať welcome drink, dostanete aj zošiť s receptami, ktoré budete v daný deň variť. Do neho si môžete robiť počas kurzu poznámky. Okrem pokrmov, ktoré navaríte, si domov odnesiete aj zásteru s logom kurzov. Organizátori odporúčajú prísť na kurzy Wok it hladní. Časť jedla po uvarení zjete, zvyšok si odnesiete v pripravených nádobách a prepravkách domov, kde môžete potešiť zvyšok rodiny. Všetci ôsmi účastníci kurzov, ktorých sme sa zúčastnili, sa však zhodujú, že to najpodstatnejšie, čo si z daného dňa odniesli, je nezabudnuteľný zážitok.

Text: codnes.sk

 Foto: Wok it

Ďalšie správy

Follow on Google News Pridajte si Codnes.sk do svojho kanála správ Google.